Türk usulü Sarajevo’nun köftesi

Altı Üstü Kırk Köfte

Last Updated on 2 Aralık 2019 by Yaşar Çelik

Sarajevo’nun meşhur köftesi için kapsamlı bir Ar-ge çalışmasının ardından ortaya Türk damak tadına uyarlanmış nefis bir köfte çıktı!

Ciddi bir çalışmanın ürünü olan projenin sorumlusu Serkan Sağdıç, “Sarajevo’nun köftesini Türk damak tadına uyarladık. Köfteye ruh katarak lezzet yaratıyoruz” dedi.

Şirketin Kurucu ortakları Hakan Sağdıç ve kardeşi Serkan Sağdıç  yemek kültürünü koruyup yaşatmak ve geliştirmek için uğraş veriyorlar. Üsküdar’ın yeni ‘gastronomi yolu’ Uncular Caddesi’nde Bayburtlu ailenin açtığı “Altı Üstü Kırk Köfte” adlı lokanta menüsünde yer alan Cevabi, Boşnak köfte, Plesk Avica Köfte, Mostar Köfte, Karışık Köfte ile konuklarına müthiş lezzetler sunuyor. Birbirinden farklı lezzete sahip köftelerden sonra sunulan irmik tatlısı ve yanında sunulan çeşitli otlardan oluşan halı boyalarından yapılan özel şerbet ise damakta tadı zirveye çıkarıyor.

Nezih, kibar ve şık dekorasyonu ile butik olarak hizmet veren bu özel mekan, lezzetleriyle dev bir kapsama alanına sahip. Ürettikleri çeşit çeşit köftelerle damaklarda iz bırakıyor, gün içinde yüzlerce misafiri konuk ederek sokağın en canlı işletmesi unvanını elinde bulunduruyor. Özellikle Hakan ve Serkan kardeşlerin anneleri Necla Durgut’un lezzet konusundaki reçeteleri geçmişten bugüne taşıyan bir yemek kütüphanesi adeta…

Bu çalışmalarla ilgili olarak onlara ulaşmak için www.6ustu40kofte.com web sitesini ziyaret etmeniz yeterli.

Serkan Sağdıç

ET PİŞİRMENİN SIRLARI

“Altı Üstü Kırk Köfte”nin hikayesini anlatan Serkan Sağdıç, bir yıl boyunca Mengenli Ramazan Yalçın’dan ustalığın dededen kalma geleneksel yöntemlerini öğrendiğini belirterek “Bana et pişirmenin tüm sırlarını öğretti. Sarajevo’nun köftesini Türk damak tadına uyarladık. Köfteye ruh katarak lezzet yaratıyoruz” dedi.

SULTAN GENÇ OSMAN’IN SOYUNDAN

“Ailem çok önceleri Konya Aksaray’dan Bayburt’a göç etmiş. Hatta annem Necla Durgut, Yedikule zindanlarında boğularak şehit edilen Sultan Genç Osman’ın soyundan geliyor” diyen Serkan Sağdıç, Bayburt’ta 150 yıllık lokantacı bir aileden geldiğini ve hikayelerini şöyle anlatıyor:

150 YILLIK LOKANTACI BİR AİLE

“Çoruh Lokantası’nda Bayburt’ta yaptığımız yemekler beğeniliyordu. Lokantacılık bizim genlerimizde var. Annem Necla Durgut yönetiminde ağabeyim Hakan Sağdıç ile birlikte “Üsküdar Pilavcısı” adlı sulu yemeklerin bulunduğu restoran çalıştırıyor. Ancak sulu yemekler para kazandırmıyordu.

“EN İYİ KÖFTEYİ YAPMAK İÇİN 3 TON ET HARCADIM”

Ben et yemekleri ve köfte ağırlıklı çalışmak istiyordum. Ağabeyim Bosna Hersek gezisinde Cevabi köfteyi görerek bana anlattı. Ben de kebap tariflerinde farklı köfte arayışına girdim. Sonunda Ramazan ustadan ders almaya başladım.

Cevapi köfteyi içindeki sulanma oranını ve baharat bölümünü değiştirerek yassı ve Türk köftesi haline getirdim. Yanında özel ekmeği, piyazı koydum. 2.5 yıl en iyi köfteyi yapmak için yaklaşık 3 ton et harcadım. Etleri ziyan etmedik sulu yemeklerde kullandık. Ramazan ustadan farklı teknikleri öğrendim. Ramazan ustanın sayesinde annemin lokantasında yer alan 600 çeşit yemeğin boyutları değişti.”

SAN FRANCISCO’DA KÖFTE LOKANTASI

Hedeflerinde Amerika’nın San Fransisco şehrinde Türk mutfağı lezzetlerinin sunulacağı bir restoran açmak olduğunu belirten Serkan Sağdıç, Amerika’da Teoloji öğretmenliği yapan kızkardeşi Hatice Sağdıç Yıldız’ın üniversiteyi bırakıp lokantacılığa başladığını söyledi.

San Francisco’da açmak üzere yaptıkları çalışmalarda Türk, Rum, Ermeni ve Sefarat mutfağının karışımı olan bir menü hazırladıklarını anlatan Sağdıç, “Amerika’da 6 bölgede ayrı markalarla restoranlar açmayı hedefliyoruz. Her restoranda ayrı bir lezzet sunarak Türk mutfağının renklerini sunacağız” şeklinde konuştu.