Türkiye, dünya kongre ülkeleri sıralamasında düşüşte!

Dünya kongre pazarında Türkiye'nin yeri belli oldu
Dünya kongre pazarında Türkiye'nin yeri belli oldu

Last Updated on 13 Haziran 2018 by Yaşar Çelik

Uluslararası Kongre ve Toplantılar Birliği (ICCA), 2017 yılına ilişkin raporunu açıkladı. TUYED Ar-Ge’nin söz konusu rapordan derlediği bilgilere göre, Türkiye toplam 57 kongreye ev sahipliği yaparak listede 49’ncu sırada yer aldı. Geçen yıl toplam 20 uluslararası kongreye ev sahipliği yapan İstanbul ise ICCA’nın kongresi şehirler listesinde 133’ncü sırayı; Antwerp, Denver, Miami, Lund, Marakeş, Poznan ve St. Julins ile birlikte paylaştı.

İstanbul, ICCA’daki sırasını yedi şehirle paylaştı

ICCA raporuna göre, 2017’de Dünya’da toplam 12 bin 558 kongre gerçekleştirildi. Söz konusu uluslararası kongrenin 57’sine ev sahipliği yapan Türkiye 41 bin 279 kişi ağırlarken, İstanbul’da gerçekleşen 20 kongreye ise katılan kişi sayısı 25 bin 516 olarak tahmin ediliyor.

Barselona atakta

ICCA’nın en fazla kongreye ev sahipliği yapan 5 şehir listesi 2015 yılından beri değişmiyor. Ancak 2017’nin sıralamada şehirlerin yer değiştirdiği görülüyor. Atağa kalkan Barselona, bu listede sürekli ilk sıralarda yer alan Paris ve Viyana’yı geride bırakmayı başardı. Barselona bu listede 195 toplantı ile ilk kez Paris’i geçti. Viyana bir önceki pozisyonunu Paris ile birlikte ikinci sırada korurken, Berlin ve Londra dördüncü ve beşinci sırada yer aldı.

Şehirler Kongre sayısı
Barselona 195
Paris 190
Viyana 190
Berlin 185
Londra 177

Ülkelerin birincisi ABD

ICCA’nın kongreci ülkeler bazında yaptığı liste incelendiğinde de ilk 10 ülke sıralamasında önemli bir değişiklik olmadığı görülüyor. Son yirmi yılda olduğu gibi, bu kez de 941 kongreye ev sahipliği yapan ABD birinci sırada yer alıyor. ABD’yi 682 kongre ile Almanya ve 592 kongre ile de İngiltere izliyor. Listenin dördüncüsü İspanya 564, beşinci İtalya ise 515 kongreyi ülkesine çekmeyi başardı.

Ülkeler Kongre sayısı
ABD 941
Almanya 682
İngiltere 592
İspanya 564
İtalya 515

‘Kongre Turizmi Raporu’nda, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından açıklanan son verilere göre; 2017 yılında dünya genelinde gerçekleştirilen uluslararası seyahat sayısının bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında büyüme gösterdiği ve 1 milyar 322 milyona ulaşarak yeni bir rekor kırdığı belirtildi. Yurt dışı seyahatlerden kaynaklanan uluslararası turizm gelirinin ise 1,2 trilyon Dolar’ı aşmış durumda olduğuna dikkat çekilen söz konusu raporda şu ifadelere yer verildi:

“Dünya turizm endüstrisindeki bu büyümeyi sürükleyen turizm segmentlerinin başında ise kongre turizmi geliyor. Uluslararası Kongre ve Konvansiyon Birliği (ICCA) verilerine göre her yıl ortalama yüzde 10 oranında büyüme gösteren kongre turizmi, katılımcılarının harcama gücü dikkate alındığında çok önemli bir ekonomik büyüklüğe ulaşıyor. Tarihteki ilk uluslararası kongrenin 1681 yılında Roma`da tıp alanında yapıldığı kabul edilirken modern anlamdaki kongrelerin düzenlenmesine 1900’lü yıllarla beraber başlanmıştır. Modern anlamdaki ilk uluslararası kongre “Napolyon Sonrası Yeni Avrupa” temasıyla 1914’te Viyana’da toplanmıştır. Kongre sektörünün profesyonel bir yapılanma içine girmesi ve büyümesi ise 1960`lı yıllarla birlikte Avrupa`da başlamıştır. Uluslararası Kongre ve Toplantı Birliği’nin (ICCA – International Congress and Convention Association), kurulduğu 1963 yılından 1967 yılına kadar geçen ilk 5 yıllık dönemde gerçekleştirilen uluslararası kongre sayısı 1.795 idi. Ulaşım olanaklarının da gelişmesinin etkisiyle özellikle 2000’li yıllarla birlikte uluslararası kongrelerin sayısında önemli oranda artış kaydedildi. ICCA verilerine göre; son 5 yıllık dönem olan 2013-2017 arasında düzenlenen uluslararası kongre sayısı 65.182’ye yükseldi.

ICCA verilerine göre her yıl ortalama yüzde 10 oranında büyüme gösteren kongre turizmi, katılımcılarının harcama gücü dikkate alındığında çok önemli bir ekonomik büyüklüğe ulaşıyor.

KONGRE TURİZMİNİN EKONOMİK BOYUTU

Uluslararası kongre ve katılımcı sayılarında zaman içinde yaşanan artış, kongre turizminin ekonomik potansiyelinin de çok ciddi seviyelere çıkmasına neden olmuş durumda. Günümüzde 100 milyona yakın kişinin kongre, toplantı ve iş amaçlı seyahat gerçekleştirdiği değerlendiriliyor. Araştırmalar, kongre, toplantı ve iş amaçlı seyahat eden kişilerin kitle turizmi kapsamında seyahat edenlerin çok daha üstünde bir harcama gerçekleştirdiklerini ortaya koyuyor.

Günümüzde 100 milyona yakın kişinin kongre, toplantı ve iş amaçlı seyahat gerçekleştirdiği değerlendiriliyor.

Dünya genelinde gerçekleştirilen uluslararası kongrelerde başı, tıp kongreleri, teknoloji kongreleri ve bilim kongreleri çekerken bu kongrelerin katılımcılarının eğitim düzeyi, seyahat kültürü ve harcama potansiyeli yüksek profilli katılımcılar oluşturuyor. Kongre katılımcılarının yüksek profili ve etki alanlarının genişliği, gittikleri destinasyona sadece kongre etkinliği için gittikleri esnada değil, aynı zamanda etkinlik sonrasındaki dönemde de ilginin artmasını sağlıyor. Kongre turizmi; ses, ışık, dekor, konaklama, ulaşım, catering, organizasyon gibi 50’den fazla alanda da önemli bir iş potansiyeli yaratıyor.

KONGRE BAŞINA HARCAMA 2 BİN 200 DOLAR

Uluslararası Kongre ve Toplantı Birliği tarafından açıklanan 2017 yılı verilerine göre; kongre katılımcısı delegelerin katıldıkları kongre başına gerçekleştirdikleri ortalama harcama, 2017 yılı itibariyle 2 bin 200 dolar seviyesinde bulunuyor.

2017 yılı verilerine göre; kongre katılımcısı delegelerin katıldıkları kongre başına gerçekleştirdikleri ortalama harcama 2.200 Dolar seviyesinde bulunuyor.

ULUSLARARASI KONGRE DELEGELERİ GÜNDE 636 DOLAR HARCIYOR

Uluslararası Kongre ve Toplantı Birliği tarafından açıklanan verilere göre; uluslararası kongrelere katılan delegelerin gerçekleştirdikleri ortalama harcama miktarı, 1993-1997 arası dönemde günlük 440 dolar seviyesinde bulunuyordu. 2008 yılına gelindiğinde 561 dolar seviyesine yükselen kongre katılımcılarının günlük ortalama harcama miktarı, son 10 yıllık dönemde de istikrarlı biçimde yükselmeye devam etti. 2017 yılı itibariyle kongre katılımcılarının günlük ortalama harcaması 636 dolar seviyesine yükselmiş durumda.

2008 yılında 561 Dolar seviyesine yükselen kongre katılımcılarının günlük ortalama harcama miktarı, son 10 yıllık dönemde de istikrarlı biçimde yükselmeye devam etti.

KONGRE TURİZMİNDE AVRUPA BAŞI ÇEKİYOR

Modern kongrelerin başladığı Avrupa kıtası, günümüzde de uluslararası kongre turizmi açısından en önemli bölge olma özelliğini sürdürüyor. Uluslararası Kongre ve Toplantı Birliği ICCA verilerine göre; dünya genelinde 2017 yılında 12 bin 558 uluslararası toplantı veya kongre gerçekleşirken bunların yüzde 53,6’sı (6727 toplantı) Avrupa’da düzenlendi. Avrupa’yı 2.365 toplantı ve yüzde 8,8’lik pay ile Asya, 1501 toplantı ve yüzde 11,9’luk pay ile Kuzey Amerika ve yüzde 9,2’lik pay ile Latin Amerika izledi. Afrika ülkelerinin payı yüzde 2,8 olurken ile 2017 yılında Ortadoğu ülkelerinde gerçekleştirilen uluslararası kongre toplantı sayısı 124 oldu. Böylelikle Ortadoğu’nun uluslararası kongre pazarındaki payı yüzde 1 seviyesinde gerçekleşti.

Dünya genelinde 2017 yılında 12.558 uluslararası toplantı veya kongre gerçekleşirken bunların yüzde 53,6’sı (6727 toplantı) Avrupa’da düzenlendi.

ABD KONGRE TURİZMİ SIRALAMASINDA ZİRVEDE

Uluslararası kongre sayısında bölgesel olarak ön plana çıkan Avrupa kıtası olsa da ülke bazlı kongre verilerinde ilk sırayı Amerika Birleşik Devletleri alıyor. Uluslararası Kongre ve Toplantı Birliği ICCA verilerine göre; 2017 yılında ABD’de gerçekleştirilen uluslararası kongre ve toplantı organizasyonlarının sayısı 941 oldu. Bu sayı ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nin tek başına uluslararası kongre turizmindeki payı yüzde 7,5 seviyesinde gerçekleşti. ABD’yi, Almanya, Birleşik Krallık, İspanya, İtalya, Fransa, Japonya, Çin, Kanada ve Hollanda takip etti. 2013, 2014 ve 2015 yıllarında ilk 20 içinde yer alan Türkiye, 2016 ve 2017 yıllarında yaşanan kayıpla birlikte kongre turizminde ciddi bir gerileme gösterdi. ICCA verilerine göre Türkiye 2017 yılında uluslararası kongre sıralamasında 49’uncu sırada yer aldı.

Avrupa’yı 2.365 toplantı ve yüzde 8,8’lik pay ile Asya, 1501 toplantı ve yüzde 11,9’luk pay ile Kuzey Amerika ve yüzde 9,2’lik pay ile Latin Amerika izledi.

EN ÇOK KONGRE TIP ALANINDA YAPILDI

Uluslararası kongre turizminde en çok etkinlik düzenlenen alanı tıp oluşturuyor. Tıp alanında 2017 yılında düzenlenen uluslararası kongre veya toplantı sayısı 2 bin 680 olurken ikinci sırada 2 bin 340 toplantı veya kongre sayısıyla teknoloji geldi. Teknoloji alanındaki kongreleri bilim alanındaki etkinlikler takip etti.

2017 yılında tıp alanında düzenlenen uluslararası kongre veya toplantı sayısı 2.680 oldu.

KONGRELERDE MEKAN TERCİHİ

Uluslararası Kongre ve Toplantı Birliği ICCA verilerine göre 2017 yılında düzenlenen uluslararası kongre ve toplantı etkinliklerinde tercih edilen mekanlar arasında oteller öne çıktı. Otellerde gerçekleştirilen etkinliklerin oranı yüzde 39,8 olurken otelleri yüzde 30,2’lik pay ile üniversiteler takip etti. Üçüncü sırada yer alan kongre merkezlerinin uluslararası kongre ve toplantılarda kullanılma oranı ise yüzde 18,3 oldu.

Türkiye 2017 yılında uluslararası kongre sıralamasında 49’uncu sırada yer aldı.

TÜRKİYE’DE KONGRE TURİZMİ

Öncesinde birçok uluslararası etkinlik, kongre ve toplantıya ev sahipliği yapmış olmakla birlikte Türkiye’nin kongre turizmindeki yükselişi 1996 yılında İstanbul’da düzenlenen “Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Konferansı” “HABİTAT II’ye ev sahipliği yapmasından sonraki süreçte hız kazandı. 2000’li yıllarda özellikle İstanbul’un ev sahipliği yaptığı Dünya Gazeteler Birliği ve Dünya Editörler Forumu, Uluslararası Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü-OECD, İslam Konferansı Örgütü ve NATO Zirve Toplantısı gibi birçok etkinlik Türkiye’nin kongre turizminde kendisini ispatlamasına neden oldu. ICCA verilerine göre; 2003 yılında Türkiye 65 uluslararası kongre ve toplantıya ev sahipliği yaparken 2013 yılında bu sayı yüzde 280 oranında artarak 246’ya kadar yükseldi. Özellikle İstanbul kongre turizminde gerçekleştirdiği sıçrama ile 2011-2015 yılları arasında dünya sıralamasında ilk 10’daki yerini korumayı başardı.

2014 ve 2015 yıllarında da kongre turizminde istikrarlı bir seyir izleyen Türkiye, son iki yıllık dönemde ise önemli bir gerileme yaşadı. Kongre turizminde yaşanan düşüş bu alanda ülkemizin elde ettiği gelirlerin de önemli oranda gerilemesine yol açtı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre; 2013 ve 2014 yıllarında ülkemize iş amaçlı (Eğitim, Toplantı, görev) olarak gelenlerin yaptıkları harcamalardan elde edilen toplam gelir 2,7 milyar Dolar seviyesinin üzerindeyken 2017 yılı itibariyle 1 milyar 555 milyon Dolar’a kadar geriledi. İş amaçlı olarak ülkemize gelen ziyaretçi sayısında da önemli oranda düşüş kaydedildi.

2017’de iş amaçlı olarak ülkemize gelen ziyaretçi sayısı da önemli oranda düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’ye kongre, toplantı ve iş amaçlı olarak gelen kişilerin sayısı 2003 yılında 1 milyon 470 kişi iken 2013 yılında en yüksek seviyesi olan 2 milyon 333 bin kişi seviyesine çıktı. 2017 yılı sonunda kongre, toplantı ve iş amaçlı olarak ülkemize gelen ziyaretçilerin sayısı 1 milyon 780 bin kişi oldu.

Türkiye’ye kongre, toplantı ve iş amaçlı olarak gelen kişilerin sayısı 2013 yılında en yüksek seviyesi olan 2 milyon 333 bin kişi seviyesine çıktı.

DÜNYA KONGRE ŞEHİRLERİ SIRALAMASI

Son iki yıldaki gerileme ile birlikte Türkiye ve İstanbul dünya kongre sıralamalarında gerilere düştü. Uluslararası Kongre ve Toplantı Birliği ICCA verilerine göre Türkiye’de 2017 yılında düzenlenen kongre sayısı 57 oldu. Bu verilerle birlikte Türkiye dünya kongre ülkeleri sıralamasında 49’uncu basamakta yer aldı. Uluslararası Kongre ve Toplantı Birliği ICCA tarafından açıklanan 2017 yılı dünya kongre şehirleri sıralamasında ise Türkiye’den İstanbul ve Antalya yer aldı. Barselona’nın 196 uluslararası kongre ve toplantı ile ilk basamakta yer aldığı sıralamada Barselona’yı 190 kongre ve toplantı organizasyonuna ev sahipliği yapan Paris ve Viyana izledi. 2011-2015 arasında ilk 10’da yer alan İstanbul ise yaşanan düşüşle birlikte dünya kongre şehirleri sıralamasında 2017 yılı itibariyle 133’üncü sırada yer aldı. ICCA verilerine göre 2017 yılında İstanbul’da 20 uluslararası kongre ve toplantı etkinliği düzenlendi. Listeye Türkiye’den giren bir diğer şehrimiz Antalya ise 16 uluslararası kongre ve toplantı etkinliğine ev sahipliği yaptı ve sıralamada 165’inci basamakta yer aldı.

2017 yılında İstanbul’da 20 uluslararası kongre ve toplantı etkinliği düzenlendi.

TÜRKİYE’NİN KONGRE TURİZMİ POTANSİYELİ

Son iki yılda yaşanan düşüşe karşın Türkiye’nin kongre turizmi bakımından önemli bir potansiyeli bulunuyor. Ülkemizin sunmuş olduğu tarihi, kültürel, doğal güzelliklerinin yanı sıra otellerin, kongre merkezlerinin, etkinlik merkezlerinin sahip olduğu teknolojik altyapı, turizm konusundaki deneyim Türkiye’yi kongre turizmi açısından dünyada önemli bir destinasyon yapıyor.

MICE etkinliklerinin ağırlıklı ve yoğun olarak gerçekleştiği yurtdışındaki bazı destinasyonların doyum noktasına ulaşması, kongre organizasyonunu gerçekleştiren firma ve kongre katılımcısı delegelerin farklı destinasyon arayışı da Türkiye’yi önümüzdeki dönemde ön plana çıkartabilir.

İş ve eğlencenin birbirinden ayrılması şeklindeki klasik anlayış yerini yeni trendlere bırakıyor. Dünyada son yıllarda ön plana çıkan iş ve eğlence seyahatlerinin birleşmesinden oluşan ve “Bleisure” olarak adlandırılan trendle birlikte Türkiye sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal nitelikleri ve bir tatil ülkesi olma özelliği ile rakip destinasyonlara nazaran bir adım öne çıkabilir”.