Last Updated on 18 Ağustos 2017 by Yaşar Çelik
Tatilin uzatılma kararını dihaber’e değerlendiren Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ekonomist Ahmet Şahinöz, tatilin uzamasını “Turizm otelleri için küçük bir katkı” olarak nitelendirdi.
Bayram tatilinin sadece yerli turistlere tatil olanağı sağladığını anımsatan Şahinöz, yerli turistlerin para harcama oranlarının yabancı turistlere oranla daha az olduğunu belirtti.
Türkiye’de turist sayısının arttığını ancak turizm gelirlerinin azaldığını ifade eden Şahinöz, bunun sebebinin kişi başına harcama miktarı 700 küsur dolarlar dan 600 küsur dolarlara düşmesi olduğunu söyledi.
Otellerde doluluk oranı düşük, oteller satılıyor
Ekonomist Şahinöz, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen günlerde turizm ile ilgili sarf ettiği “Antalya’da otellerin doluluk oranının yüzde 80’lere ulaştı” sözlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Şahinöz, turizm acentelerinin o kadar yüksek doluluk oranlarından söz etmediklerini vurgulayarak turizm gelirlerinde çok büyük düşüşler yaşandığını belirtti:
Güneyde her tarafta satılık otellere rastlanıyor. Ortalık günlük güneşlik değil. Yani yüzde 80 oranında bir doluluk oranı olsa dahi, gelirler ancak yüzde 60’lar düzeyinde. Turizm gelirlerinde özellikle yabancı turizm gelirlerinde çok büyük bir düşüş var. Örneğin 2015 yılında bin 100 dolar haftalık turizm paketi, 800 dolara indirilmiş durumda. Yani yüzde 25 oranında bir azalma var.
Ülke ekonomisi açısında 10 günlük tatilinin üç günlük eksi çalışma ile eş değer olduğunu da belirten Şahinöz, sanayinin düşük kapasitede çalışmasından ötürü 10 günlük tatilin ülke üretimi açısından önemli bir kayıp yaratmadığını söyledi.