Çanakkale’nin incisi Assos’u keşfetmek için 7 sebep!

Assos 3 Gün Ziyarete Kapalı Olacak
Çanakkale / Assos

Last Updated on 6 Temmuz 2018 by Turizm Günlüğü

Neredekal.com, Kuzey Ege’nin gözde turizm merkezi Çanakkale’nin huzur dolu beldesi Assos’ta yeşil ve mavinin keyfini, Antik dönemin izlerini ve yerel lezzetleri keşfetmek için sizi harekete geçirecek 7 neden sıraladı.

Hem yaz tatili hem de bayram tatili niyetine hazırlık yapanlar için Çanakkale’nin; Ayvacık İlçesine bağlı antik kalıntılarla dolu tarihi ve turistik bir beldesi olan Assos’u tercih etmeniz için birçok sebep var!

Lesvos (Midilli) adasındaki Meyhymna şehrinden gelen Aioller tarafından kurulmuş olan Assos’un önemi, özellikle Alexandrıa Troas’tan Adramytteion’a oradan da Bergama’ya kadar giden yola hakim olması…

M.Ö. 6. yüzyılda Athena Tapınağı’nın inşa edildiği bu yerde denize doğru inildikçe, agoralar, Gymnasium ve Tiyatro binası bulunuyor. Assos, ayrıca felsefe dünyasının önemli isimlerinden biri olan Soktates’in yaşadığı ve tarihte ilk felsefe okulunun kurulduğu yer olma özelliğini de taşıyor.

İşte Neredekal.com’un Keşif Rehberi yazarlarından Diley Kuru da Assos’un keşfedilmesi için 7 neden sıraladığı “Bir An Önce Assos’u Keşfetmeniz İçin 7 Neden” başlıklı yazısı şöyle:

“Cam gibi bir denizde yüzmek

Sessiz ve huzurlu atmosferinden ziyade Assos’u ciddi anlamda sırf denizi için tercih edenlerin sayısı bir hayli fazla. Her ne kadar küçük bir yerleşim yeri olarak görünse de, Assos’ta denize girebileceğiniz çok sayıda koy yer alıyor. Başta Assos Antik Liman’da bulunan çok sayıda tesis, plaj hizmeti de sağlıyor. Bununla birlikte meşhur Kadırga Koyu da fazlasıyla tercih ediliyor. Burası oldukça uzun bir sahil ve çok sayıda konaklama tesisi hizmet veriyor Kadırga’da. Assos-Küçükkuyu yolu üzerinde de pek çok beach ve kamp alanı mevcut. Assos’un genelinde plajlar büyük taşlardan meydana geliyor ve denize tahta iskelelerden giriliyor. Yine de bir çift deniz ayakkabısı valinizde bulunsun deriz.

Assos Antik Kenti’nde mistik doku

Tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanan Assos Antik Kenti, muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Eşsiz bir deniz manzarasına sahip olan kentten denize teraslar aracılığı ile iniliyormuş. O zaman yüzü denize bakan kente Osmanlılar yerleşince, kentin yüzü ters istikamete dönmüş ve bu sayede de Behramkale Köyü çıkmış meydana. Denizden 236 metre yükseklikte bulunan Assos Antik Kenti’nde göreceğiniz kalıntılar ise şu şekilde; surlar, nekrapol, Athena Tapınağı, amfi tiyatro ve agora. Antik kente Behramkale Köyü’nün içinden geçerek ulaşıyorsunuz ve giriş ücreti 2018 itibari ile 10 TL, Müzekart geçerli.

Behramkale Köyü

Osmanlı zamanında kurulmuş eski bir köy olan Behramkale Köyü, 150 haneden oluşan oldukça küçük bir köy aslında. Yaklaşık 30 senedir sit alanı olarak koruma altında ve sadece restorasyon çalışmalarına izin veriliyor. Assos mimarisinin taş işçiliği tüm ev ve sokaklara yayıldığı için köyü yürüyerek keşfetmek aşırı derecede keyifli. Behramkale Köyü’nde otantik olarak nitelendirebileceğimiz pek çok otel, pansiyon, butik otel ve restoran da hizmet veriyor. Köyün sonundaki tepede de Assos Antik Kenti başlıyor. Antik kente çıkış taşla kaplı bir yokuş üzerinden sağlanıyor. Bu yol üzerinde yer alan sağlı sollu tezgahlarda köylü kadınların evlerinde yaptıkları doğal ürünleri satın alabiliyorsunuz. Çeşitli otlardan zeytinyağına, ev tarhanasından el işçiliği dantellere kadar pek çok ürün bulabilirsiniz bu tezgahlarda. Köyün içinde Osmanlı’dan kalma bir camii ve köprü de yer alıyor; Hüdavendigar Camii ve Hüdavendigar Köprüsü.

Assos Antik Liman’da Akşam Yemeği

Assos’un en hareketli noktası olarak nitelendirebiliriz Assos Antik Liman’ı. Aslında oldukça küçük bir yer burası. Hani bir avuç diye bir tabir vardır ya, işte Assos Antik Liman da cidden bir avuç kadar yer. Daracık taş sokakları ve taş yapıları ile çok tatlı bir görüntüye sahip. Limanın tam göbeğinde çok sayıda butik otel ve balık restoranı yer alıyor. Birkaç tane de hediyelik eşya satan tezgah var. Eğer Assos’a geldiyseniz, limandaki balık restoranlarında mutlaka akşam yemeği yemeniz gerektiğini bilmenizi isteriz zira atmosfer son derece keyifli. Bu arada, limana inen yol dik ve virajlı. Yaz aylarında araçla giriş sağlanması yasak. Zaten pek arabayla girilecek bir yer olmadığını göreceksiniz. Limana 50 metre kala bir yere aracınızı park ettikten sonra yürüyerek limana inebilirsiniz.

Kazdağları’nın saklı güzellikleri

Vaktiniz ve özel aracınız varsa Assos tatilinizde bir gününüzü Kazdağları keşfine mutlaka ayırmalısınız. Kazdağları’nın en popüler duraklarından biri olan Yeşilyurt Köyü (lavantalı dondurma yiyin), görüntü olarak Behramkale Köyü’ne oldukça benziyor. Bununla birlikte Adatepe Köyü de bu bahsettiğimiz iki köy gibi benzer bir atmosfere sahip. Adatepe Köyü’nden çıktıktan sonra kendinizi manzaraya doyurmak adına çıkabileceğiniz Zeus Altarı, Kazdağları’nın olmazsa olmaz keşif noktalarından biri. Edremit Körfezi’nin boydan boya tüm manzarası ayaklarınızın altında adeta. Hasanboğuldu Göleti ile Sütüven Şelalesi de Kazdağları’nda görmeniz gereken doğal güzellikler arasında. Tüm bu keşif noktaları zaten bir tam gününüzü alacaktır.

Meşhur Yahya Usta’nın Assos Dondurması

Hani böyle eskiden yazlık yerlerde yediğimiz dondurmalar olurdu. İşte Yahya Usta’nın dondurması da aynı o tatta. Kendisi aslında yıllardır bir Assos klasiği. Yani Assos’a geldiyseniz Yahya Usta’nın dondurmasını yemeden dönmek olmaz. İşin en tatlı kısmı da tabelasında “Gazeteye Çıkan Meşhur Yahya Usta” yazıyor olması. Yani karıştıracak olursanız hani o meşhur olan benim der gibi. 🙂 Eğer seçenekler arasında kararsız kalırsınız editörün tavsiyesi minvalinde size yaban mersini ve bal bademi önerebilirim.

En doğalından zeytinyağı ve limon kekiği

Assos’tan dönerken ne alalım diye merak ediyorsanız, hediyelik birkaç eşyanın yanı sıra zeytinyağı ve limon kekiği almayı ihmal etmemenizi öneriyoruz. Zaten zeytinyağının en hasını bulabileceğiniz bir coğrafya içerisindesiniz. Dolayısıyla bu lezzetten mahrum kalmanızı asla istemeyiz. Behramkale Köyü’nün girişindeki kurulu tezgahlardan birinden alabilirsiniz. Limon kekiğini ben çok seviyorum. Harika bir kokusu var. Normal kekikten farkı nedir diye sorarsanız açıkçası ben de bilmiyorum. 😀 Kokusu çok hoşuma gittiği için ve lezzetini sevdiğim için her gittiğimde alıyorum. Tüm bunların yanı sıra ev yapımı doğal sabunlardan da alabilirsiniz.”

Haberin detaylarına ulaşmak için ‘www.neredekal.com’un blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz…