Şırnak ilk turistlerini ağırladı

Last Updated on 16 Mayıs 2019 by Yaşar Çelik

1001 İstanbul Gezileri Acentası’nın düzenlediği ve Rehber Pembe Özdemir’in öncülüğündeki, çoğunluğunun kadın olduğu 16 kişilik grup Şırnak’ı kapsamlı bir şekilde gezen ilk kafile oldu.

—–Haber Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Öğretim Üyesi Sedat Çelik‘e Fotoğraflar: Rıdvan Başkurt’a aittir.—-

5 gece 6 gün olarak düzenlenen tur programının 4 gecesi ve 5 günü Şırnak ve ilçelerinde geçti. Şırnak’tan sonra Hakkari – Van güzergahı izlendi.

TARİH, KÜLTÜR, İNANÇ VE DOĞA…

16 kişinin yer aldığı bu tur programı kafilenin Şırnak Şerafettin Elçi Havaalanı’na inmesiyle start aldı.

Şırnak’a yönelik tur programı şöyle gerçekleşti:

1. GÜN:

İdil ilçesine bağlı önceden Ezidilerin yaşamış olduğu Mağara (Kiwax) Köyü,  Süryani köyleri olan Öğündük ve Haberli Köyleri’nin ardından; İdil ilçe merkezinde yer alan dünyanın ikinci kilisesi olan Meryem Ana Kilisesi ziyaret edildi.

2. GÜN:

Cizre ilçesinde Cizre Surları, Hamidiye Kışlası, Mem-Zin Türbesi ve Zindanı, Abdaliye Medresesi, Ulu Cami, Kırmızı Medrese ziyaret edildi ardından Eski Çarşı ziyaret edilerek katılımcılar alışveriş yaptı.

3. GÜN:

Güçlükonak ilçesinde yer alan Finik Ören Yeri, Feqiye Teyran Medresesi, Cehennem Deresi ve Elo Dino Kalesi görüldü.

Güçlükonak’tan sonra Şırnak Merkez’de Şırnak Üniversitesi Konukevi’nde konaklayan grup burada yöresel yemeklerden tattılar.

4. GÜN:

Grup, Şırnak şehir merkezinden geçerek doğanın bütün cömertliğini sergileyen Uludere ve Beytüşşebap ilçelerine doğru hareket etti.

Uludere ilçe merkezinden sonra Beyaz Su Nehri’ni ve etrafında açmış olan “ters laleler”in sunduğu eşsiz manzaranın keyfi çıkarıldı.

Yolculuk boyunca gezi ekibi virajlı yollar ve doğanın sunduğu güzellikleri fotoğraflamak için sık sık mola verdi.

Zirvede, Tanin Dağları’nda en güzel manzaralar fotoğraflandıktan sonra Uzungeçit Şelalesi (Mağara Pınarı, Kun Kewi, Dêra Ine) ziyaret edildi. Mağaradan akan bembeyaz su katılımcılara unutamayacakları bir manzara sundu.

Grubun Şırnak’taki son noktası ise Beytüşşebap oldu.

Beytüşşebap’ta Aşağıdere Şelalesi tur katılımcılarını büyüledi.

Yol boyunca kanyonlar ve Habur Çayı gruba eşlik etti.

Beytüşşebap’ta Belediye Başkanı Habip Aşan ve belediye personeli turistleri karşıladı ve ilk olarak Çok Amaçlı Toplum Merkezi’nde çalışan kadınların el emeği göz nuru el sanatları ürünleri ve yöresel kıyafetler katılımcıları beğenisine sunuldu.

Turistler buradaki el sanatları ürünlerinden satın aldıktan sonra akşam misafirperver Beytüşşebap halkının evlerinde konakladılar.

Rehber Pembe Özdemir’in gerçekleştirdiği tur organizasyonunda Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu’nun akademisyen kadrosu ve fotoğrafçı, doğasever Rıdvan Başkurt tur rotasının oluşturulmasına ve turun gerçekleşmesine destek verdiler.

Düzenlenen bu turun ardından Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Öğretim Üyesi Sedat Çelik; geziye ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Rehber Pembe Özdemir ile birlikte çoğunluğu kadınlardan oluşan bu tur kafilesinin; verdikleri mesaj ile bundan sonraki aşamada Şırnak’a birçok turun düzenlenmesine ve bu sayede toplumsal ön yargıların kırılmasına önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Başta 1001 İstanbul Gezileri Rehberi Pembe Özdemir Hanım’a ve gezi ekibine, Rıdvan Başkurt’a, diğer yerel destekçilerden Tur Abdin Turizm Seyahat Acentası’na, Barışlar Turizm Seyahat Acentası’na, Imo Turizm Seyahat Acentası’na, Arkeolog Eyüp Erdemci’ye, Beytüşşebap Belediye Başkanı Habip Aşan’a ve misafirperver Beytüşşebap halkına teşekkürlerimi sunuyorum.”

Şırnak turizmi için önemli adım

Sektör temsilcileri Şırnak’ın turizm potansiyelini değerlendirdi