Ortalama günlük ücret (ADR) nedir?

Ortalama günlük ücret (ADR) nedir
Ortalama günlük ücret (ADR), Avarage Daily Rate’in kısaltmasıdır. Basit bir ifadeyle satılan oda başına elde edilen ortalama gelirdir.

Last Updated on 4 Ocak 2020 by Yaşar Çelik

Ortalama günlük ücret (ADR) otel endüstrisinde gelir yönetimi için kullanılan bir terimdir. Ortalama günlük ücretin birincil değeri, bir metrik olarak, her gün işgal edilen odalara bağlı ortalama kira gelirini ortaya çıkarma yeteneğidir, bu da Gelir Yönetimi için değerlidir.

Bu nedenle ADR otel sahiplerine, özellikle benzer özelliklere sahip diğer otellerle karşılaştırıldığında, otellerinin mevcut işletme performansları hakkında bir fikir verebilir.

Ortalama Günlük Ücret (ADR) Nedir?

Basit bir ifadeyle, bir otelin ortalama günlük ücreti, belirli bir zaman dilimi içinde ücreti ödenmiş dolu odabaşına düşen ortalama kira geliridir. Otel sahipleri otel endüstrisindeki ADR’larını hesaplayarak, otellerinin göstermiş olduğu performansı diğer otellerle veya kendi otellerinin geçmiş yıllardaki göstermiş olduğu performansla karşılaştırarak gelir yönetiminde değişiklik yapabilirler.

Metrik olarak ADR, otelin diğer alanlarında kazanılan gelirler ile ilgilenmez. Ücretsiz verilen odalar, otel müdürü ve/veya departman müdürlerine tahsis edilmiş odalar ve ücret alınmadan verilmiş olan tüm odalar hesaplamaya dahil edilmez.

ADR nasıl hesaplanır?

ADR’ı hesaplamak için kullanılan basit formül aşağıdaki gibidir;

ADR = Kazanılan Oda Geliri / Satılan Oda Sayısı

Hesaplamalardan düşülen ücretsiz odalara ek olarak, odalar dışında elde edilen gelir ve otel misafirlerine geri ödenen paralar da hesaba dahil edilmez.

Kullanımları ve Sınırları

Nihai hedef, etkili fiyatlandırma ve promosyonlar yoluyla ADR’ı artırmak olmalıdır, böylece bu bir Gelir Yönetimi Stratejisinin önemli bir bölümünü oluşturabilir.

Bununla birlikte, ADR genel otel performansının gerçek bir hesabını yansıtmaz, çünkü otelin diğer kaynaklarından elde edilen gelirleri veya giderleri hesaba katmaz.

Bu yüzden otel sahipleri ve otel müdürleri sadece ADR’a bakarak otellerinin satış ve pazarlama planlarını oluşturmamalıdırlar. Hesaba katılmayan diğer kaynaklardan gelen otel gelirlerinin ve aynı zamanda da giderlerinin de mutlak surette hesaba katılması ve göz önünde tutulması kaçınılmazdır. Bu gerçeği göz önünde bulundurmadan yapılacak olan satış & pazarlama planları yanıltıcı olacak, otel sahiplerinin istedikleri hedefleri kaçırmalarına neden olabilecektir.

Bu yorumdan yola çıkarak ADR önemli değil diyemeyiz. Satış & Pazarlama planının oluşturulmasında ve otel bütçesi çalışmalarında ADR’ın da hatırı sayılır bir rolü olduğunu unutmayalım!

ADR’I YÜKSEK ODA GELİRLERİ TEMENNİ EDERİM…

Önceki İçerikMidye yerken dikkat edilmesi gereken 4 husus
Sonraki İçerik2020’de kaç gün tatil yapabileceğiz?
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.