Bakanlık harekete geçti: İç turizmi ölçme sistemi kuruluyor!

Last Updated on 5 Kasım 2019 by Turizm Günlüğü

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında bir dizi yeni uygulamaları hayata geçirecek.

Bunlardan biri olan İç turizmi ölçme sisteminde ise kişisel verilerin mahremiyetine dikkat edilerek telekomünikasyon firmalarının teknolojik imkanlarından yararlanılarak elde edilen verilerle, yerli turist profilini ve turizm hareketlerini ortaya koyan bir çalışma yürütülecek.

Turizm yatırımcı ile işletmecilerinin kamuyla iş ve işlemlerinde bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilmeleri ve bunda gereken kurumlar arası entegrasyonu sağlamak için gerekli mevzuat çalışmaları yapılacak.

GSM operatörleri müşterisinin hangi şehre ve otele gittiğini devlete bildirecek

Yani 2020’de Kültür Bakanlığı tarafından oluşturulacak yapı ile cep telefonu operatörleri müşterisinin hangi şehre ve otel gittiği devlete bildirecek. Özel hayatın gizliliği noktasında endişe yaratan bu uygulama ileri ki zamanlarda büyük tartışma konusu yaratacağa benziyor.

Buna göre, turizmin tanıtımı ve yatırımların artırılması için özel sektörün finansman temininde ve karar süreçlerinde yer aldığı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının teşkilatlanmasının tamamlaması için gerekli ikincil mevzuat hazırlanacak ve yürürlüğe konulacak.

Daha fazla gelir bırakan turizm çeşitlerinin geliştirilmesi, konaklama süresinin uzatılması, konaklama dışı harcama alanlarının yaratılması ve harcama eğilimi yüksek ziyaretçilere ulaşılması yoluyla kişi başı harcama artırılacak.

04 Kasım 2019 Tarihli ve 30938 Sayılı Resmi Gazete 1. Mükerrer 1733 Karar sayılı 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı‘nda yer alan turizm sektörünü ilgilendiren diğer politika ve tedbirler şöyle:

Didim Turizm Kenti kapsamında tahsis edilmesi düşünülen taşınmazların tasarruf haklarının Bakanlığa alınmasına yönelik iş ve işlemlere devam edilecek, Çeşme Turizm Kenti için ise bu süreç başlatılacak.

Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinin (KTKGB) bütününde planlama çalışmalarına altlık oluşturmak üzere etüt ve araştırma çalışmaları tamamlanacak.

Golf turizmine açılmak üzere Side Turizm Bölgesi’nde planlama çalışmaları tamamlanacak ve buradaki kamu taşınmazlarının tasarruf haklarının Bakanlığa devri ile özel mülkiyete konu taşınmazların kamulaştırılması çalışmaları yürütülecek.

Turizm sektörüne ilişkin dağınık haldeki mevzuat bugünün ihtiyaçlarına göre gözden geçirilmek suretiyle sektörü ilgilendiren tüm hususlara ilişkin Turizm Temel Yasası çıkarılacak, turizm hizmetlerinin çeşitlendirilmesi, yatırımların desteklenmesi, turizm işletmeciliğinin teşvik edilmesi ve sektör üzerindeki maliyetlerin azaltılması sağlanacak.

Yeni koşullar ve ihtiyaçlar nedeniyle Turizmi Teşvik Kanunu’nda değişiklik yapılmasına yönelik gerekli çalışmalar tamamlanacak.

Koruma ve kullanma dengesi gözetilerek turizm alanlarının taşıma kapasiteleri tespit edilecek ve alanlar buna göre yönetilecek.

Antalya, Muğla ve İzmir’de ilan edilmiş KTKGB’ler ile kıyı kesimlerinde mevcut ve planlanan yatak kapasitelerinin tespit edilmesi, haritalandırılması ve raporlanması çalışmaları yürütülecek.

Turizm sektörü çalışanları için Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen eğitim programlarına sektörün daha fazla katılım sağlamasına yönelik çalışmalar yapılacak ve talebi karşılayacak şekilde eğitimler verilecek.

Bakanlıkça 4 bin sektör çalışanına eğitim verilecek. Turizm tesislerinde çalışan personel için lojman yapımına imkan tanıyacak kamu taşınmazları tespit edilecek, bunların tasarruf haklarının Bakanlığa devrine yönelik iş ve işlemler yürütülecek, tasarruf hakları alınan taşınmazların tahsisi için şartname hazırlanacak.