Kardelen diyarına mermer ocağı planında çarpıcı iddia!

Antalya, İbradı

Last Updated on 24 Nisan 2018 by Yaşar Çelik

Turizmin başkenti Antalya’nın İbradı ilçesine açılması planlanan mermer ve taş ocakları hakkında konuşan İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru, toplamda 38 ocak açılması için ruhsat alındığını iddia etti.

Kardelen çiçekleriyle ünlü olan İbradı’da açılması planlanan 8 ocaktan üçü için “ÇED gerekli değildir” kararı verilirken, 5 ocak için değerlendirilmelerin sürdüğü belirtildi.

Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre maden ve ocak izinlerinin birinci aşamasını Maden İşleri Genel Müdürlüğünden ruhsat almak olarak belirten yetkililer, ikinci aşamanın ÇED olduğuna dikkat çekti.

Genişliği 25 hektarın altında olan 8 adet mermer ve taş ocağı açılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğüne iletilen başvuruyla ikinci aşama gerçekleşmiş oldu. Müdürlük üç ocak için “ÇED gerekli değildir” kararı verirken 5 başvurunun incelemesini ise sürdürüyor.

Konu hakkında hangi firmaların “ÇED gerekli değildir” kararı aldığını öğrenmek için başvuru yaptıklarını söyleyen İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru çarpıcı bir iddiada bulundu.

Konuştukları yetkililerden “Biz de ocak açılmasına karşıyız ama karar Ankara’dan geldi” cevabını aldıklarını belirten Küçükkuru, şunları dile getirdi:

“Öğrenebildiğimiz kadarıyla 38 adet mermer ocağı ruhsatı verilmiş. Şimdilik Karamıklı ve Sülek yaylalarında ikisine izin çıkmış. Orada Altınbeşik Mağarası da var, dünyanın en büyük üçüncü büyük yeraltı gölü mağarası. Bu ocaklar açılırsa mağaranın yani o gölün suyu da kurur. Uçakla Antalya’ya geldiğinizde Toroslar’ın delik deşik olduğunu görürsünüz.

Buraya HES yapmak istediler dava açtık, ÇED olumlu kararını iptal ettirdik. Şimdi mermer ocağı belasıyla karşı karşıyayız. Valiliğe halkın tepkisini bildirdik. Gelecek hafta hem yöre halkımız hem de başka yerlerde yaşayan İbradılarla eylem yapacağız.”

MUHALEFETTEN TEPKİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak da İbradı ile özdeşleşen kardelen çiçeklerinin açtığı yaylaya açılması planlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Mermer ocaklarına ilişkin eleştirilerde bulunmuş İbradı halkına destek vermişti. İşte o haber:

İbradı mermer ocağına karşı