Schengen Sınır Kontrolleri Neden Geri Dönüyor?

Bulgaristan ve Romanya, Schengen Bölgesine Katıldı
Bulgaristan ve Romanya, Schengen Bölgesine Katıldı

Last Updated on 3 Ekim 2023 by Turizm Günlüğü

2023’te Almanya’nın Polonya ve Çekya sınırlarında mobil kontrolleri başlatması, Schengen Anlaşması’nı yeniden gündeme getirdi. Bu anlaşmanın temel ilkelerinden biri, vatandaşların serbest dolaşımı ve iç sınırlarda kontrolsüz geçişleridir. Ancak 2023’te yedi Schengen ülkesi, anlaşmadaki “kamu düzeni veya iç güvenliğe yönelik tehdit” maddesini kullanarak sınır kontrollerini geçici olarak yeniden başlattı. Schengen Sınır Kontrolleri Neden Geri Dönüyor?

Messina Üniversitesi’nden Dr. Eugenio Cusumano, bu eğilimi “domino etkisi” olarak tanımlıyor. Almanya’nın kararından sonra diğer üye ülkeler de sınır kontrollerini yeniden başlatmayı düşünüyor. Siyasi baskılar, yaklaşan seçimler ve artan göçmen akını, bu değişikliği tetikleyen ana etkenler arasında yer alıyor.

Berlin, sınır kontrollerini yeniden başlatma kararını, özellikle insan kaçakçılarıyla olan mücadelesine bağlıyor. Aynı şekilde, Slovenya, Schengen bölgesine yeni katılan Hırvatistan ile sınırlarında gözetimi artırıyor.

Euronews’e konuşan Dr. Cusumano, “Sınırı geçen insanların sadece bir kısmını durduruyorlar, bu tam olarak iç sınırların yeniden tesis edilmesi anlamına gelmiyor” dedi ve Schengen sisteminin hâlâ iyi durumda olduğuna dikkat çekiyor.

Schengen Anlaşması Nedir?
Almanya sınırı
Almanya sınırı / Turizm Günlüğü’nün görsel partneri Deposit Photos / Schengen Sınır Kontrolleri Neden Geri Dönüyor?

1985’te beş ülke – Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg – tarafından imzalanan Schengen Anlaşması, AB’nin yanı sıra İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn’ı da kapsıyor. İrlanda, Büyük Britanya ile ayrı bir anlaşma yaparak Schengen’e katılmazken, Bulgaristan ve Romanya, Schengen üyeliği için uzun yıllardır bekliyor.

Bulgaristan ve Romanya Schengen’e Ne Zaman Katılacak?

Schengen Anlaşması’nın bir parçası olma konusunda uzun süre bekleyen Bulgaristan ve Romanya için Avrupa Parlamentosu grup ülkelerinin hükümetlerinden çağrı geldi. Hükümetlere, bu iki ülkenin Schengen’e dahil edilmeleri için gerekli koşulları yerine getirdiği belirtildi ve katılımlarına bir an önce izin verilmesi talep edildi.

Eylül ayında gerçekleşen ‘Birliğin Durumu’ konuşmasında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e daha fazla gecikmeden dahil edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konuyla ilgili yorum yapan Alberto-Horst Neidhardt, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e ne zaman katılacağına dair bir tarih vermenin zor olduğunu belirtti. “Bu milyon dolarlık bir soru. Ne zaman gerçekleşeceğini tahmin etmek için kristal bir kürem yok,” dedi.

Euronews’e konuşan siyaset bilimci Eugenio Cusumano, “Bulgaristan ve Romanya’nın hazır olup olmadığı uzun bir süre tartışıldı. Ancak 2023 sonuna doğru Schengen’in bir parçası olmaları bekleniyor,” ifadelerini kullandı.

Ancak Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e dahil edilmesi için anlaşmanın mevcut üyelerinin tümünün onayı gerekiyor. Hollanda ve Avusturya, Balkan rotası üzerinden Avrupa’ya seyahat eden göçmenlerin AB’ye girişi konusundaki endişelerini dile getirerek, şu an için bu iki ülkenin Schengen’e katılımını engelliyor.

Bu durum, Schengen’in genişlemesi ve göç konularının, Avrupa politikasında ne kadar hassas olduğunun bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.