Last Updated on 2 Ocak 2018 by Turizm Günlüğü
Türkiye’nin son yıllarda turizmde yaşadığı kayıplar 2017’de az da olsa telafi edilmiş gibi gözüküyor. Turizm profesyonelleri 2018’e umutlu gözlerle bakarken fiyatlarda ve turist oranlarında artış bekliyor. Turizmcilerin 2018 için kendilerine koydukları hedef ise ‘turizmin altın yılı’ olan 2014 yılındaki 40 milyon turiste ve 35 milyar dolar civarında turizm gelirine yeniden ulaşmak.
2017’yi “turizmde toparlanma yılı” olarak ifade eden turizmcilerin gündeminde yeni ve uzak pazarlar var. Türkiye’nin yeniden güvenilir bir konuma gelmesi hususu Avrupa pazarı beklentilerini yükseltiyor. Sektör profesyonelleri 2018’de Avrupalı turistten önemli ölçüde dönüş geleceğinden umutlu.
Avrupa pazarının Türk turizmi için çok önemli olduğunu belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, şu anda en yoğun satışların Avrupa pazarında olduğunu söyleyerek “Rakamlar gayet iyi. Avrupa pazarında, özellikle de Almanya pazarında en iyi olduğumuz yıllardan biri 2015’ti. Şu anda erken rezervasyon satışları o yılın rakamlarının da üzerinde seyrediyor. Bu da bizi mutlu ediyor” dedi.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise Avrupalı turistte bu yıl önemli bir başarı elde edileceğini düşündüklerini anlatarak, “Avrupalı’nın tatilini en iyi yapabileceği yer Türkiye. En iyi eğlence, en iyi yemek burada. Gezilecek yerler, kültürel mirasımız, bunların hepsi için ilginin bu yıl yüksek olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
AVRUPALIDAN SONRA GÖZLER UZAK DOĞU’DA
2018 yılının Türk turizminde “Çin Yılı” olarak ilan edilmesi tanıtım çalışmalarına ivme kazandırdı. Bu çalışmaların yeni yılda meyvesini vereceğini ifade eden Ulusoy, “Bu pazarlar aslında bizi iyi tanıyor ama son yıllarda ciddi kayıplar yaşanmıştı. Bunların telafi edilmesi için önemli bir süreç var. Bu yıl ilk meyvelerini alacağız” ifadesini kullandı.
UZAK DOĞU PAZARLARI ÖNEMLİ
Türkiye’nin mutlaka Hindistan, Çin ve diğer Uzakdoğu ülkelerine açılması gerektiğine dikkat çeken Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır ise Türk Hava Yolları’nın (THY) turizmde önemli bir payı olduğunu ve büyük atılımların yapılmasına olanak sağladığını dile getirirken transit yolcu geçişleriyle müşterilerin Türkiye’ye gelmesini zorlaştırdığını ifade etti.
Çinli havayollarının Beijing-Atina direkt uçuşlarının başladığına dikkat çeken Bayırdır, “Çin havayollarının Türkiye’ye uçuşlarının artması ve ne yapıp edip Çinli turist sayısını 1 milyona çıkarmamız lazım. Ayrıca henüz az sayıda turist geliyor olsa da Arjantin, Brezilya gibi Güney Amerika pazarlarının yanı sıra Güney Afrika başta olmak üzere Afrika ülkelerinde tanıtımlara hız kesmeden devam etmek lazım” diye konuştu.
BU YIL YÜKSEK FİYATLI SATIŞ BEKLENİYOR
2018’de turizmden diğer bir önemli beklenti ise fiyatlar. Türkiye otellerinde Kasım 2017’de ortalama otel dolulukları yüzde 62.7 olarak gerçekleşirken 11 aylık dönemde ise yüzde 60.3 oldu. Yükselen kurların etkisiyle gelirlerde hafif artış yaşanırken oda fiyatları gerilemeye devam etti.
Konu hakkında açıklama yapan Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, ““Kişi sayısı artıyor ama gelir düşük. Fiyatlar düşük. Artık yüksek fiyatlı satışları yapabiliyor olmamız lazım. Bu yıl başaracağımıza inanıyoruz. Yakın pazarlarda, çevre ülkelerde önemli kişi ve gelir artışı da bekliyoruz” dedi.
KAYNAK: Milliyet