FTI’nin İflası Der Tour’a Yaradı: Türkiye, Mısır ve BAE’de Artış

DER Touristik: Destinasyonların Yıldızı Türkiye
FTI'nin İflası Der Tour'a Yaradı: Türkiye, Mısır ve BAE'de Artış

Last Updated on 23 Eylül 2024 by Turizm Günlüğü

Turizmci Recep Yavuz’un kendi blogundan paylaştığı makaleye göre, FTI Touristic’in iflası, turizm sektöründe dengeleri değiştirdi. Beklenen bu gelişme, diğer tur operatörleri için yeni fırsatlar doğurdu. Almanya merkezli Der Tour, FTI’nin pazardan çekilmesiyle birlikte, özellikle Türkiye, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde rezervasyonlarında büyük bir artış gözlemledi.

Turizimci Recep Yavuz, “FTI’nin İflası Der Tour’a Yaradı: Türkiye, Mısır ve BAE’de Artış” başlıklı yazısında, FTI Touristic’in iflasının ardından tur operatörü Der Tour’un nasıl sektörün yeni lideri olarak öne çıktığını ve bu sürecin turizm endüstrisi üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde inceledi.

“FTI’NİN İFLASI DER TOUR’A YARADI.

TÜRKİYE , MISIR VE BAE ARTIŞTA…

Sezon başında biraz da göz göre göre gelen FTI Touristic iflasını tüm turizm dünyası üzüntü ve endişeyle karşıladı. Çok hızlı büyüyen ve Türkiye başta olmak üzere birkaç ülkede büyük bir arz yaratan bir firmanın iflası bizim açımızdan özellikle üzücüydü. Türkiye’ye Almanya’dan en çok turist 3 büyük Tour Operatöründen biri faaliyetlerini birden durdurdu.

Bugün FTI Web sayfasında ‘her şey çok güzeldi, ancak bizim seyahatimiz maalesef sona erdi ! ‘ yazıyor. Yıllardır milyonlarca kişiyi gezdiren Tour Operatöründen hüzünlü bir veda…

Her krizin bir veya birkaç kazananı oluyor. Bu artık tecrübelerimizle sabit. FTI iflası sonrası yapılan ilk değerlendirmeler de bu yöndeydi. Birkaç milyon kişi tatil yapmaktan vazgeçemeyeceğine göre, bir yerlere yönelmeleri kaçınılmazdı. Kafalardaki iki soru ‘hangi ülkeye ?’ ve ‘kiminle ?’ idi. Sezon sonuna yaklaştığımız bugünlerde bunun cevapları gelmeye başladı. Görünen o ki kısmen FTI misafirleri FTI ‘in destinasyonlarına başka tur operatörleri ile gittiler.

Almanya’daki tur operatörleri de bu yaz için iki haneli artışları dile getirmeye başladılar. Bunun başlıca iki nedeni vardı:

1. Dünya genelindeki artış,

2. FTI dan kaynaklanan yönelmeler

Almanya’daki belli başlı diğer Tour Operatörleri de farklı volümlerde FTI kaynaklı artışlar yaşadılar. Bu durumda sezon başında gelen FTI İflası minimum bir kayıpla atlatıldı denilebilir.

Bu konuda sezon boyunca bir çok Tour Operatöründen ara sıra açıklamalar gelmekle birlikte, ilk resmi ve detaylı açıklama Der Tour’dan geldi. Buna göre FTI yolcularının önemli bir kısmı Der Tour üzerinden tatillerini satın aldılar. Özellikle de Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır rezervasyonlarındaki artış bundan kaynaklanıyor.

Bir bakalım nasıl olmuş;

Der Tour Group 2024 yaz sezonuna dair yaptığı değerlendirmede geçtiğimiz yazın %18 üzerinde bir artış yaşadığını bildirdi. ITS, Meier’s Weltreisen ve Travelix markalarına sahip Der Tour geçen yıl ve bu yıl 1 Temmuz ile 30 Eylül dönemlerindeki bu artışın özellikle Türkiye, Mısır ve Birleşik Arap Emirliklerinden kaynaklandığını belirtti.

ÇOCUKLU AİLELERDE HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ ‘TÜRKİYE’ DEDİ

Çocuklu ailelerde her üç kişiden birinin Türkiye’yi tercih ettiğini, genel olarak ise her beş turistten birinin Türkiye tatili yaptığını belirten Ürün Müdürü Sven Schikarsky bunun özellikle bu ülkelerde güçlü olan FTI’ ın iflasından kaynaklandığını ve bu misafirlerin başka bir operatörle yine bu ülkelere yönelmelerinin kendi kapasitelerinin artmasına yol açtığını belirtti.

Yaşadıkları artışın sadece FTI iflasından değil, aynı zamanda bu ülkelerdeki kur avantajından da kaynaklandığını dile getiren Schikarsky , dünya genelindeki artışın katkısının da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Geçtiğimiz yılın Haziran-Eylül dönemine göre bu yıl %48 artış gösteren Türkiye rezervasyonları İspanya’yı geçerek birinci sıraya yerleşti. Geçtiğimiz yıla göre %11oranında artan İspanya 2., Yunanistan 3., Mısır 4. ve İtalya 5. sırada yer aldılar.

Der Tour rezervasyonlarında Uzak destinasyonlarda da %37 oranında artış gerçekleşirken, USA, Kanada, Maldivler, Mauritius ve Şeyseller en tercih edilen destinasyonlar oldular.

Sven Schikarsky misafirlerin en çok tercih ettiği ve gittikçe yerini güçlendiren trendin ‘Akdeniz Destinasyonları’ olduğunu belirtti.

Turizmci şimdiden gözünü 2025 e çevirmişken, hem çok karamsar, hem de aşırı iyimser öngörüler geliyor. Ülkelerdeki enflasyondan, dünyadaki savaşlara, fiyat artışlarından, iklim değişikliklerine kadar bir çok konu bu simülasyonlarda değerlendirilirken buna bir de bu yıl ancak bir kısmının seyahat ettiği FTI misafirlerinin önümüzdeki yılda yaratacağı ivmeyi de eklememiz gerekecek.

Türkiye açısından 2024 yılında fiyat artışlarının tepkisinin ölçüldüğü bir yıl oldu. Bundan herkes kendince gerekli çıkarımları yapacaktır.”