İstanbul Havalimanı’na Dair Merak Edilenler: Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

İstanbul Havalimanı hakkında sıkça sorulan sorular
İstanbul Havalimanı'nda Maymun Çiçeği Takibi

Last Updated on 23 Haziran 2023 by Turizm Günlüğü

İstanbul Havalimanı’na dair her türlü sorunuzun yanıtını bulabileceğiniz kapsamlı bir rehber hazırladık. Uçuş bilgilerinden, hizmetlere, ulaşımdan, restoran ve mağazalara kadar sıkça sorulan soruları ve cevaplarını derledik. İstanbul Havalimanı’yla ilgili aklınıza takılan her şeyi öğrenin ve seyahatinizi sorunsuz bir şekilde planlayın. İşte İstanbul Havalimanı sıkça sorulan sorular…

Hem yapımıyla hem açılışıyla hem de faaliyete girişiyle dillerden düşmeyen İstanbul Havalimanı’nda ilk uçuşumuzu gerçekleştirmemizin ardından akıllara sıkça takılan o sorular ve cevaplarını bir de bizim gözümüzden okuyun! İşte İstanbul Havalimanı sıkça sorulan sorular…

  • İlk önce şunu söylemeliyiz ki havalimanının tüm pistleri henüz tamamlanmadığı için inen uçaklarının körüğe yanaşması 30 dakikayı buluyor. Yani eve gittiğinizde yorgunluğunuza yorgunluk katacak bir faktör daha var diyebiliriz.
  • Uçaktan inip pasaporttan geçiş süresi ise 3 dakika. Havalimanı büyük ama sakin ve boş göründüğünden özellikle sabah 5 – 6 uçuşlarında check-in yaptıysanız ve bagaj vermeyecekseniz 1 saat önceden alanda olmanız yeterli. (Tabii bu durum havalimanı için hedeflenen o yoğun kalabalığın olmadığı bu zamanlar için geçerli. Siz yine de işinizi garantiye alın.)
İstanbul Havalimanı hakkında sıkça sorulan sorular

Tüm fazlar tamamlandığında yılda 200 milyon yolcuya hizmet

Yıllık 90 milyon yolcu kapasitesi ile yolcularını misafir eden dünyanın yeni havacılık merkezi İstanbul Havalimanı’nın tüm fazları tamamlandığında yılda 200 milyon yolcuya hizmet vermesi bekleniyor.

İŞTE İSTANBUL HAVALİMANI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

İstanbul Havalimanı hakkında sıkça sorulan sorular
İstanbul Havalimanı hakkında sıkça sorulan sorular
  • İstanbul Havalimanı’nın kodu: IST
  • İstanbul Havalimanı’nın adresi: Tayakadın Mah. Terminal Cad. No 1 34283 Arnavutköy/İstanbul.
  • İstanbul Havalimanı seferleri için www.otobus.istanbul adresini,
    Havalimanı ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşmak için ise istanbulhavalimani.com/tr adresini inceleyebilirsiniz.
  • İstanbul Havalimanı’nın güneydoğusunda yer alan VIP terminali’nde 23.000 m² lounge alanı bulunuyor. Lounge alanlarının yüzde 75’i terminalin en yoğun olduğu duty-free’nin merkezinde, geri kalan yüzde 25’i ise kara tarafı (pasaport kontrolü öncesi) ve iç hatlar giden yolcu katında yer alıyor.
  • İstanbul Havalimanı’nda iç ve dış hat için iki ayrı terminal bulunmuyor. Tek çatı altındaki farklı pier’lerde (adalarda) operasyon yürütülüyor. İstanbul Havalimanı’nda en uzak iki nokta arasındaki yürüme mesafesi 2.130 metre.
İstanbul Havalimanı
İstanbul Havalimanı
  • Yurt dışı çıkış pulu, “Giden Yolcu” katındaki pasaport kontrol bölgesi önünde yer alan otomatik cihazlarda satılıyor. Ücret tutarı ise Maliye Bakanlığı tarafından belirleniyor. Şu anki fiyatı ise 150 TL.
  • “Pasaport kontrolünde çok sıra olur mu?” sorusu herkesin kafasını meşgul ediyor zira havalimanı yetkililerce yapılan açıklamalarda 2 ya da 3 saat önce yolcuların havalimanına gelmesi istenmişti. Deneyimlediğimize göre buna aslında pek de gerek olmadığı gördük. Havalimanı büyük ama sakin ve boş göründüğünden özellikle sabah 5 – 6 uçuşlarında check in yaptıysanız ve bagaj vermeyecekseniz 1 saat önceden alanda olmanız yeterli. Ama siz yine de tedbiri elden bırakmayın!
  • Online check-in işlemleri; ilgili uçuştan 24 saat öncesinde yapılabilmekte olup, havalimanı kiosk check-in 12 saat öncesinden başlamak üzere uçuşa 90 dakika kalana kadar gerçekleştirilebiliyor.
  • Kontuarlarda, bagajsız yolcular için 24 saat öncesinde, bagajlı yolcular için 8 saat öncesinde işlem yapılabiliyor. Ancak özel güvenlik gerektiren uçuşlar için kontuarlarda 3 saat öncesinde işlem yapılabilmekte.
  • İstanbul Havalimanı’nda 143 adet yolcu körüğü bulunsa da yüzde 80 oranında körük kullanılıyor. Bazı havayolu şirketleri otobüs kullanmaya devam ediyor.
İngiliz YOTEL’den 3. Havalimanı’na 451 odalı otel
  • Havalimanı içerisinde, transfer yolcuların konaklaması için 451 oda (104 oda pasaport kontrolü sonrası, 347 oda pasaport kontrolü öncesi olmak üzere) sayısıyla YOTEL oteli hizmet veriyor. Otelin gecelik fiyatları 52 ve 75 euro arasında değişiyor. (Daha ayrıntılı bilgiyi önceden ele aldığımız haberden okumak için yukarıdaki linke tıklayabilirsiniz.)
  • Araç kiralama/döviz ofisi/banka/PTT/hizmetleri… İstanbul Havalimanı’nda gelen katı yolcu karşılama bölgesinde araç kiralama, 21 adet döviz ofisi, Terminal gelen yolcu katı karşılayıcılar salonunda banka şubeleri, PTT ve tüm bankaların ATM hizmetleri bulunuyor. Gelen yolcu katında konumlandırılabilmesi için 58,7 m² ATM alanı oluşturulmuş. Bu alanda da 16 adet ATM yer alıyor. Giden yolcu katında 32 adet, Dış Hat hava tarafında (Pasaport Kontrolü sonrasında yer almak üzere) ise 9 adet ATM hizmet veriyor.
  • Engelli/hasta yolcular için özel alan ve hizmetler… “Hasta yolcuların hızlı nakli konusunda ne gibi özel çözümler var?” diye merak ediyorsanız; İstanbul Havalimanı, “Engelsiz Havalimanı” sertifikasına sahip. Engelli yolcular terminale girdikten sonra istedikleri takdirde görevli çağırabilmekte ve kendilerine uçağa kadar eşlik edilebilmekte. Buna ek olarak havayollarının engelli yolcuları için check-in kontuarlarında oluşturacağı oturma alanları, engelli kullanımına uygun telefon, faks hizmetleri, engelli tuvaletleri, görme engelliler için uyarı çizgileri yer alıyor. Ambulans ile gelecek hastalar için ise İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki uygulama İstanbul Havalimanı’nda da devam ediyor.

İstanbul Havalimanı sigara içme alanı

  • Sigara içme alanları… Havalimanında toplam 14 adet sigara içme alanı/balkonu yer alıyor. “Dış Hat Giden Yolcu” katında 4, “İç Hat Giden Yolcu” katında 2, ”Dış Hat Transfer” katında 1, H katı yanı “Asma Kat”ta 2 ve “Pier Bloklar”da 5 adet sigara içme alanı bulunuyor.
  • Vergi iadesi (Tax-refund)… İstanbul Havalimanı’nda vergi iadesi (tax-refund) işlemi yapılabiliyor. Vergi iadesi ofisleri hem giden kat kara tarafında hem de giden kat pasaport arkasında bulunuyor.
  • Bagajların bırakılabileceği emanet ofisi… Terminal gelen yolcu katı karşılayıcılar salonunda ayrı noktalarda 2 adet emanet ofisi bulunuyor. Terminal giden yolcu katı check-in bölgesinde de elektronik bagaj dolapları yer alıyor.
  • Evcil hayvanlarla uçmanın kuralları… Bu konuyla ilgili bilgilere THY’nin ‘evcil hayvanlarla seyahat’ yazısının yer aldığı internet sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
  • Self check-in ve Self bag-drop kontuarları… Self check-in ve self bag-drop noktaları E, F ve L kontuarlarında yer alıyor.
  • Uçuş saatinden kaç saat önce gelinmeli? Yurt içindeki uçuşlar için en az 2 saat, uluslararası uçuşlar için en az 3 saat önce havalimanına gelinmesi gerekiyor.

Giden yolcular

– Yurtiçi ve yurtdışına uçacak tüm yolcuların uçuşları giden yolcu katından yapılıyor. (yurtdışı business, THY elite plus ve elit yolcular dahil, yurtiçi CIP ve tüm VIP yolcular hariç)
– Yurtiçi uçuş yapan economy class yolcuların tamamının kullanacağı kapı 1 ve 2.
3, 4, 5, 6 ve 7. kapılar ise yurtdışı çıkışlar için kullanılan kapılardır.
– 5 numaralı kapı business class, elit plus ve elit yolcular için tahsis edilmiş. (Tüm kapılar aslında içeriden birleşiyor. Ancak uygun kapı kullanılmaz ise içerideki yürüme mesafesi artıyor.)
– Yurtiçi uçuşlarda CIP yolcular ve yurtiçi/yurtdışı uçuş yapacak VIP yolcular ise ilk girişte CIP iç hat özel yolcu yolunu kullanmalı. (İlerleyen dönemde VIP gidiş yerinin değiştirileceği söylense de ancak henüz bunun ne zaman olacağı netleşmediğini de hatırlatalım.)

Gelen yolcular

– İç hat ve dış hat gelişler, gelen yolcular katına (orta kat) yapılmaktadır. (VIP yolcular hariç)
– İç hatlardan gelen yolcular 8 ve 9 numaralı kapılara karşılık gelen iç hatlar çıkış kapısından çıkmaktadır.
– Dış hatlardan gelen yolcular ise 10, 11, 12, 13 ve 14 numaralı kapıların karşılığına gelen dış hatlar çıkış kapısından çıkmaktadırlar.
– Şu an ki planlamada her iki çıkış kapısında da board ile karşılama alanı bulunuyor.
– Business class yolcular da aynı kapılardan çıkış yapıyor. Ayrı bir kapı bulunmuyor.

Gelen yolcuları karşılama

– Gelen yolcu katında bekleme yaparak yolcu almak pek mümkün görünmüyor. Gelen yolcu katının bir alt katında (en alt kat) kısa süreli bekleme yapmak mümkün. Yolcu karşılamak için aracı otoparka park etmek ve sonra karşılama yapmak gerekiyor. Yolcuyu alamadan çıkış yapılması durumunda aynı noktaya tekrar gelmek ise 10-15 dakika. Bu nedenle bazı durumlarda yolcuları bir alt kata (15, 16, 17 numaralı kapılar) yönlendirilerek karşılama yapılabilir.
– En alt katta aynı zamanda HAVAİST ve İETT otobüsleri de bulunuyor.
– Taksiler ise gelen yolcu katında (orta kat) yer alıyor.

Araç otopark

– Araç ile havaalanına gelinmesi durumunda, havaalanında tek bir otopark girişi var. Otopark girişlerinde yukarıda da belirttiğimiz gibi hangi kapı kullanılacak ise o kapıdan giriş yapılmalı ve belirtilen alana araç park edilerek ilgili kapılara yönlenilmelidir.
– Havaalanında vale hizmeti de veriliyor. Valeye teslim edilen araç, dönüşte vale ödeme noktalarından ödemesi yapılarak 2 noktadan yani 9 ve 13 numaralı kapılardan teslim alınabiliyor. 9 numaralı kapı yurtiçi gelişlere, 13 numaralı kapı ise yurtdışı gelişlere yakın.

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın En Yoğun Havalimanı Unvanını Koruyor 2023

  • Haziran ayının ilk haftasında, İstanbul Havalimanı, günlük ortalama bin 423 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak zirvedeki yerini korudu. Ayrıca, Antalya Havalimanı da günlük ortalama 819 uçuşla Avrupa’nın en meşgul havalimanları listesinde ilk 10’da yer almayı başardı.
  • Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Teşkilatı’nın (Eurocontrol) 1-7 Haziran 2023 tarihleri arasına ilişkin yayınladığı Avrupa Havacılık Raporu’na göre, İstanbul Havalimanı, belirtilen tarihlerde Avrupa’nın en yoğun havalimanı unvanını sürdürdü.
  • Rapora göre, İstanbul Havalimanı’nı günlük ortalama bin 341 uçuşla Amsterdam Schiphol Havalimanı ve bin 305 uçuşla Paris Charles de Gaulle Havalimanı takip etti.
  • Türkiye’den bir diğer havalimanı olan Antalya Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanları listesindeki yerini korudu. Antalya Havalimanı, günlük ortalama 819 uçuşla ilk 10’da yer almayı başardı. Bu sonuçlar, Türkiye’nin hava trafik yoğunluğu açısından Avrupa’daki önemli konumunu teyit etti.