Last Updated on 11 Mart 2022 by Yaşar Çelik
“2018 Troya Yılı”nın, Türk turizmine çok önemli bir katkı sağladığını söyleyen ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “Troya, tabandan yani yerel sivil toplum inisiyatifinden ilgili en üst makama yani Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ana tanıtım ve iletişim politikalarına giren, ülkemizin çok güçlü bir turizm hamlesi oldu” dedi.
Bu yıl büyük heyecanla beklenen Troia Müzesinin ziyaretçilere açılması nedeniyle bir araya geldiğimiz ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, Türkiye için örnek bir kültür ve turizm hamlesi olarak nitelendirdiği “2018 Troya Yılı” çalışmasının tüm dünyada ilgiyle karşılanarak hem Türkiye hem de Çanakkale bölge turizmine çok değerli kazanımlar sağladığını söyledi.
Önümüzdeki süreçte Çanakkale’nin turizm vizyonuna çok önemli katkılarda bulunacak olan 2018 Troya Yılı kültür ve turizm hamlesinin Türkiye turizmine daha da büyük avantajlar sağlayacağını belirten Aydeğer, 2018 Troya Yılını bakın nasıl değerlendirdi:
TROYA’NIN DÜNYA TURİZMİNDE KARŞILIĞI ÇOK BÜYÜK
“2018 yılının Troya Yılı olarak ilan edilmesi; hem Çanakkale İli ve civarı, hem de Türkiye turizmi için önemli ve örnek bir turizm hamlesi olarak tarihe geçmiştir. 2018 Troya Yılını çok önemli, örnek bir kültür ve turizm hamlesi olarak görüyoruz. Troya 2018, yereldeki sivil inisiyatifin üzerinden yani tabandan, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza yani tavana yayılan çok güçlü bir kültür ve turizm hamlesi olarak ortaya çıktı. Başta Çanakkale Valiliğimiz ve çok güçlü liderliğiyle Çanakkale Valimiz Orhan Tavlı önderliğinde çok sayıda kamu ve özel kurum ve kuruluşu, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası girişimleriyle çok sayıda sivil toplum kuruluşu Çanakkale’de bir araya gelerek Troya 2018’e destek verdi. Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan’ın çok değerli katkıları ve destekleri ile Troya 2018 ülkemizin çok önemli kültür ve turizm politikalarından biri oldu. Cumhurbaşkanımızın son kültür şurasında Troya ve Troya 2018’e vermiş olduğu samimi destek ile süreç tüm unsurları büyük bir başarı hikayesine dönüştü. Bu kapsamda 140 üzerindeki yurt dışı noktasında tanıtım faaliyeti, dünya genelinde çok sayıda uluslararası toplantı, seminer ve sunum, çok sayıda yurt dışı iletişim çalışması, basın ağırlamaları, sosyal medya ve web tabanlı çalışma, içinde Troya müzesi, Tevfikiye Arkeo Köy, Troya Ören Yeri ihyası, Troya Kültür Rotası’nında yer aldığı dünya kültür ve turizmi için çok önemli alt ve üst yapı çalışmaları, tüm dünyada ve ülkemiz genelinde Troya’nın Anadolu’nun bir kadim değeri, binlerce yıldır doğu ile batının mücadelesinin merkezi olduğunun iletişimi yapıldı. Çanakkale 2018 yılı boyunca çok sayıda uluslararası kültür, sanat, spor, eğitim ve bilim alanlarında uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmaya da devam ediyor.
PROPAGANDALARA KARŞI EVRENSEL BİR GÜÇ: TROYA
2018 Troya Yılı, Çanakkale’nin ve Troya’nın tüm dünyada çok güçlü bir şekilde seslendirilmesine ve tanıtılmasına büyük katkı sağladı. 2018 Troya Yılı kapsamında 5 temel hedefimiz vardı. Dünya turizminin akış yönünde motivasyon faktörleri de değişmeye uğradı. Artık kimse bir bölgenin sadece denizine, kumuna, kültürüne, doğasına gitmiyor; aksine oraya gitmek için bir neden, bir hikaye arıyor. İşte bu noktada Troya’da dünyanın 7 kıtasında bilinen çok güçlü bir argüman. Troya yılının dünya genelinde sağladığı iletişim argümanları ile 2016-17 yıllarında ülkemize karşı yapılan haksız propagandalara karşı evrensel bir iletişim gücü sağlandı. Sadece Çanakkale bölgesinin değil aynı zamanda Türkiyemiz için önemli bir katma değer model geliştirilmiş oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde 140 uluslararası fuarda Troya temalı tanıtımlar düzenlendi. Troya, uluslararası fuarlarda Türkiye’nin önemli bir yüzü haline geldi. büyükelçiliklerimiz, başkonsolosluklar ve Yunus Emre Kültür Merkezleri üzerinden dünyanın çok farklı noktalarında Troya temalı konferans ve seminerler düzenlendi. Bunların geri dönüşleri ise çok güzel oldu. Örneğin; yapımı belki de 3-4 sene daha sürebilecek, dünyanın en önemli çağdaş arkeoloji müzesi örneklerinden Troya Müzesinin bu yıl ziyaretçilere açılmasına vesile oldu. Müzenin resmi açılışı ise önümüzdeki süreçte daha görkemli ve uluslararası bir organizasyonla yapılacak. Kısacası bölge, Troya Yılı ile birlikte ciddi derecede alt ve üst yatırımların ev sahibi oldu.
BÖLGE TURİZMİNDE ÇEŞİTLİLİK ÖN PLANDA
Bölge turizmine baktığımız zaman il genelindeki yatak kapasitesi yaklaşık 25 bin civarında. Çanakkale farklı kesimden farklı motivasyona sahip grupları ve turistleri ağırlayan bir bölge. Kültür turizmi açısından dünyanın en önemli cazibe merkezlerinden biriyiz; Tarihi Gelibolu Yarımadası ve Şehitliklerimiz, Troya, Assos, Alexandra Troas, Apollon Smintheon, Parion,Troas bölgesinin genelini en önemlileri arasında sayabiliriz. Deniz-kum-güneş turizmi açısından Assos, Bozcaada, Gökçeada ve Çanakkale’nin sahil kesimleri hizmet veriyor. Doğa turizmi dediğimizde ise dünyanın en yoğun oksijen kaynaklarından birisi olan Kazdağları çok önemli bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Alternatif turizm kayaklarını değerlendirdiğimiz de stabil bir rüzgar seviyesi olduğu için rüzgar sörfü ve yelken için çok elverişli bir yapıya sahibiz. Öte yandan dalış sporu ve batık dalışları içinde önemli bir merkez Çanakkale. Bunların yanı sıra Çanakkale gastronomi turizmi alanında Ege mutfağının önemli bir temsilcisi. Boğaz olduğu için yıl boyunca çeşitli balık akımlarına ev sahipliği yapıyor. Bitki örtüsü çeşitliliğinde de oldukça zengin bir bölge.”