Türkiye’nin tarihi ve turistik yerlerini yapay zeka GoArt tanıtacak

Roof Stacks CEO’su Burak Soylu - GoArt
Roof Stacks CEO’su Burak Soylu - GoArt

Last Updated on 16 Ocak 2020 by Yaşar Çelik

Dünyadaki en önemli inovasyon odaklı etkinliklerden CES Fuarı’nda Türkiye’den katılan GoArt, tamamı Türk teknolojisi projesiyle turizm sektörünün en önemli geliştiricisi olarak yerini aldı.

Türkiye’nin öncü bilişim şirketlerinden Roof Stacks’ın Türk mühendislerince geliştirilen artırılmış gerçeklik ile sanal rehberlik hizmeti sunan uygulaması GoArt, dünyanın en prestijli teknoloji etkinliği olan Consumer Electronics Show (CES) Fuarı’nda Türkiye’yi temsil etti.

ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen CES Fuarı’nda tüketici ve son kullanıcıya yönelik teknolojilerin en önemli paydaşları bir araya geldi. 160 ülkeden teknoloji geliştirme, donanım ve içerik alanlarında faaliyet gösteren 4.400 kuruluş yer aldı. Toplamda 170 bin katılımcıyla gerçekleşen CES Fuarı, dünyadaki en önemli inovasyon odaklı etkinliklerden biri olarak dikkat çekiyor.

Evliya Çelebi ile tarihin kapıları aralanıyor

7-10 Ocak tarihleri arasında düzenlenen CES Fuarı’nda geniş bir kitleye tanıtılan GoArt uygulaması, seyahat severler için geliştirildi. Kullanıcılarının bulunduğu lokasyonu algılayarak artırılmış gerçeklik ile Evliya Çelebi’nin anlatımıyla rehberlik hizmeti sunuyor.

5 yıl içinde tüm Türkiye’yi uygulama kapsamına alacak

GoArt projesi ilk olarak Elazığ’dan başladı. Binlerce yıllık tarihe sahip Harput’taki eserler GoArt uygulamasıyla animasyon halinde geçmişte oldukları biçimle tablet veya akıllı telefona yansıtılıyor. Uygulama bu yıl içinde Trabzon Sümela Manastırı ve Şanlıurfa Göbeklitepe gibi turistik tarihi mekanları da sanal rehberlik hizmetleri arasına ekleyecek. GoArt beş yıl içinde tüm Türkiye’yi uygulama kapsamına almayı hedefliyor.

“Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı sağladı”

Fuar süresince GoArt projesi’nin büyük ilgi gördüğünü ifade eden Roof Stacks CEO’su Burak Soylu, artırılmış tarihsel gerçeklik projesi olan GoArt’ın turizm sektöründe büyük bir yenilik getireceğini söyledi. Türkiye’nin tamamında tarihi ve turistik mekanları, karma gerçeklik teknoloji altyapısı kullanarak, tarihte yolculuk yaptırma fikriyle yola çıktıklarını belirten Soylu, şöyle aktardı:

“Kullanıcılar bölgenin tarihinde yaşanan olaylara yeniden tanıklık edecekler. Uygulama iOS ve Android platformlarında yayınlanacak. Uygulamaya yapay zekâ teknolojileri kullanılarak sanal rehberlik hizmetine akıllı algoritmalar eklenecek. Bu sayede sanal rehber, kullanıcıya bilgi aktarırken yönlendirmeleri yapacak. CES kapsamında uluslararası yatırımcılarla da buluşan GoArt, Türkiye’yi ve milli uygulamasını dünyanın önde gelen teknoloji fikir liderleriyle tanıştırdı. Ülkemizin tanıtımına yaptığımız katkıdan çok memnunuz. Standımızı gören tüm ziyaretçilerin olumlu tepkilerini aldık. GoArt’ın, Türkiye’nin teknolojideki yerini de ileriye taşıyacaktır.”