Last Updated on 20 Aralık 2019 by Turizm Günlüğü
Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel’in gözünden Türkiye turizminin mevcut durumu… Eski Turizm Bakanı’ndan Konaklama Vergisi, Atlasglobal, İstanbul Havalimanı ve Türkiye turizm pazarındaki rekabet koşullarına ilişkin önemli değerlendirmeler ve önemli iddialar…
Cumhuriyet Halk Partisi’nin düzenlediği “Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesi” kapsamında Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel; Türkiye turizmine ve ülke turizmini yakından ilgilendiren konulara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
TURİZMLE BAĞDAŞMAYAN TEK ŞEY YASAKLARDIR
Konuşmasının başında bir noktaya özellikle dikkat çekmek istediğini belirten Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel; “Turizmle bağdaşmayan tek şey yasaklardır. Turizm barış, özgürlük ve demokrasi ister. İnsanlar kendi yaşadıkları alanının dışına çıktıklarında rahat, kendilerini huzurlu hissedecekleri bir ortama gitmek isterler” dedi.
“TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ KÂRIN %40’INA YAKIN BİR KISMI ANKARA’YA GİDECEK”
Yeni yürürlüğe konan Konaklama Vergisi’ne ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Bahattin Yücel; şunları söyledi:
“Bir anda Tanıtma Fonu kuruluyor denildi ve cirolar üzerinden vergi alınacağı belirtildi. Bu uygulama acil bir şekilde Meclis’ten geçti. Hatta ifade ettiğine göre; Kültür ve Turizm Bakanı da önüne yasa taslağı, yasa tasarısı geldiğinde bu uygulamadan haberdar olmuş. Bu bir oldu bittiyle Meclis’ten geçti ama bizim sektör temsilcilerinden tek bir ses çıkmadı. Kendi aralarında çok güzel konuştular ama dışarı çıkıp bunu söylemediler. Tabi, yönetenler de bunu görünce bu defa Konaklama Vergisi’ni getirdiler. Şimdi bu sektörün, aşağı yukarı kârının yaklaşık % 40’lık kısmı Ankara’ya gidecek. Bu toplanan miktarın da turizm sektörüne yönelik harcanıp harcanmayacağı son derece kuşkulu…”
ATATÜRK HAVALİMANI’NIN KAPANMASI ÖNEMLİ BİR İSRAFA YOL AÇTI
Atatürk Havalimanı’nın yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten Bahattin Yücel; “Atatürk Havalimanı’na ilave bir pist yapmak yerine İstanbul Havalimanı’nın inşa edilmesi tercih edildi. Atatürk Havalimanı’nın çevresindeki konaklama ve turizme yönelik hizmet veren yapılaşma 8.4 Euro’luk bir değer ifade ediyordu. Bu hiçe sayıldı. Maalesef biz bunu kaybettik; bu aslında çok büyük bir israftır” dedi.
ATLASGLOBAL VE İSTANBUL HAVALİMANI
Bahattin Yücel’in İstanbul Havalimanı’na ilişkin yaptığı değerlendirmeler kapsamında söz, Kasım ayında bir süreliğine uçuşlarını durduran ardından 21 Aralık 2019 tarihinde uçuşlarına yeniden başlayacağını açıklayan Atlasglobal’e geldi.
ATLASGLOBAL’E DEVLET BANKASI’NDAN 100 MİLYON DOLARLIK KREDİ
İstanbul Havalimanı’nın havayolu firmalarının maliyetlerini arttırdığına dikkat çeken Yücel; bunun en somut örneği olarak Atlasglobal’i gösterdi. Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel bu konuya ilişkin ise şunları söyledi:
“İstanbul Havalimanı yapılırken; “dünyanın buluşma noktası”, “Türkiye’ye sıçrama yaşatacak”, “Almanların kıskandığı proje” olarak lanse edildi. Ama geçenlerde özel bir havayolu şirketi; yeni yapılan bu havalimanının, operasyon maliyetlerinde çok büyük ve ciddi artışlara yol açması nedeniyle uçuşlarını durdurdu.
“HERHALDE KÜÇÜK BİR DESTEK OLDU Kİ…”
Çok kısa bir süre öncesine kadar, bu şirketin %50’si şimdiki Kültür ve Turizm Bakanımız’a aitti. Diğer yarısı da diğer ikiz kardeşinin… Bu havalimanı yüzünden Bakan’ın kardeşinin şirketi, uçuşlarını durdurdu. Fakat herhalde küçük bir destek oldu ki… Bir devlet bankasından 100 milyon dolarlık bir kredi çıkarmışlar. Şimdi uçuşlarını devam ettiriyor. Bunu da sektör olarak tartışılması lazım. Çünkü burada ciddi bir haksız rekabet söz konusu oluyor.”
Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, konuşmasının devamında Türkiye turizm pazarındaki mevcut rekabet koşullarına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Yücel bu konuya ilişkin şunları kaydetti:
ESKİ BAKAN’DAN ETS’YE TEKELCİLİK SUÇLAMASI
“Pazar hakimiyeti çok önemli… Bizim meslektaşlarımız biraz çekiniyorlar, ürküyorlar. TÜRSAB da aslında biraz ürküyor çünkü en küçük bir eleştiri de Maliye müfettişleri ve Bakanlık müfettişleri gidiyor. Şu anda da ordalar… Ben de geçen gün mazbata töreni için gittim. Bizim üyelerimizin yarısı kadar Bakanlık müfettişleri vardı. Pazar hakimiyeti çok önemli çünkü Bakanın şirketi şu anda iç pazarın %70’ine hakim durumda. Burada çok ciddi anlamda bilmiyorum… Bir tek satıcılık sözleşmesi… Şu anda da Rekabet Yasası’na aykırı ama gidip Bakan’ın şirketinin yöneticileri “Valla biz tek satıcılığı tercih ediyoruz. Bizim patronumuz da Bakan ama siz bilirsiniz” bu üslupta konuşarak bunu devam ettiriyorlar. Şimdi bu aslında çok büyük bir haksız rekabet… Bunun da en azından Sayın Belediye Başkanları tarafından bilinmesinde yarar var.”
AtlasGlobal’e bir kamu bankasından 100 milyon dolar kredi mi verildi?