Last Updated on 30 Aralık 2019 by Yaşar Çelik
Çağrı Sağlık, Türkiye’den Malezya’ya giden turist sayısının 17-18 bine çıktığını söyleyerek, bir zamanlar çok gündemde kalan “Türkiye Malezya olur mu?” tartışmasının turizmde ekmeğini çok yediklerini anlattı.
Asya’nın parlayan yıldız ülkelerinden Malezya, sahip olduğu doğal zenginlikler ve kültürel renkleri çok iyi pazarlayarak dünyanın en çok turist çeken ilk 10 ülkesi içerisine girmeyi başardı.
Malezya Turizm Bakanlığı Tanıtma Kurulu’nun, İstanbul’daki Bölge Tanıtma Müdürlüğü’nü yapan Çağrı Sağlık, havayolu şirketlerinin Malezya uçuşlarını arttırmaları ve Türkiye’den de her gün direkt uçuşların başlaması ile iki ülke arasındaki turizm hareketlerinde çok şeyin değiştiğini söyledi. Türkiye ofisi olarak Ukrayna, Romanya ve Türkiye’de online üzerinden bir acente-havayolu çalışması yaptıklarını ve bunun olumlu geri dönüşümlerini de almayı başladıklarını belirten Sağlık, Turzimgunlugu.com’ün sorularını yanıtladı.
Çağrı Sağlık kimdir? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
1996 yılından bu yana turizm sektöründe çalışan bir pazarlama profesyoneliyim. Havayolları hariç, turizm sektörünün değişik kollarında çalıştım. Son 16 yıldır Malezya Turizm Bakanlığı’nın Tanıtma Kurulu’nun, İstanbul’daki Bölge Tanıtma Müdürlüğü’nü yapmaktayım.
‘Turizm Malezya’ nedir? Turizm Malezya’nın Türkiye’deki faaliyetleri nelerdir?
Turizm Malezya, Malezya Turizm Bakanlığı Tanıtma Kurulu’nun kısa söylenişi aslında. Türkiye’de de, 2002 yılı başından bu yana, Malezya’yı tanıtmak amaçlı faaliyet gösteriyor. Çok ön plana çıkmasa da, acentelerin Malezya turlarından, havayollarının Malezya uçuşlarına kadar arka planda bir çok olayda parmak izimiz var. Sadece fuarlar veya toplu alan (AVM gibi) tanıtımlarında halkla buluşuyoruz. Medya ve sosyal medya da çok öne çıkmadan yön verici konumundayız.
Türk turistin Malezya’ya olan ilgisi nasıl?
Türk turistlerin Malezya’ya olan ilgisi, eskiden daha çok Umre veya Hac zamanı karşılaştıkları Malaylara duydukları sempati kadardı. Bir yıl içerisinde Türkiye’den sadece 4-5 bin kişi, onun da çoğu transit veya iş gezisi bazında olmak kaydıyla Malezya’ya giderdi. Şu an bu rakam 17-18 bin kişiler ve yüzde 80 tatil şeklinde bir hale döndü. Kısaca ilgi çok arttı.
Malezya bireysel turizm mi yoksa kitlesel turizm için mi daha etkili?
Eskiden olsa bu sorunun tek cevabı bireysel turizm diyebilirdim. Ancak havayolu şirketlerinin Malezya uçuşlarını arttırmaları ve Türkiye’den de her gün direkt uçuşların başlaması ile bu çok değişti. Artık dil problemi yaşadığı veya daha uygun fiyata getirmeyi amaçladığı için kitlesel turizmi tercih edenler de arttı. Zaten İngilizce konuşulan bir yer olduğu için, bireysel gitmek isteyen ve İngilizce konuşabilen herkes için bireysel geziye de uygun bir yer.
“TÜRKİYE MALEZYA OLUR MU?” TARTIŞMASI TURİZME İVME KATTI
Bir zamanlar “Türkiye Malezya olur mu?” tartışması vardı. Sizce bu bakış açısıyla Malezya’ya giden Türk turist Malezya’da ne görebilir?
Hayatımın en güzel reklam ve pazarlama dersi, tamamen negatif bir kurgu olan “Türkiye Malezya olur mu?” tartışması oldu. O dönem bunu negatif amaçlı konuşan herkese ayrıca teşekkür ederim. Malezya’yı Türkiye’de tanıtma sürecimizi Türkiye pazarı için hem çok kolaylaştırdılar, hem de hızlandırdılar. Malezya isminden habersiz olan herkes Malezya’yı bir anda duymuş ve öğrenmiş oldu. Bir şeyi karşılaştırarak öğretmek çok iyidir. Buna da fırsat tanınmış oldu. Kaldı ki “Antalya’ya gitmek için harcayacağınız paraya, Malezya’da aynı tatilin daha lüksünü yapabilirsiniz” deyince kendileri de karşılaştırma imkanı buldular. Tabii ondan sonrası gördüklerini anlatmaları idi. Malezya bir anda kulaktan kulağa yayılan bir efsane oldu.
Online tanıtım platformlarının popüler hale gelmesi Malezya tanıtımını nasıl etkiledi?
Dünyada geçmişte çeşitli kırılım noktaları vardır. Sanayi devrimi, endüstri devrimi gibi bir insan hayatına göre 30-50 yıl sürdükleri için uzun gelen, ancak insanlık tarihine göre saniyeler ile ölçülebilecek değişimler. Şu an biz, internet ve kullanım alanları konusunda öyle bir değişimi yaşıyoruz. İnternet sayesinde her şey hızlandı. Algı ve tüketim de buna dahil. Eskisi gibi 1 dakikalık televizyon reklamları yok. 8 saniye bile kimi zaman fazla geliyor tüketiciye. Bunun artı noktası, neredeyse herkes sesini duyurmayı başarabilir hale geldi. Bu da rekabeti arttırdı. Ancak eksi noktası da var. O da bir çeşit kakafoni oluşması. Yani doğru ya da yanlış, her türlü bilgi ortalıkta geziyor. Reklam ile propaganda birbirine girdi diyebiliriz.
Malezya konusunda bizim için de daha düşük bütçelere, kendimizi halka tanıtma şansı doğdu. Elimizden geldiğince bunu değerlendiriyoruz.
Malezya’nın 2017 sonunda başlayan turizm tanıtma atağı da bu çalışmalardan mı?
Türkiye ofisi olarak Ukrayna, Romanya ve Türkiye’de online üzerinden bir acente-havayolu çalışması yapıyoruz. Bunun olumlu geri dönüşümlerini de almayı başardık. İlk ayda bile normalde yüzde 10 civarı olan artış oranı bir anda yüzde 40’lara çıktı. Tabii bu sürekli olacak diye bir durum söz konusu değil. Ancak turizm, para kazanmak amaçlı yapılan bir iş olduğundan, gerek Malezya hükümetinin gerekse Malezya halkının buraya harcanandan çok daha fazlasını daha ilk ayda aldıklarını söyleyebilirim.
Bu da doğru hazırlanmış bir online tanıtımın çok büyük gelişmeleri ve getirileri sağlayabileceğini gösteriyor.