Last Updated on 20 Şubat 2019 by Turizm Günlüğü
Uluslararası Otelciler Derneği, INTHA’nın düzenlediği Uluslararası Turizm Zirvesi’nin üçüncü panelinde seyahat acentelerinin yaşadığı sıkıntılar ele alındı.
Uluslararası Otelciler Derneği, INTHA’nın düzenlediği Uluslararası Turizm Zirvesi’nin “Seyahat Acentelerinin Yaşamış Oldukları Genel Sorunlar” başlıklı üçüncü panelinin konuşmacıları arasında Karnak Travel Satış ve Pazarlama Direktörü Adnan Uzan, Andiamo Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Cem Polatoğlu ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Tansu Demir yer aldı.
Moderatörlüğünü Haliç Üniversitesi İşletme Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Arman Teksin Teyfik’in üstlendiği panelde; genel olarak acentelerin yaşadığı en önemli sıkıntılar: geçen yıllarda Batı’da Türkiye’ye yönelik oluşan olumsuz güvenlik algısı; kaçak turlar ve online platformlar başlıkları altında toplandı.
CEM POLATOĞLU: ACENTELER İKİ MASA BİR KASADIR
TÜRSAB Dış Turlar Komite Başkanı ve Andiamo Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Cem Polatoğlu; konuşmasında ilk olarak iki konu başlığına dikkat çekti.
Cem Polatoğlu; özellikle tüketicilerin mağduriyet yaşamaması adına tur paketi satın aldıkları TÜRSAB üyesi acenta ve tur operatörlerinden yazılı sözleşme temin etmelerini, sigortalı tur paketlerini tercih etmelerine dikkat çekti.
TÜRSAB Dış Turlar Komite Başkanı Cem Polatoğlu acentaların yaşadığı en sıkıntılı dönemlerin, dış ülkelerde Türkiye’ye oluşan olumsuz güvenlik algısı dönemlerinin olduğunu belirterek; bu konuda medyaya önemli görevler düştüğünü ifade etti.
Geçtiğimiz yıllarda birçok Avrupa kentinde de terör saldırısı yaşandığına dikkat çeken Cem Polatoğlu; Batılı medya organlarının bu olayları sunuş tarzının Türkiye’de de izlenmesi getirdiğine son dönemde de Türkiye medyasının bu konuda daha hassas davranmaya başladığını söyledi.
“KRİZ DÖNEMLERİNDE EN BÜYÜK SIKINTIYI TURİZM EMEKÇİSİ YAŞAR”
Seyahat acentalarının ekonomide ve diğer alanda yaşanan krizlere daha hızlı bir şekilde reaksiyon gösterdiğini belirterek; şu ifadeleri paylaştı:
“Acenteler olarak bizler, çabuk küçülebilen yapılara sahibiz. Benim şu sözüm vardır: Acentalar, iki masa bir kasadır ya da 72 masa bir kasadır. Kriz döneminde bu masa sayısını indirerek; küçülmeye gidebilirsiniz. Burada en büyük sıkıntıyı turizm emekçileri yaşar. Bizim de yaşamak istemediğimiz bir durumdur bu. Ama daha sonra işler yeniden iyiye gittiğinde yeniden büyümeye gidebiliriz.”
TANSU DEMİR: İSTANBUL’UN HUZURU, DİYARBAKIRLI ÇOCUĞUN ANTALYA’DA ÇALIŞMASINA BAĞLIDIR
TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve Lite Tur Genel Müdürü Tansu Demir de acentaların sıkıntı yaşamalarına sebep olan en önemli konunun; ülkemizin dış ülkelerdeki güvenlik algısı olduğunu belirtti.
Tansu Demir, “İstanbul’un huzuru, Diyarbakırlı çocuğun Antalya’da çalışmasına bağlıdır” diyerek turizmin istihdama sağladığı katkıya, güvenlik ve güvenlik algısının önemine vurgu yaptı.
Geçtiğimiz yıllarda terör saldırıları nedeniyle; tur operatörlerinin ve acentaların önemli sıkıntılar yaşadığının altını çizen Demir; 2018 yılında da ekonomide yaşanan resesyon süreci nedeniyle acentaların yaşadığı sıkıntıların aynı boyutta olmasa da devam ettiğini belirtti.
“ÜLKEMİZ SIKINTILARI AŞIYOR; ÜLKEMİZE GÜVENMELİYİZ”
Resesyon dönemlerinde beyin göçünün hız kazandığına dikkat çeken Tansu Demir; öğrencilere; “Ülkemiz sıkıntıları aşıyor; ülkemize güvenmeliyiz.” diyerek; nitelikli ve eğitimli iş gücü olarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaları, yaşanan ilk zorlukta ülkeyi terk etmemeleri yönünde tavsiyelerde bulundu.
Sektörün en önemli sıkıntılarından birinin gelişen teknolojilere, online platformlara karşı acentaların ayakta durma çabası olduğunu ifade eden Demir; konuşmasının devamında şu açıklamalarda bulundu:
“TURİZMİN CENGAVERLERİ ACENTELERDİR”
“Bizim karşı karşıya kaldığımız en önemli sıkıntı yeni teknolojiler ve online platformlar. Biz, seyahat acentalarına baktığınızda genel görünümümüz KOBİ’ler şeklindedir. Acentelerin % 95’i KOBİ’lerden oluşur. Bu nedenle, büyük volümlü işler yapmadığımız için online platformlar karşısında çoğu zaman korumasız kalıyoruz. Bunu kırmak için paket turları devreye sokuyoruz. Yaratıcılık ile tüketiciye, yeni ürünler ve farklı paket turlar sunarak; bu rekabette ayakta kalmaya çalışıyoruz. Ülke olarak alt yapı ve tesis bakımından önemli bir gelişme kat ettik ama bu tesislere turist getirmek gerekiyor. Bu turistleri de ülke getirmek; marketlerde raftan bir ürün alınır gibi olmuyor. İşte bu noktada acentelerin önemi çıkıyor. Turizmin cengaverleri acentelerdir.”