Last Updated on 15 Ağustos 2018 by Turizm Günlüğü
Dünyadaki tek turizm karikatür yarışması olarak bilinen ve bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilecek olan Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nda ana tema “Seyahat Anıları” olarak belirlendi.
Anatolia Turizm Akademisi tarafından gerçekleştirilen ve ER Yatırım’ın ana sponsorluğunda düzenlenen yarışma “Gençler” ve “Yetişkinler” olmak üzere iki kategoride yapılacak.
10. Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nda ilk kez olmak üzere bu yıl yarışmanın teması kamuoyunun katkıları ile oluşturuldu. Tema önerisi ile yapılan duyuruya 10 gün içinde 16 kişiden toplam 64 tema önerisi geldi. Karikatür sanatçılarının da katılımıyla oluşturulan tema değerlendirme kurulu Abdurrahman Özalp tarafından önerilen “Tatil Anıları” temasını, 10. Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın teması olarak belirledi.
Başvurular 31 Aralık 2018 tarihine kadar kabul edilecek
10. Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’na 31 Aralık 2018 tarihine kadar gönderilen eserler kabul ediliyor. Eserler posta yoluyla veya e posta ile kabul ediliyor. Ulusal jüri toplantısının 19 Ocak 2019 tarihinde yapılacağı yarışmada finale kalan eserler 24 – 31 Ocak 2018 tarihleri arasında internet ortamında ilan edilecek. Dereceye girenler 2019 yılının Nisan ayında ilan edilecek.
Yarışma Er Yatırım’ın desteğiyle yapılıyor
Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması 2013 yılından bu yana Er Yatırım’ın ana sponsorluğunda düzenleniyor. Yarışmanın ana sponsoru ER Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, “Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’na gönderilen eserler, karikatür sanatçılarının turizmi yalnızca ticari bir alan olarak görmediklerini, turizmin sosyal, kültürel ve çevresel etkileri ve ilişkileri bağlamında yaklaştıklarını gösteriyor” sözleri ile Turizm Karikatürleri Yarışması’nın yalnızca turizm sektörü için değil geniş bir yelpazeye hitap ettiğinden bahsediyor.
Yarışmanın Koordinatörü, Anatolia Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Kozak ise Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın on yıldır düzenlendiğini ve dünyada karikatür camiasında Türkiye’nin sanat yönüyle tanınmasına önemli katkılarda bulunduğunu söyleyerek Turizm Karikatürleri Yarışması’nın Türkiye’deki sanat yönüne dikkat çekiyor.
10. Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması ile ilgili ayrıntılı bilgi, yarışmanın resmi internet sayfasında görülebilir: http://tourismcartoon.com
Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması
Seyahat, turizm ve tatil sırasında yaşanan ilişkilerin karikatür sanatçılarının gözüyle ortaya konulmasının amaçlandığı yarışma, 2009 yılından bu yana her yıl gerçekleştiriliyor.
Yarışmaya her yıl değişmek üzere dünyadan 60-70 farklı ülkeden 500 civarında karikatür sanatçısı binden fazla eser gönderdi. Gönderilen eserler “ulusal” ve “uluslararası” olmak üzere iki farklı seçici kurul tarafından değerlendirildi.
Ulusal jüri İstanbul’da bir araya gelerek finale kalacak eserleri belirlerken, uluslararası jüri de finale kalan eserler arasından dereceye girenleri seçti.
Gençler kategorisi 16 ve daha alt yaşlardaki karikatür sanatçılarına açık iken, yetişkinler kategorisi ise 17 ve daha yukarı yaşlardaki karikatür sanatçılarının katılımına açık. Yetişkinler kategorisinde toplam yedi ödül verilirken, gençler kategorisinde birincilik ve iki de mansiyon ödülü her yıl sahiplerini buluyor.
Yetişkinler kategorisinde birincilik ödülüne 3000 ABD doları ve Prof. Atila Özer Özel Ödülü’nü kazananlara ise 1500 ABD doları para ödülü verilirken, diğer dallarda ödül kazananlara tatil ödülü veriliyor. Gençler kategorisinde ise birincilik ödülüne 1500 ABD doları para ödülü veriliyor.
Yarışmanın ulusal seçici kurul üyeleri şu isimlerden oluşuyor: Mehmet Kahraman (Karikatürcü), Kamil Yavuz (Karikatürcü), Raşit Yakali (Karikatürcü), Musa Gümüş (Karikatürcü), Ferzan Çelikkanat (Er Yatırım Genel Müdürü), Dr. Nazmi Kozak (Anadolu Üniversitesi), Fehmi Köfteoğlu (Turizm Gazetecisi) ve Halit Kurtulmuş (Karikatürcü).
Uluslararası seçici kurul üyeleri ise; Jordan Pop-Iliev (Karikatürcü, Makedonya), Bernard Bouton (Kürikatürcü, Fransa) Elena Ospina (Kolombiya), Cemalettin Güzeloğlu (Karikatürcü, Türkiye), Vicdan Bulunmaz Özer (Prof. Atila Ozer Müze Evi, Türkiye), Seyran Caferli (Karikatürcü, Azerbaycan), Paolo Dalponte (Karikatürcü, İtalya) ve Jitet Kustana (Karikatürcü, Endenozya)