Last Updated on 14 Temmuz 2018 by Yaşar Çelik
Önümüzdeki günlerde değişik tarihlerde gerçekleştirilecek olan YTK seçiminde, BYK Başkanlarının ve yönetimlerinin farklı ‘tavırlar’ göstereceği konuşulurken seçimde ne yapacaklarına dair bir basın açıklaması yapmayı planladıkları da söyleniyor.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) 25 Şubat 2018’de 23. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan seçimde “Bize Değişim Gerek” Platformu lideri Firuz Bağlıkaya 2 bin 200 oyla kazanmıştı. Seçimden sonra geçen beş buçuk aylık dönemde birçok başarılı projeye imza atan Firuz Bağlıkaya başkanlığındaki yeni yönetim, 3 Haziran 2018 tarih ve 30440 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğinin, 14. Maddesi uyarınca “Yöre Temsil Kurulları” seçimi gerçekleştirilecek. Yeni yönetimin yapacağı bu ilk seçime, yetkilerinin elinden alındığı iddia eden ‘Bölge Yürütme Kurulları’nın (BYK) nasıl tepki vereceği merak konusu.
Yeni mevzuata göre şubelerin oy kullanamamasına tepkiler yükselirken, eski mevzuatta yetkilendirilmiş müdürlerin de BYK seçimlerine girebildiği hatırlatılıyor.
Bir başka iddia da YTK seçimine katılımın az olacağı yönünde. Çünkü temsile yetkili kişilerin, temsil yetkilerini belgeleyen Faaliyet Belgesi veya Ticaret Sicil Gazetesi veya imza sirkülerini seçim günü yanlarında bulundurmak suretiyle ibraz etmeleri zorunlu. Ancak bu sicil gazetesinin çıkmasının iki hafta sürdüğü, dolayısıyla bu prosedürü tamamlayan kişi sayısının az olacağı öne sürülüyor.
BYK yapılanmasının bağımsız olduğu ve direkt Başkana bağlı olduğunu söyleyen acentacılar, YTK’ların başına bir atanmış kişi koyulacak olmasını da eleştiriyor. “Ben sandıktan çıkmışım, beni atanan kişi mi yönetecek” sorusu sorulduğu ifade ediliyor.
YTK seçimlerine sayılı günler kala acentalar arasındaki söylentiler çoğalırken BYK yönetimlerinin seçim günü protesto yapmaları bekleniyor. Bu protestonun ya sandığa gitmeme ya da sandığın önüne kadar gidip alkışlama şeklinde olacağı iddia ediliyor.
Özetle BYK’ların genel anlamda soruları 5 maddeden oluşuyor:
Yeni yönetmelikte şubelik olarak açılan acentelerle merkez ofis olarak acenteler aynı aidatı ödüyor. Fakat neden oy kullanamıyorlar?
Yöre temsil kurullarının statüsü nedir?
Seçmenin seçme hakkı neden elinden alıyor?
Seçime katılım oranı düşük olacak. Bunun en önemli sebebi: Seçim tarihi, seçmen yetkileri, hızlı bir seçime gidiliyor olması, İstanbul gibi acente sayısı fazla olan illerde birçok acentenin bölgesini hala bilmiyor oluşu mudur?
Yöre temsil kurulu varken, bölge başkanı adıyla oluşturulan birime neden gerek duyuldu?