ATLAS Projesi AB Mevzuatına Uyumda Turizm Sektörüne De Katkı Sağlayacak

Görsel: Depositphotos

Last Updated on 23 Eylül 2024 by Turizm Günlüğü

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “AB Müktesebatına Uyum Sürecinde Türkiye’nin Ulaştırma Mevzuatının Analizi (ATLAS) Projesi”nin ulaştırma mevzuatını bütün yönleriyle kapsayan ilk çalışma olması nedeniyle özel bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan Türkiye Raporu’nda da büyük bir önem atfedilen projemizin, mevzuat uyumu anlamında tüm sektörlerimize önemli katkılar sunacağına inanıyorum” dedi.

ANKARA (AA) – Uluslararası taşımacılığın geliştirilebilmesi için alternatif güzergahların birlikte hayata geçirilebileceğine dikkati çeken Uraloğlu, jeostratejik konumu pek çok fırsat sunan Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğu gibi Kafkas ülkeleri ve Orta Asya’dan Afrika’ya uzanan koridorun da tam ortasında bulunduğunu vurguladı.

“Türkiye ayrıca Avrupa için önemli bir ticari ortaktır. 31 Aralık 1995 tarihinde Gümrük Birliği’nin ihdas edilmesiyle Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında büyük bir ivme kazanan ticaret hacmi 2023’te 210,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) uluslararası ticaret verilerine göre de AB ülkelerine en fazla ihracat gerçekleştiren ülkeler sıralamasında Türkiye 6. sırada yer aldı. Tüm bu gerçeklerden hareketle Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin derinliği ve işbirliklerinin önemi gün gibi ortadır” diyen Uraloğlu, 2053 vizyonu doğrultusunda, ülkenin Asya, Avrupa ve Afrika arasında artan uluslararası yük taşımacılığından mümkün olan en yüksek payı alması için çalıştıklarının altını çizdi.

“2002’den bu yana Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına 277 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu ve Marmaray gibi hayata geçirdiğimiz dev yatırım projeleriyle Asya-Avrupa arasında Orta Koridor üzerinden kesintisiz taşımacılık yapılabilmesini önceliyoruz” diyen Uraloğlu, şöyle devam etti:

“Mevzuat uyumu konusunda bugüne dek Bakanlık olarak birçok projeyi hayata geçirdik. Ancak, ATLAS Projesi’nin ulaştırma mevzuatını bütün yönleriyle kapsayan ilk çalışma olması nedeniyle özel bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan Türkiye Raporu’nda da büyük bir önem atfedilen projemizin, mevzuat uyumu anlamında tüm sektörlerimize önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Önümüzdeki dönemde mevzuat uyumuna yönelik atılabilecek adımları içeren bir Mevzuat Uyum Stratejisi ve Eylem Planı da oluşturduk. Proje kapsamında ayrıca, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme ilkeleri doğrultusunda ‘ELIT’ adını verdiğimiz bir mevzuat bilgi sistemini de hayata geçirdik. Bu sayede, tüm ulaştırma mevzuatına tek bir kaynaktan erişim sağlayabilecek ve AB’ye uyum durumunu dijital ortamda güncel bir şekilde takip edebileceğiz.”

Projenin tam anlamıyla başarıya ulaşabilmesi ve sürdürülebilir sonuçlar ortaya koyulabilmesi için sonuçların takipçisi ve destekçisi olacaklarını dile getiren Uraloğlu, ulaştırma alanındaki iyileşmelerin toplumların sanayi, enerji ve turizm gibi birçok alandaki hedeflerine ulaşmada da önemli yer tuttuğunu söyledi.