‘Her bir turist için 20 euro ayak bastı parası alınsın’ önerisi

HOTEL BY MFD Consulting Yönetim Direktörü Mehmet Ferman Doğan

Last Updated on 24 Eylül 2019 by Yaşar Çelik

Turizm sektörünün önemli isimleri arasında gösterilen başarılı turizmci, HOTEL BY MFD Consulting Yönetim Direktörü Mehmet Ferman Doğan, Türkiye dışındaki önemli turizm ülkelerinin hemen hemen tamamının ayak bastı ücreti aldığını belirterek ayak bastı parasının Türkiye’de de alınması gerektiğini “Emsalleri var. Ayak bastı ücreti almalıyız!” sözleriyle ifade etti.

“Turizmde rakamlar yukarı yönde olumlu bir tablo çiziyor. Ülkemiz bu olumlu tabloyu avantaja dönüştürebilir. Rakamların arttığı ve 40 Milyon turist rakamını geçeceğimiz böyle bir dönemde ekonomiye olumlu katkılar sağlamak amacı ile her bir turist için 20 euro ayak bastı ücreti almalıyız” diyen Mehmet Ferman Doğan, konuyla ilgili görüşlerini şu şekilde dile getirdi:

“Böyle bir hamle ekonomimize en düşük ihtimal ile 1 milyar dolar katkı sağlar. Bir çoğunuza ütopik gelebilir. Fakat, rakamlar bu hamlenin yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

Nitekim; Avrupa’nın ve Rusya’nın büyük tur operatörlerinden Türkiye talebinin sürekli arttığı bilgilerini alıyoruz. Her ne kadar bu büyük operatörler “Kick Back” adı altında otellere ödedikleri rakamlarda kesintiler yapsa da ülke olarak alınacak ayak bastı ücreti ile bu zararı giderebiliriz.

Turisti ülkende ağırla, kaliteli otellerde konaklat, en iyi denizi, tertemiz doğayı, zengin kültürü ve tarihi sun, yetmedi, her şey dahil hizmet sun. Üstüne tanıtım fonuna, operatöre reklam payı ödeyerek gelirini düşür. Ama, ayak bastı ücreti alma! Türkiye bu kadar ucuz olmamalı..

Ayak bastı ücreti ile elde edilecek 1 milyar dolar’lık gelir ekonomiye olumlu etki yaratacağı gibi, turizm alt yapı yatırımlarında ve yurt dışı tanıtımda da kullanılabilir. Böylelikle ülkemizin turizm imkanlarından en uygun fiyatlar ile yararlanan turistlerin destinasyonlara katkısı sağlanmış olur.

Tüm ülkeler bir şekilde ayak bastı ücreti alıyor

Dünyanın en çok turist alan ülkesi Fransa’da geceleme vergisi bir asırdır mevcut. Her bir geceleme için kişi başı 0,50 sent ile 3 euro arasında konaklama vergisi ödenmesi gerekiyor. Hollanda, turistlerden 1-3,5 euro günlük kişi başı vergi alıyor. Dünyanın gözde ve en pahalı turizm ülkelerinden İsviçre, geceleme başı 1- 2,5 euro vergi alıyor.

Önemli turizm ülkeleri İspanya, İtalya hatta ABD bile Avrupalılardan ayak bastı ücreti alıyorken Türkiye niçin almasın ! Özellikle Akdeniz çanağındaki bir çok rakip ülke ayak bastı ücreti talep ederken, oldukça çok talep gören Türkiye’nin özellikle bu talebi gelire dönüştürememesi büyük talihsizlik olur.

Türkiye’nin 2023 hedeflerinde 75 Milyon Turist ve 65 Milyar USD gelir hedefi var.İşler iyi giderken kazanmanın ve gelirlerimizi arttırmanın en kolay ve ulaşılabilir yolu ayak bastı ücreti almaktır.

Bu ücreti almaya başladığımızda;

– Turizm gelirleri artacak ve cari açık dengesine olumlu yansıyacaktır.
– Buradan gelecek gelir istendiği taktirde tanıtım fonuna yada alt yapı yatırımlarına aktarılabilir.
– Bununla birlikte Türkiye ucuz tatil ülkesi algısı yıkılabilir.
– Destinasyonlardaki ve otellerdeki hizmet kalitesi iyileştirilebilir.

Sen turist olarak ülkeye git, Ülkenin turistik nimetlerinden istediğin gibi yararlan. Fakat, sadece kaldığın oteli, yiyeceği, içeceği öde. Bu akla mantığa ters.

Tanıtım fonuna ödenecek rakamları tartışa duralım, benim önerim; gelen turistlerin ayakbastı ücreti ile kültürel deformasyona uğrayan ve kalabalık turist yığınlarına hizmet sunan destinasyonların maliyet yükünün turistler tarafından yüklenilmesidir. Ancak bu yapıldığı taktirde turizmden daha çok gelir elde edebilir ve kaliteli hizmet sunabiliriz.

Sonuç itibari ile ayak bastı ücreti ile her şekilde Türkiye kazanacak, ekonomik iyileşme sağlanacak, milyarlarca Euro ek gelir sağlanacaktır.”