Last Updated on 2 Nisan 2018 by Turizm Günlüğü
Dünyadaki tek turizm karikatür yarışması olarak bilinen 9. Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın elemeleri gerçekleştirildi. Finale, yetişkinler kategorisinde 140, gençler kategorisinde 40 eser kaldı.
Bu yılki teması “Dünden Bugüne Tatillerin Değişimi” olan yarışmaya 62 ülkeden 584 sanatçı yarattıkları toplam bin 101 karikatür ile katılım gösterdi.
26 Nisan 2018 tarihinde Four Points by Sheraton İzmir otelinde gerçekleşecek olan ödül töreni öncesi birinci değerlendirmede Mehmet Kahraman (Karikatürcü), Kamil Yavuz (Karikatürcü), Raşit Yakali (Karikatürcü), Musa Gümüş (Karikatürcü), Prof. Dr. Nazmi Kozak (Anadolu Üniversitesi), Fehmi Köfteoğlu (Turizm Gazetecisi) ve Ayşegül Duran’dan (Er Yatırım) oluşan ulusal jüri, 13 Ocak 2018 tarihinde İstanbul’da yaptığı toplantıda finale kalan eserleri belirledi.
İkinci değerlendirme ise Jordan Pop-Iliev (Makedonya), Ahmet Aykanat (Türkiye), Elena Ospına (Kolombiya), Rahim Baghal (İran), Vicdan Bulunmaz Özer (Türkiye), Oleksiy Kustovsky (Ukrayna), Paolo Dalponte (İtalya), Jitet Kustana (Endenozya) gibi dünya genelinde tanınan karikatürcülerden oluşan uluslararası seçici kurul tarafından Şubat ayı içerisinde gerçekleştirildi. Finale, yetişkinler kategorisinde 140, gençler kategorisinde 40 eser kaldı.
TURİZM SADECE TİCARİ BİR ALAN DEĞİL
Yarışmanın ana sponsoru ER Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, “Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’na gönderilen eserler, karikatür sanatçılarının turizmi yalnızca ticari bir alan olarak görmediklerini, turizmin sosyal, kültürel ve çevresel etkileri ve ilişkileri bağlamında yaklaştıklarını gösteriyor” sözleri ile Turizm Karikatürleri Yarışması’nın yalnızca turizm sektörü için değil geniş bir yelpazeye hitap ettiğinden bahsediyor.
SANAT YÖNÜNE DİKKAT
Yarışmanın Koordinatörü, Anatolia Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Kozak ise Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın 9 yıldır düzenlendiğini ve dünyada karikatür camiasında Türkiye’nin sanat yönüyle tanınmasına önemli katkılarda bulunduğunu söyleyerek Turizm Karikatürleri Yarışması’nın Türkiye’deki sanat yönüne dikkat çekiyor.