Last Updated on 8 Ekim 2019 by Turizm Günlüğü
Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı Plajı’nda oteller şezlong ve şemsiye krizi yaşıyor. Oteller, zabıtadan gelen kararname ile turistlerin altından şezlonglarını almanın ve plajda şezlong ve şemsiye hizmeti verememenin şoku ile isyanda.
Aylar öncesinden rezervasyon yaptırarak hayallerindeki tatil için Antalya’yı tercih eden turistler ise durum karşısında hem otellere hem de acentelere ateş püskürüyor.
Konu hakkında geniş çaplı araştırma yapan GM Turizm ve Yönetim Dergisi ise Türk turizmine büyük katkıları olan ve yüksek sezon diye adlandırdığımız bu aylarda ki krizden yeni yeni kurtulan Antalya’da yaşanılan bu mağduriyetin yetkililer tarafından bir an önce çözüme kavuşması yönündeki iyi dileklerini sundu.
İşte GM Turizm ve Yönetim Dergisi’nin Konyaaltı Plajı hakkında yaptığı araştırma haberi:
“OTELLER, TURİSTLERE ŞEZLONG SERVİSİ VEREMİYOR
Türk turizmi için önemli bir yere sahip ve her yıl yüzlerce turistin akın ettiği Konyaaltı Plajı’nda oteller yaklaşık bir haftadır, plajlardan faydalanmak isteyen misafirlerine şezlong ve şemsiye servisi veremiyor.
Biz de Gm Dergisi olarak otellerin bu mağduriyetini araştırdık. Tesisler, yaklaşık 10 yıldır otellerinin önünde bulunan halk plajlarını Milli Gelirler Dairesi’ne Ecrimisil Bedeli ödeyerek kiralayarak ve halka hiçbir sıkıntı yaratmadan kendi misafirlerine şezlong ve şemsiye servisi sunuyorlardı. Ancak bu yıl aynı plajları aynı bedeli ödeyerek kullanamıyorlar.
OTELLER PLAJLARI NASIL KULLANACAK?
Hepimizin bildiği gibi Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Konyaaltı Sahil Projesi ile kapsamında sahil bandını yenilenmek üzere ihale düzenlemiş ve ihaleyi turizm faaliyetleri ve otelleri olan Alkoçlar kazanmıştı. İhale ile sahilin işletmesi şuan Alkoçlar’da. Oteller, şezlong ve şemsiye krizinin çözümü için firma ile şuan karşılıklı bir görüşme gerçekleştirilmiş değil. Ancak yetkililer ile iletişime geçen oteller, plaja şezlong ve şemsiye hizmeti verebilmek için ya otellerine en yakın büfeleri kiralamaları gerektiği ya da kiralanan büfe işletmesi ile anlaşma yapmak durumunda. Oteller, plaj kullanımında kendilerine sunulan önerileri tatmin edici ve doğru bulmuyor. Büfe işletmesi olmayan ve turistlere otellerinin hizmet kalitesini ve servisi ile aynı hizmeti sunamayacakları büfelerde plaj hizmeti vermek istemiyor. Oteller iki ay gibi az bir zaman kalan sezonda misafirlerine karşı zor durumda olmaktan oldukça büyük üzüntü duyarken bu mağduriyetin bir an önce çözüme kavuşmasını bekliyor.
OTELLER MÜLTECİ GİBİ TURİSTLERİ SERVİSLERLE SAHİLE TAŞIMAK DURUMUNDA KALIYOR
Bu soruna otellerindeki turistleri mağdur etmemek için acil çözüm bulan otellerde de var. Bazı oteller, otellerine yakın plajlardaki büfe işletmecileriyle anlaşma yoluna gitmek zorunda kalıyor. Bu seferde turistleri servislerle götürmekten rahatsızlar çünkü misafirler “Mülteci gibi servislerle plaja götürülüyoruz, bu ne rezalet diyebiliyor” Bu durumdan memnun olmayan turistler ise acentelerine oteli şikayet ediyor. Otellerin misafirlerle ve acentelerle ilişkilerinin de zedelendiği gözler önünde. Bunun başlıca sebebi de otellerin bir yıl öncesinde verecekleri tüm hizmetleri (buna plajlar da tabi ki dahil) acentelere gönderdikleri fact sheet vasıtasıyla turistlere taahhüt ediyor. Şuan ise kendileri dışında oluşan sebeplerle mağdur olan oteller, bu durumdan çok rahatsız ve çaresiz durumda.
TURİSTLER HAVLU ATIP DENİZE GİRİYOR, ŞEZLONG KONULUNCA ZABITALAR OTEL KAPISINDA
Madalyonun bir diğer yüzünde ise bazı otellerin önündeki büfeler kiralanmamış durumda, en yakın büfe ise 300 metre ileri de hizmet veriyor. Otellerin karşısındaki sahiller bomboş, sahillerde ne şezlong var, ne de şemsiye. Bazı otellerin büfecilerle anlaşma şansı yok. Çünkü hizmet verecek büfe otellerine çok uzak. Şuan otellerde kalan turistler turizmin başkenti ve dünyanın sayılı güzellikteki Konyaaltı Plajı’nda havlu serip güneşleniyor. Şezlong konulmaya çalışıldığında ise zabıtalar otel kapısına dayanıyor.
Konyaltı’ndaki kumsalları geçtiğimiz 10 yıl boyunda ecrimisil bedeli ödeyerek kullanan oteller, bu yıl aynı bedeli ödemek için gittikleri resmi kurumdan plajları kullanımının belediye’ye belediye’den de Alkoçlar-Senatalya ortaklığında aktarımı gerçekleşti.
Otel yetkililerine dün hiçbir yazılı açıklama yapılmaksızın şezlong ve şemsiyelerinin kaldırılması söyledi. Turistlerin altından şenzolog ve şemsiyeler alınarak otellerin kullanımına son verildi. 10 yıl içinde halka açık plajları yasalar gereğinde halka engel olmadan kullanan oteller durumun çözümü için yetkililere başvurdu. Her yıl defterlığa gidip bedel ödeyen otellere defterdarlık durumun muhatabının belediye olduğunu belediyenin de bunu ihale çıkacağını belirterek geri dönsüklerini ifade ettiler. Bu ihale sürecini yetkililerden değil, medyadan takip ettiklerini belirten oteller, yapılan yazılı ve sözlü başvuruların olmasına rağmen belediyeden hiçbir geri dönüş alamadı ve hiçbir muhattapta gösterilmedi. 1 ay geçmesine rağmen halen hiçbir resmi kanaldan açıklama yapılmadığını belirten oteller, hiçbir yazı gelmediğini de belirtiyor. 25 haziran 2018 tarihinde yani 2 gün önce zabıtadan gelen kararname ile şezlongları kaldırın bildirisi geldi. bu ihtarnameden Menderes Türel’in de bilgisi olduğunu öğrenerek şezlongları kaldırdıklarını belirti. Yaklaşık bir haftadır otel misafirleri plaj ve şezlong servisi alamıyor ve otellerden bunu talep ediyorlar. Antalya Konyaaltı Sahil Projesi kapsamında inşa edilen büfeler ise otellere 200 metre uzaklıkta olduğu ve ücretli ve büfelerin hizmet kalitesine güvenmedikleri için bu servisi almak istemeyen turistlerle karşı karşıya kaldıklarını ve bu konunun bir an önce çözüme kavuşmasını adete haykırıyor.
Bir diğer yandan otellere yakın olup ta kiralanmayan ve şezlongu olmayan büfelerde bulunuyor. Gidip faydalanmak istese de böyle bir imkanı olmayan turistlerin sahile havlu serip denize girmekten başka çaresi yok.
Konunun çözümü için belediyeye başvuran oteller, biz eskiden olduğu gibi ecrimisil ödemeyi teklif eden otellere verilen yanıt ise Alkoçlar’ın yetkililerini muhatap gösterdi. Alkoçlar’ın yetkilisi tarafından bu konuyla ilgili olarak bire bir görüşme talep edildi ancak henüz görüşülemedi. Fakat otellere verilen yanıt ise; sadece şezlong koymalarının mümkün olmadığını otellerin orada yer alan büfeyi kiralamaları gerektiğini ya da büfe kiralayan şahıslardan yer alacaklarını belirtiklerini ifade etti. Büfeyi kiralayan adam bizden 200 metre uzak mesafede biz misafirimizi otelden 200 metre ileri yürütemeyiz. 200 metreye servis koyamayız. Ve misafirimize layık olduğu servise, hizmet kalitesine ve eğitimine de sahip olup olmadığı da bilinmiyor.
Sonuç olarak; ya Alkoçlar ya belediye makul uygun, doğru bir rakam vererek otellere bu alanı kullandırabilir. Zaten sezonun da bitmesine iki ay kaldı. Sonrasında kimse oradan faydalanmayacak.
Oteller şuanda zabıtanın talimatıyla misafirlerin altından şezlongları rica ederek aldık. Şuanda misafirler kumsala inmek istediklerinde şemsiye ve şezlong servisi alamıyorlar. Bu konudan çok şikayetçi olduklarını ve konunu bir an önce çözüme ulaşmasını diliyorlar.
Mülteci gibi plaja taşınıyorlar, vinç seslerinden uyuyamıyorlar
Büfe işletmecisi olmadıklarını belirten otellerin bir kısmı ise, çözüm üretme yoluna giderek büfelerle anlaşarak mülteci gibi misafirleri plajı olan otel sattıkları mart ayında halk plajına götürdüklerini ve kendi hizmet standatlarının altında plajlarda misafirlerine servis vermek zorunda bırakıldıklarını ve misafirlerden konuyla ilgli çok fazla şikayet aldıklarını, misafirleri başka otellere yönlendirmek istediklerinde ise, mart ayında aldıkları fiayatları bu yüksek sezonda bulamayan misafirin bu teklifi de reddettiğini ve acentelerle de karşı karşıya kaldıklarını belirtiler. Ayrıca gece çalışmarı devam eden konyaaltı plajında misafirlerin vinç ve makine seslerinden dolayı uyuyamadıkları şikayetlerini de aldıklarını belirterek nerede isyan etme noktasına geldiklerini belirttiler.”