Last Updated on 26 Ağustos 2019 by Turizm Günlüğü
Kervansaray otellerinin sahiplerinden baba Ertan Sayılgan ve oğlu Selim Sayılgan, Sayılgan’ın kızı Zeynep Tümer’e karşı açtığı davayı kazandı. Mahkeme kararı sonrası Kervansaray Yatırım Holding AŞ hisseleri yeniden baba ve oğlu adına tescil edildi.
Bir dönem tekstil sektörünün önde gelen isimleri arasındaki Ertan Sayılgan, 1990’lı yıllarda turizm sektörüne de yönelmiş; Kervansaray markasıyla çeşitli illerde 10 otel açmıştı. Sayılgan ailesinin tekstil sektöründeki yatırımlarında mali sıkıntı yaşanmaya başlaması sonrası, bu sektördeki sıkıntılar grubun turizm yatırımlarını da etkilemeye başladı. Artan icra takipleri sonrası aile içinde ‘hisse devri’ planı gündeme geldi.
EMANETEN VERİLDİ
Diken’den Ali Yılmaz’ın haberine göre Mayıs 2010 yılında, Ertan ve oğlu Selim Sayılgan, kendilerine ait şirket hisselerini bedelsiz olarak Tümer’e devretti. Hisse devri sonrası şirketin yönetimi de Tümer’e geçti.
Mayıs 2010’daki bu işlemden beş yıl sonra taraflar arasında yeni bir hisse devir sözleşmesi imzalandı. 5 Haziran 2015 tarihli bu sözleşmede, Tümer, babası ve kardeşinin kendisindeki hisselerini bedelsiz olarak iade edeceğini kabul etti. Sözleşmeye üçü de imza attı. Sözleşmede, hisse devrinin yapılmaması halinde Tümer’in 150 milyon lira ödeyeceğine ilişkin cezai şart maddesi de yer aldı.
BABAYA SAHTECİLİK SUÇLAMASI
Bu sözleşmeye rağmen hisseler devredilmeyince aile içinde anlaşmazlık çıktı. İlk olarak Tümer’e, hisselerin iadesi için Aralık 2018’de ihtarname gönderildi. Tümer bu ihtarnameye verdiği yanıtta sözleşmedeki imzanın kendisine ait olmadığını iddia ederek babası ve kardeşi hakkında sahtecilik suçlamasında bulundu. Bunun üzerine durum, yargıya taşındı.
DAVACILAR ADINA TESCİL EDİLSİN
Zeynep Tümer’e karşı İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açıldı. Avukat Ahmet Cevdet Kaya’nın hazırladığı dava dilekçesinde, Tümer’in adına kayıtlı hisselerin davacı Ertan ve Selim Sayılgan adına tescil edilmesi istenirken Tümer’in, kendisine bedelsiz olarak emanet verilen hisseleri iade etmemek için ailesine sırt çevirdiği öne sürüldü.
Ayrıca 55 yaşındaki Tümer’in herhangi bir ticari faaliyetinin olmadığı, dolayısıyla Kervansaray Yatırım Holding’in tek hissedarı olmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu kaydedildi.
SÖZLEŞMEDEKİ O İMZA SAHTE
Tümer adına savunma yapan avukat Mehmet Dedeoğlu ise davacı tarafı suçladı. Savunma dilekçesinde Tümer’in hiçbir zaman hisse devir sözleşmesi imzalamadığı, kendisine ait olduğu belirtilen imzaların sahte olduğu, davacıların mal kaçırma amacı güttüğü ileri sürüldü.
ADLİ TIP: İMZA ZEYNEP TÜMER’İN
Tarafların iddia ve savunmaları üzerine mahkeme imzalara ilişkin rapor istedi. Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı raporda imzanın Zeynep Tümer’e ait olduğu kaydedildi.
Bu rapor sonrası mahkeme davacıların davasını kabul ederken, Tümer adına kayıtlı hisselerin Ertan ve Selim Sayılgan’a devrine karar verdi.
Mahkemenin verdiği bu karar sonrası hisselere ilişkin tescil işlemleri de yapıldı. Merkezi Kayıt Kuruluşu’na gönderilen yazı sonrası anılan hisseler Ertan ve Selim Sayılgan adına kaydedildi.