Türkiye Kart Nedir, Nerelerde Kullanılır, Nasıl ve Nereden Alınır? Ücreti Ne Kadar?

Türkiye Kart Nereden Alınır ve Hangi İllerde Geçerli?
Türkiye Kart Nereden Alınır ve Hangi İllerde Geçerli?

Last Updated on 28 Ekim 2024 by Turizm Günlüğü

Ülke genelindeki toplu taşıma kartlarını bir araya toplama hedefiyle hayata geçirilen Türkiye Kart, 2024 yılı sonuna kadar 18 şehre yayılacak.

Bu yıl sonuna kadar İstanbul’da Marmaray, Ankara’da Başkentray, İzmir’de İzban başta olmak üzere Rize, Kocaeli, Aksaray, Tokat, Karabük, Uşak, Kahramanmaraş, Nevşehir, Kilis, Çorum ve Gaziantep’te kullanıma açılması hedeflenen Türkiye Kart hakkında merak edilenleri sizin için yazdım.

Türkiye’nin Her Yerinde Geçerli Tek Bir Toplu Taşıma Kartı

Pilot iller olan Konya, Kayseri, Gümüşhane, Yozgat ve İstanbul’da Gayrettepe-Yeni Havalimanı metro hattında kullanımda olan kart, şu ana kadar bu 5 pilot ilde kısa sürede 47 bin 265 kişiye satıldı. 118 bin 273 seyahat gerçekleştirildi.

Türkiye’nin 81 ilindeki toplu taşıma kartlarını tek bir kartta toplayan bu akıllı kartın “her şehirde farklı kart karmaşasına” son vermesi hedefleniyor. Projenin 81 ile yayılması için çalışmalar hızla devam ediyor.

Peki, Türkiye Kart Nedir?

Türkiye’de toplu taşıma, bankacılık ve alışveriş işlemlerinde kullanılabilecek bir akıllı karttır.

Nerelerde Kullanılır?

Toplu ulaşım ile birlikte POS ve ATM cihazlarında, belediye harçları ve vergi ödemeleri, otopark ödemeleri, anlaşmalı iş yerleri, taksi ödemeleri, yiyecek ve içecek otomatlarında kullanılabiliyor. Ayrıca, PTT kanalları, bankalar ve devlet kurumları, online kanallar, mobil uygulama ve anlaşmalı iş yerleri üzerinden yükleme işlemleri de yapılabilecek.

Nasıl ve Nereden Alınır?

T.C. kimlik kartı ile birlikte en yakın PTT şubesinde başvuruda bulunarak alınabilir. İsimli debit kart, isimsiz debit kart, isimsiz prepaid kart ve isimli prepaid kart olmak üzere dört farklı kart tipi bulunuyor. Şemasız ve Prepaid Türkiye Kart PTT şubelerinden kiosklardan, Debit Türkiye Kart ise yalnızca PTT şubelerinden alınabiliyor.

Ücreti Ne Kadar?

PTT iş yerlerinden almak isteyenler ‘şemasız’ Türkiye Kart için 40 lira, ‘debit’ ve ‘prepaid’ Türkiye kartlar için ise 60 lira gibi sembolik rakam ödeyecek. Engelli, şehit yakını, gazi, 65 yaş üstü gibi imtiyazlı gruplara verilecek kartlara ilişkin çalışmalar ise devam ediyor.