Ekrem İmamoğlu: TÜRSAB Başkanı bize buradan mesaj verdi ve söylediklerinde haklı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu

Last Updated on 21 Ekim 2020 by Sahra Gülal

İstanbul Turizm Platformu’nun tanışma programında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın kendisine bulunduğu açık çağrıya “TÜRSAB Başkanı bize buradan bir mesaj verdi ve söylediklerinde haklı. Bu konu uzun süredir sorun teşkil ediyor. Sorunlar üzerinde samimi bir şekilde çalışıyoruz” yanıtını verdi.

Şehrin turizm gelirleri ile turist sayısını arttırmaya yönelik çalışmalarında, sektör temsilcileriyle işbirliği ve koordinasyon içinde hareket edilmesi planlanan İstanbul Turizm Platformu’nun tanışma programında İBB üst yönetimi, valilik birimleri, sektör temsilcileri (TÜRSAB, TÜROB, TTYD, İTO, İRO vb.) meslek odaları, vakıflar, uluslararası kurumlar, duayenler ve İBB Kardeş Şehirleri’ne kadar sektörün çok geniş yelpazede temsilcileri yer aldı.

Bugün İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen lansman toplantısında, İstanbul’un turizm potansiyeli ve geleceği bütün yönleri ile masaya yatırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da kent turizmi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sözlerine “Ben İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanıyım! Ama bu kenti sizinle bir arada yönetecek kadar akıllıyım. Kendimi bu kentin moderatörü olarak tanıtıyorum. Ve bu alanda adım atmış olduğumuz İstanbul Turizm Platformu’nun oluşmasını çok önemsiyorum. Bu imzayı da çok önemsiyorum” diyerek başlayan Ekrem İmamoğlu’nun konuşmasından dikkat çeken ara başlıklar şöyle:

Bir şehrin yüzünün gülmesi lazım

“Toplumun mutlu ve huzurlu olması lazım ki bu enerji insanları da kendisine çekebilsin. Yüzü asık bir esnaftan kimse alışveriş yapmayı sevmez. Biz yüzü gülen bir kent, dünyaya pozitif enerji veren, sıcaklığını ve misafirperverliğini sunmakta kararlıyız. Bu turizmin en büyük lokomotifi olacak.

Bunun için turizm master plan hazırlamamız şart

Herkesi içine katan, hatalarını düzelten bir planlamadan bahsediyoruz. Bu planlar katılımcılık ve deneyimlerle mükemmele varabilir. Sadece akademik bir gözle bakmak olmaz. Temel amacımız herkesin içinde olduğu bir sistemle süreci tamamlamak.

Turizm krizlere rağmen varlığını devam ettiren bir sektör. Tümüyle organik, bacasız bir sanayi. Ve tamamıyla sunduğu her şeyle bu topraklara ait. Şirketi yatırımcısından, rehberine, çalışanından müdürüne kadar her kurumun, kuruluşun ve kişilerin kendisine dikkat etmesi gereken bir alan. Çünkü hepsi birer temsilci.

Turizm sektöründeki herkes birine ulaşmak istiyorsa en önemli adresleri: İBB

Sözlerimizden biri İstanbul Yatırım Ajansıydı. Şimdi Aralık ayının ortasında bir turizm çalıştayı yapmayı planlıyoruz. Bu konuda hepinizden hazırlıklı olmanızı talep ediyoruz.

İlk 5’in içinde olmayı değil birinci olmayı hedeflemeliyiz

Türkiye’ye gelen her 3 yabancı ziyaretçiden biri İstanbul’a geliyor. Dönemsel bir sorun yaşadığımız ortada. Bazen siyasi bazen toplumsal sorunlardan etkilenebiliyor turizm. Bugün durduğumuz nokta bizi mutsuz ediyor. Halbuki İstanbul öncü kent olma konusunda her şeye sahip. İstanbul’un kıymetini, farkını anlamak için sadece haritaya bakmak yeterli. Bu renkliliğe ve çeşitliliğe sahip bir kentin ilk 5’in içinde olması gerekir. Hatta birinciliğe koşması gerekir. Denizi doğası, tarihi, kültürü, gastronomisi, yakın coğrafyasıyla bir lokomotif ve destinasyon merkezi olmaya namzet bir konumu ve sorumluluğu var.

Herkesin sesine kulak vereceğiz

Hak ettiğimiz yere ulaşmak için planlayacağız, sürece stratejik bakıp global rekabeti doğru anlayacağız. Sektörün içindeki herkesin sesine kulak vereceğiz. Ortak akılla uzun vadeli kararlar alacağız. Veri ve analizleri dikkate alacağız. Yap boza izin vermeyeceğiz. Kişilere ya da siyasi anlayışlara göre karar vermeyeceğiz. Bu kararları uyguladığımız zaman bu şehre ihanet edilmesine fırsat vermemiş olacağız. Yabancı misafirlerimizi iyi anlamak, onlarla beraber neleri buluşturacağımıza iyi karar vermek, omuz omuza verip şehrin turizmi için çalışarak hep birlikte kazanmış olacağız.

Sadece Mimar Sinan eserlerini tanıtan bir rota bile oluştursak dünya çapında isimleri ağırlarız

İstanbul bir doğa cenneti. Bu şehrin muazzam fırsatları var. Haliç ayrı bir kıymet, buraya gözümüz gibi bakmalıyız. Haliç’in kıyısına yapılması planlanan biyolojik arıtma tesisine karşı çıktık. Haliç doğru nokta değil!

Adalar için master plan başlattık

Sadece adalarımız bir Avrupa şehrinde olsaydı bu adalar bile turizm için yeterli olurdu. Adalar için master plan başlattık. Turizm, sanat ve kültür hedefleri koyduk. Sizlerin katılımıyla şehrin her noktasını nitelikli hale getireceğiz.

Dünyanın birinci turizm kenti hedefini hep beraber hazırlayacağız

Londra Belediye Başkanıyla bir araya geldiğimiz sohbetimizde 115 civarında tiyatrodan bahsetti. Bizde 15 şehir tiyatrosu var. Fuarlarımız var. Bunlar neden uluslararası olmasın? İKSV’nin aktiviteleri bir başarı hikayesi. Bunları daha da büyüteceğiz. Ve şehre katacağız.

Bir müze atılımı gerçekleştirmek istiyoruz. Buna da beraber karar vereceğiz. Bu platformdaki katılımcılarla beraber konuşacağız. Özellikle kültür sanat, sporla, festivallerle beraber İstanbul’un yaratıcı potansiyelini açığa çıkaracağız. Hep birlikte bunu başaracağız ve dünyanın birinci turizm kenti hedefini hep beraber hazırlayacağımıza inanıyorum. Kentin her verisi üzerinden yorum yapıp kentin gelişimi için çaba harcayacağız.

Bu sektörün başka bir yanı daha var. Turizm sektörünün kadın istihdamına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Sizlerle ortak karar vereceğimiz çok konu var; Galataport’tan bir müzenin açılış kapanış saatine kadar her şeye birlikte karar vereceğiz. Galataport’u açmakla bitmez, o insanların nakli, gelişi gidişi, ulaşım simülasyonuna ihtiyacımız var. Her şey havada. Yatırımı yapana da yazık. Ulaşımı ve diğer sorunları birlikte planlayıp çözeceğiz.

Bütün belediyeyi, çalışanlarıyla beraber eğitimden geçireceğiz

Turizm eğitimi alacaklar, zabıtasından güvenliğine kadar. Çünkü hepsi turizmin bir elçisi. İstanbul Gönüllüleri Platformu kuracağız. Kültür sanat etkinliklerini çok önemsiyorum. Çok yaratıcı insanlar var. Onlara fırsat tanımak istiyoruz. Sağlık turizmine ve turizmde eğitime ayrıca kafa yoracağız.

Biz bu platformdan talimat almaya hazır bir belediyeyiz

TÜRSAB Başkanı bize buradan bir mesaj verdi ve söylediklerinde haklı. Bu konu uzun süredir sorun teşkil ediyor. Sorunlar üzerinde samimi bir şekilde çalışıyoruz. Alınacak kararın tartışılmaması, hızlıca alınıp bir eksiğinin olmaması konusunda titizliğimiz var. Çok fazla konumuz var. Bu konuları analiz ede ede süreci yürütüyoruz. Konuyla ilgili sayın başkana girişte de söyledim; Bana cumartesi günü sunum yaptılar. Ama bir iki teknik konuda meslek sahibi uzman kişilerle görüşülmesi gerektiğini tavsiye ettim. Genel sekreterimizden bu hafta içinde de sektör temsilcileriyle bir araya gelmelerini istedim. Çok yakın bir zaman diliminde bu sorunu çözeceğiz.

İstanbul Turizm Platformu şehrimize hayırlı ve uğurlu olsun.