Last Updated on 15 Mart 2018 by Yaşar Çelik
En çok seyahat acentalarına zarar veren UBER konusunda TÜRSAB’a acilen harekete geçme çağrısında bulunan OTSAD Başkanı Hüseyin Kırk, “Seyahat acentalarından tek tek bünyelerinde bulunan araçların listelerini isteyip, UBER ve bu gibi korsan taşımacılık yapan yazılımlara araç kayıt ettirenlerin TÜRSAB belgeleri iptal ettirilmelidir” dedi.
Ortadoğu Turizm ve Seyahat Acentaları Derneği (OTSAD) Başkanı Hüseyin Kırk, akıllı telefonlar üzerinden taksi çağırma hizmeti veren ve Türkiye’ye İstanbul’da hizmet vererek başlayan UBER taksi tartışmalarına ilişkin çarpıcı bilgiler verdi. Bilen bilmeyen herkesin konuştuğu UBER’le ilgili kamuoyunda bilgi kirliliği yaşandığını ifade eden Hüseyin Kırk, şunları söyledi: “Millet olarak zaten her şeyi biliyoruz! Eline kalem alan alim, klavye alan Bill Gates oluyor! Fakat dışarıda durum bu değil. Maalesef eğitim seviyemiz git gide düşüyor ve olan bu millete oluyor. UBER nedir, nasıl çalışır, araçları kimlerin üstüne kayıtlı? Bilen de yok, soran da… Bakın çok basit bir uygulamanın dünya çapında 27 milyar dolar civarında bütçesi var ve her geçen gün bu bütçe büyüyor ama yetkililer bunu sadece seyretmekle yetiniyor. Bir aracın UBER’e kayıtlı olabilmesi için UBER XL araçlar için istenen belli şartlar var. Öncelikle söz konusu aracın mutlaka bir seyahat acentasına kayıt olması veya noterden sözleşmesi olması gerekiyor. Bir de D2 varsa zaten işlem tamam.
“TURİST TAŞIMACILIĞI YERİNE KORSAN TAŞIMACILIK YAPILIYOR”
UBER hangi sektöre zarar veriyor diye sorulduğunda akla hemen taksiciler geliyor. Bu algı bile UBER’e puan kazandırıyor. Rakamlarla UBER’in hangi sektörlere zarar verdiğini bir göz atalım. UBER XL araçlar son yıllarda en çok TÜRSAB üyesi seyahat acentalarına zarar vermiştir. Özellikle incoming (Yurt dışından turist getiren) seyahat acentalarının ulaşım hizmetlerini yüzde 80 civarında UBER almış durumda. Peki seyahat acentalarının UBER gibi hizmeti var mı? Evet, UBER’de çalışan XL dediğimiz seyahat acentalarının VİP hizmet olarak sunmuş olduğu Vito ve Carevelle minibüsler UBER’de çalışan araçlardan daha lüks ve hizmet eden şoförleri daha eğitimli ve en az bir yabancı dil biliyor. UBER, taksicilere zarar veriyor kanısı bizce kısmen yanlış. Çünkü UBER çalışacak bir aracın ticari taksi evrakları ile UBER’e kayıt yapamayacağı zaten malumunuz. UBER’de çalışması için seyahat acentalarının turizm taşımacılığı için düzenlemiş oldukları evrakların aynısını düzenliyor ve bu ülkeye turist getiren seyahat acentalarının evraklarını kullanıyor. ‘Turist taşıyacağım’ diyerek bu evraklara sahip oluyor. Önce sehayat acentalarını kandırıyor, yetmiyor Ulaştırma Bakanlığı’nı kandırıyor, o da yetmiyor İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ni de kandırıyor. Peki, UBER kim? Ortada olmayan tüzel şirket mi yoksa holding mi? Ne olduğu belli olmayan ama UBER üzerinden iş alıp evine haram ekmek götürenler ile trafik denetleme ekipleri karşı karşıya geliyor. Taksicilerin itirazı ise; seyahat acentaları ve turizm taşımacılarının mevzuatta evraklarını düzenleyip mevzuatta ‘Turist taşımacılığı yapacağım’ diye alınan begeler ile indi-bindi taksi hizmeti yani korsan taşımacılık yapılmasıdır.
“UBER’DAN DAHA KALİTELİ VE GÜVENLİ HİZMETİ ACENTALARDAN ALABİLİRLER”
Taksici haklı, tüketici haklı mı? Asla haklı değil. O zaman tüketiciye korsan taşımacılığı tercih etti diye en az 750 TL ceza kesilmesi gerekiyor. Seyahat acentalarının ve turizm taşımacılığı yapanların zaten VİP hizmetleri bulunuyor. Lüks bir ulaşım isteyen tüketiciler zaten bu hizmetleri veren bizlerden UBER’den daha kaliteli ve daha güvenli bir hizmet alabilirler. Tüketicilerden seyahat acenataları kredi kartı bilgilerini isteyince kıyametler kopuyor fakat Türkiye’de ofisinin nerede olduğu belli olmayan ve korsan taşımacılık yapan UBER sistemine kayıt olurken kredi kartı bilgilerini ve neredeyse 7 sülalesinin seceresini istiyor, sessiz sedasız tıpış tıpış veriyorlar! Kredi kartlarından fazla para çekilince de sadece yorum yazmakla kalıyorlar. UBER’e kişisel bilgilerinizi verdiğinizde, Amerika ve Avrupa bu bilgilerinizi alıyor. Bunun tehlikeli sonuçları olabilir. Bu kişisel bilgileriniz terör örgütlerine para ile satılabilir, kişisel bilgileriniz ile kopya yaparlar, kimlik, ehliyet, kredi kartı ve pasaport çıkartabilirler… Bunlara susan ve UBER kullananlar esasında hem ülkeye hem kendilerine zarar verdiklerini unutmasınlar. UBER en çok seyahat acentalarına zarar verdiği için TÜRSAB acilen harekete geçmelidir. Seyahat acentalarından tek tek bünyelerinde bulunan araçların listelerini isteyip, UBER ve bu gibi korsan taşımacılık yapan yazılımlara araç kayıt ettirenlerin TÜRSAB belgeleri iptal ettirilmelidir.
“İSİMSİZ KAHRAMAN OLMAK İSTEMİYORUZ”
UBER ulusal bir terör tehdidi gibi tehlikeli bir sistemdir. Taksicilere gelince; taksici esnafının artık gelişmeye ve teknolojiye ayakta uydurmaya ihtiyacı var. Bu değişimi yapmayan taksiciler yakın zamanda işlerini kaybedebilirler. Değil 1.5 milyon TL’ye plaka, milletvekili de olsanız teknolojiye yenik düşeceksiniz. Onun için yenilenmeye bugünden başlayınız. Artık hiçbir tüketici yolda bekleyip taksiye binmek istemiyor. ‘Pahalı da olsa beni bekleyen bir ulaşım aracı olsun’ diyor. Tüketici teknoloji seviyor; tüketici temiz, traşlı, burnu ile oynamayan, kokmayan, sigara içmeyen, trafikte küfür etmeyen, eğitimli şoförlerle seyahat etmek istiyor. Sizce çok sey mi istiyor! Bizce, hayır. Bunun için doğru adres seyahat acentaları ve VİP turizm taşımacılığı yapan firmalardan hizmet almalarıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızı ve Başbakanımızı bir gün bu ülkeye milyarlarca dolar kazandıran seyahat acentalarının ofislerine de çay içmeye ve derdimizi sormaya bekliyoruz. Burada da isimsiz kahraman olmak istemiyoruz”.