40 yıllık pilotun gözünden İstanbul Havalimanı ve eksikleri…

Last Updated on 21 Mayıs 2019 by Turizm Günlüğü

40 yıllık tecrübeye sahip bir pilot, yeni İstanbul Havalimanı’nı değerlendirdi. Tecrübeli pilota göre yeni havalimanının birçok eksiği var. İşte deneyimli pilotun gözünden İstanbul Havalimanı, çarpıklıklar ve eksikliklerin listesi…

“Dünyanın en büyük havalimanı” olarak lanse edilen İstanbul Havalimanı’na 17 Mayıs Cuma günü 8 uçak, rüzgâr nedeniyle piste inemedi ve 8 uçak İstanbul’na yönlendirildi.

Bu olay, “İstanbul Havalimanında neler oluyor?” sorusunu gündeme getirdi.

Gazete Duvar’dan Özlem Akarsu Çelik’e konuşan 40 yıllık tecrübeye sahip pilot, açıldığından bu yana kullandığı İstanbul Havalimanı’nda ciddi riskler bulunduğuna dikkat çekiyor.

Gazete Duvar’dan Özlem Akarsu Çelik’in deneyimli pilotla gerçekleştirdiği söyleşisinin önemli bölümleri şöyle:

“ALLAH ORADA UÇAN PİLOTLARA SABIR VERSİN”

 Bu işin başından beri bu bölgedeki rüzgâr konusunda gerekli uyarılar yapıldı ama verilen raporlar dikkate alınmadı. Kilyos’ta deniz mevsimi neden kısa sürer? Rüzgâr yüzünden. Sivil havacılıkta çalışan kime sorsanız hava oradan patlar, oradan dağılarak yayılır der. Misal, “kötü hava Çatalca’dan giriş yaptı” denir. E sen o havanın girdiği yerin altına meydan yaptın! Biliyorsunuz orada tepeler tıraşlandı, o bölge dolduruldu. Allah orada uçan pilotlara sabır versin.

“HAVA DURUMU RADARI YOK”

Hava durumunu pilotlara ikaz edebilecek bir radar sistemi şart ama bu havalimanında bir hava durumu radarı yok. Madem bu kadar büyük bir iş yapıyorsun, yap radarını da. 1970’lerin Ankara’sına benzeyen Sofya’da bile vardır hava durum radarı. Bu radar varmış gibi deklere edildi ama bir türlü kurulamadı. Hava bozduğu zaman yaklaşma kontrolörleri bize uygun kaçınma veremiyorlar hâlâ.

“YAKLAŞMA SİSTEMLERİ DÜZGÜN ÇALIŞMIYOR”

Daha iyisini, büyüğünü yapıyorum diyorsun ama profesyonelce halledilmesi gereken birçok iş yapılmamış. Yere indikten sonra kullanılan yaklaşma sistemleri vardır. Bunlar doğru düzgün çalışmıyor. Aceleden açıları yanlış yapılmış deniyor. Aşağıdan manuel yanaştırıyor çocuklar. Özellikle kötü havalarda yaklaşma paterninde sıkıntılar yaşanıyor hava durumu radarının olmaması nedeniyle.

“LEYLEK SÜRÜLERİ GÖRÜYORUZ”

Atatürk Havalimanı’nda leylek görmezdik. Leylek, ufak kuş gibi değildir; Allah esirgesin, dağıtır motorları. Geçen inişte gördüm, leylek grubu alçalma hattında dönüyordu. Bu bir doğa olayıdır, doğa olayına kafa tutulmaz. Tutarsanız, doğa bir yerde öcünü alır.

“ATATÜRK’TE, LODOSTA KULLANDIĞIMIZ PİST VARDI”

Atatürk Havalimanı’nda, İstanbul’da lodos olduğu zaman kullandığımız bir pist vardı. Kesin denk gelmişsinizdir, boğaz manzaralı bir pisttir. Burada öyle bir pist de yok. İleride planlanacak deniyor ama ne zaman?

“HAVAYOLU ŞİRKETLERİ TAKSİ SÜRELERİ YÜZÜNDEN ZARAR EDECEK”

Yolcu, binince uçağın kalkmasını, inince de uçağı terk etmeyi ister. Burada başlangıçta taksi süreleri 30 dakikayı aşıyordu. Şimdilerde 20-25 dakikaya indi ama bu bile çok fazla. Yakıt tüketimi nedeniyle ekstra maliyet de getiriyor. THY başta olmak üzere büyük havayolu şirketlerinin taksi süreleri nedeniyle zarar açıklaması sürpriz olmaz.

“PİSTLERİN ISITMA SİSTEMİ YOK”

Benim asıl merak ettiğim kar yağdığı zaman ne olacak? Atatürk Havalimanı ki, orası gerçekten çok iyi bir havalimanıydı, kar yağdığı zaman küreme aletleri orada bile çalışmazdı. Bir keresinde uçağa iki saate gidebilmiştim, yolcular da iki saate gelebildi, dört saat kaybımız vardı. Bu kadar büyük bir havalimanında ne yapacağız peki? Burada pistlerin altına ısıtma sistemi yapılmalıydı ama yapılmamış.

“ACELE YAPILDIĞINA DAİR O KADAR ÇOK KANIT VAR Kİ”

Bu havalimanının acele yapıldığına dair o kadar çok kanıt var ki, aşağıda ofislere inen yollara inseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Burası bir AVM mantığıyla yapılmış ama uçuş ekibinin yolu planlanmamış. Pilotlar ofislere çöp asansörleriyle iniyorlar. Dünyanın her yerine uçuyoruz. Oradaki standartları kendi ülkemde de görmek istiyorum bir havacı olarak.

“MEYDAN YERİNE AVM YAPILMIŞ”

Ben canının derdine düşmüş bir havacıyım. Bunlar, yazık günah feryatları. Meydan yerine AVM yapılmış buraya. Biz yolcularımıza, “dünyanın en büyük limanına hoş geldiniz” diye anons yapıyoruz ama bütün bunları da hataların bir an önce düzeltilmesi için söylemek zorundayız. Çok büyük uzmanlar çağırılsın, yeni baştan arızalar tespit edilsin, önlemler alınsın.

Özlem Akarsu Çelik’in gerçekleştirdiği söyleşinin tamamını okumak için tıklayınız.

İşte İstanbul Havalimanı hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları

İşte İstanbul Havalimanı’na ilişkin yeni ayrıntılar…