“İktidar Yine Kanun Yaparken İlgili Kişilere Kulak Vermemiştir”

İktidar Yine Kanun Yaparken
Fotoğraflar: Twitter @GulcanKis

Last Updated on 15 Şubat 2024 by Turizm Günlüğü

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış: İktidar yine bir kanun yaparken, ilgili kişileri saf dışı bırakmış ve onlara kulak vermemiştir    İktidar Yine Kanun Yaparken

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Gülcan Kış, TBMM’de dün düzenlenen komisyon toplantısı kapsamında “Turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin düzenlemeleri içeren Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi” görüşmelerinde söz aldı.

“GÖRÜYORUZ Kİ İKTİDAR, YİNE BİR KANUN YAPARKEN İLGİLİ KİŞİLERİ SAF DIŞI BIRAKMIŞ”

İlgili kanun değişikliği hakkında önemli çekincelere ve itirazlara sahip olan turist rehberlerinin temsilcileriyle görüştüklerini belirterek, konuşmasına başlayan CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış; “Görüyoruz ki iktidar, yine bir kanun yaparken ilgili kişileri saf dışı bırakmış ve onlara kulak vermemiştir. Mesleğine yıllarını vermiş turist rehberlerimizin her biri ciddi anlamda kaygı duymaktadır. Rehberlerimiz, görüşülmekte olan bugünkü bu kanun teklifinde sektöre faydadan çok zarar vereceğini tarafımıza ilettiler” dedi.

“KİMSEYİ MAĞDUR ETMEDEN KANUN TEKLİFİNİ ELE ALMALIYIZ”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Yabancı dil zorunluluğunun kaldırılması, rehberlerin sadece müze ve ören yerlerine hapsolma tehlikesi, tur otobüslerinde rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılması, Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işleyenlerin affa uğrasa bile rehber olamayacağı gibi düzenlemeler içeren bir kanun teklifi var önümüzde… Burada kimseyi mağdur etmeden bir mesleğin yok edilmesine, turizmimizin tahrip edilmesine izin vermeden kanun teklifini de ele almamız gerektiğini söylemek istiyorum.”

“TURİZMİN NİTELİĞİNİ DÜŞÜRECEK KARARLARA İMZA ATMAMALIYIZ”

“Teklifi incelediğimizde sektör için vasıfsızlaştırma, keyfilik ve hak kayıplarına neden olacak bir düzenleme olarak görüyoruz. Turizmin niteliğini düşürecek kararlara imza atmamalıyız” diyen Gülcan Kış; “Meslek birliklerinin sektörle ilgili karar ve uygulama süreçlerine katılımının sınırlandırıldığı, Bakanlığın yetkilerinin arttırıldığı ve rehberlik mesleğinin asgari gerekliliğine ilişkin şartların esnetildiğini görmekteyiz. Yani bu teklife göre turist rehberliği sertifika programlarının, dil sınavlarının ve uygulama gezilerinin düzenlenmesi yetkisinin meslek birliklerinden alınıp, Bakanlığın belirleyeceği kuruluşlara aktarılmasının sakıncaları mutlaka irdelenmeli, nitelik kaybı ve keyfilik yaratılmamalıdır” ifadelerini paylaştı.

OKUMA ÖNERİSİ: “Hükümet Turist Rehberini Dağ, Taş Anlatıcıları Olarak Görüyor”

“NİTELİKLİ TURİZM HİZMETLERİNİ YARALAYACAK VE TURİZME BALTA VURACAK HER BİR DÜZENLEMEYE KARŞIYIZ”

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Gülcan Kış, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı:

“Kanun teklifinin getirdiği bir diğer değişiklik ise rehberler için tüm dünyada olmazsa olmazlar arasında yer alan yabancı dil zorunluluğunun kaldırılmasıdır. Dün kulak verdiğimiz sektör temsilcileri; “rehberin entelektüel ve kültürel donanımı için en önemli unsurlardan biri yabancı dildir” demektedirler. Bunu da buradan iletmek istiyorum. Kısacası nitelikli turizm hizmetlerini yaralayacak kültür ve turizmimize balta vuracak her bir düzenlemeye Cumhuriyet Halk Partisi olarak karşı olduğumuzu buradan belirtmek istiyorum.”

“MECLİS KÜRSÜSÜNDE SESLERİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİM”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, bugün ise Meclisteki makamında TUREB Yönetim Kurulu Başkanı A. Hakan Eğinlioğlu, TUREB Yönetim Kurulu üyelerini ve şube başkanlarını misafir ederek; turist rehberlerinin kaygılarını, sorunlarını ve önerilerini dinledi.

Gülcan Kış, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Sorunlarını ve önerilerini dinlediğimiz temsilcilerimizin kaygılarını dile getirerek meclis kürsüsünde sesleri olmaya devam edeceğim!” ifadelerini paylaştı.