Last Updated on 23 Mart 2022 by Yaşar Çelik
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası corona virüsü ile ilgili son dakika bilgilerini paylaşmaya devam ediyor. İşte Türkiye’de vakaların son durumu…
Corona virüsü ile ilgili son dakika gelişmelerini her gün gece yarısına doğru hem Twitter’dan hem de yaptığı basın açıklamalarıyla bizlere duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vakalardaki son durumu şöyle aktardı:
4 MAYIS GENEL DURUM
- Toplam vaka sayısı 127 bin 659.
- Toplam 3 bin 461 can kaybı.
- Toplam yoğun bakım hasta sayısı 1.384.
- Toplam iyileşen hasta sayısı 68.166.
- Toplam test sayısı 1.171.138.
- Toplam entübe hasta sayısı 727.
Sağlık Bakanlığı COVID-19 son durum linki ile son yayınlanan bilgilere her an ulaşabilirsiniz. Yine hastalıkla ilgili bilgilere ulaşmak için https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/tr/ linkine tıklayabilirsiniz.
İLK KEZ AÇIKLANDI! İŞTE İL İL VAKA SAYILARI
Sağlık Bakanı Koca, 2 Nisan tarihinde ayrıca Türkiye’nin 81 ilindeki vaka sayılarını da açıkladı. İlk kez açıkladığı bu konuyla ilgili şunları söyledi:
“Dün itibarıyla bir ilimizde görülmemişti. O ilimizde de dün itibarıyla görülen 2 vakamız oldu. Bütün illerimizde artık bu virüsün olduğunu biliyoruz. O nedenle açıklamakta bir sakınca olmadığını düşünüyoruz.
Burada görülen ön planda daha çok vakanın İstanbul’da olduğunu görüyoruz. İstanbul’daki vaka sayısı 8 bin 852, yüzde 60’lara yakın. Onu 853 vaka ile İzmir izliyor, ardından 712 vakayla Ankara, 584 vakayla Konya, 410 vakayla Kocaeli geliyor.
En çok vaka görülen 10 il:
- İstanbul
- İzmir
- Ankara
- Konya
- Kocaeli
- Isparta
- Sakarya
- Adana
- Bursa
- Samsun
60 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARIMIZ DAHA RİSKLİ
Bir diğer tablo ise illere göre hayatını kaybeden vatandaşlarımızın dağılımını gösteriyor. Toplam 39 ilimizde can kaybımız var. Ayrıca 42 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşımızın olmadığını gösteren bir tablo. Hayatını kaybeden kişilerin yüzde 79,5’u yani yüzde 80’i 65 yaş üstündekiler. Yoğun bakımda olanların yaklaşık yüzde 75’i de 60 yaşın üzerinde. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yüzde 68,8’i yani yüzde 69’u gibi tansiyon hastası olan. Yoğun bakımda olanların yüzde 63,3’ü tansiyon hastası olduğunu görüyoruz. Yani, hayatını kaybedenlerin yüzde 80’i, 60 yaşın üstü. Bu dönemde kronik ve alt hastalığı olan ve 60 yaş üstü olan her vatandaşımızın daha riskli olduğunu görüyoruz. Yüzde 80 oranında kaybettiklerimizin bu grupta olduğunu görüyoruz. Bu nedenle 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin asla evlerinden çıkmamaları ve kendilerini izole etmeleri gerekiyor.
Sağlık çalışanlarımıza, Bilim Kurulumuza güvenelim. Hastalığın yayılmasını, can kayıplarını önlemenin yolu tedbirdir. Kendimizi izole edelim. Yuvamız, gücümüzdür. Dışarı çıkmayalım. Virüse fırsat tanımayalım.”
En çok vefat görülen 10 il ise şöyle:
- İstanbul – 117
- İzmir – 18
- Kocaeli – 8
- Ankara – 7
- Konya – 7
- Zonguldak – 5
- Trabzon – 5
- Balıkesir – 5
- Adana – 3
- Sakarya – 3
Corona testi yapan ve pandemik hizmet veren hastanelerin listesini, Coronavirus testinin nasıl yapıldığı, Coronavirus tanısı konan hastanın nasıl tedavi edildiği ve iyileşen hastanın ne zaman taburcu edildiğini ” İkinci sağlık rehberi: Coronavirus hastaneleri listesi ” başlıklı haberimden öğrenebilirsiniz.
Ayrıca coronavirus’te tüm bilmeniz gerekenler için de bu yazımı okuyabilirsiniz: Bir sağlık rehberi: Yeni tip coronavirus COVID-19 hakkında her şey!
Coronavirus’e karşı tüm bilmeniz gerekenler ise tek bir haberde: En güncel gelişmelerle COVID-19 hayatımıza nasıl yansıdı?
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Nisan’da duyurduğu yeni tedbirler ise kısa kısa şöyle:
- Milletimizden beklentimiz her bireyin kendi karantinasını kendi uygulamasıdır.
- 30 büyükşehir ile akciğer rahatsızlıklarının sık görüldüğü Zonguldak ilimizi, belirli istisnalar haricinde araç giriş çıkışına kapatıyoruz. Bu şehirlerimize gıda, ilaç ve temizlik malzemesi gibi zorunlu ihtiyaç malzemeleri nakli ile İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen sektörlerin lojistik araçları dışında giriş çıkış yapılamayacaktır.
- Ülke içinde yük ve izinli yolcu taşımacılığı yapanlar ile uluslararası yük taşımacılığı yapan araçların bu şehirlerden transit geçişleri ise devam edecek. İl Pandemi ve İl Hıfzısıhha Kurulları, kendi şehirlerinin ihtiyaçlarına göre bu tedbirleri daha da genişletebilecektir. 30 büyükşehrimiz ile Zonguldak’ta başlatacağımız araç giriş çıkışı yasağını, ilk etapta 15 gün süreyle uygulayacağız. Gerekirse süreyi daha da uzatacağız.
- Ülkemizin tamamında daha önce 65 yaş üzerine uyguladığımız sokağa çıkma kısıtlamasını 20 yaş altı için de getirmektir. Gece yarısından itibaren 1 Ocak 2000 ve üstü tarihli doğumlular da tıpkı 65 yaş üstü gibi sokağa çıkamayacaktır.
- Yarından itibaren pazar yerleri ve marketler gibi insanların toplu şekilde bulunduğu tüm alanlarda herkesin maske takması zorunlu olacak.
- Şehirlerimizin tamamında insan hareketliliğini azaltmak için gereken ilave tedbirler, yarından itibaren İl Pandemi ve İl Hıfzısıhha Kurulları tarafından alınıp uygulanabilecektir.
- Sokaklar dahil tüm kamuya açık mekanlarda kalabalık oluşturacak şekilde asla bir arada bulunulamayacak, sosyal mesafeye en az 3 adım olarak mutlaka riayet edilecektir. İkazlara uymayarak aksi yönde davranışlar sergilemekte ısrar edenlere gereken idari ve adli cezalar tereddütsüz şekilde uygulanacaktır.
Fahrettin Koca’nın 2 Nisan tarihinde basın toplantısında yaptığı açıklamalarda öne çıkan başlıklar:
SADECE 1 KİŞİ 30 KİŞİYE BULAŞTIRDI
Şu anda yaptığımız taramalarda hasta sayısı 10 bine vardı. Pozitif vakaları taradığımızda 46 kişi oldu. Bu taramada sadece 1 hastanın filyasyon çalışmasını örnek olarak gösteriyorum. Bulaştırdığı kişi sayısı 30. Kimlerde pozitif gördüğümüz, kimlerin yoğun bakımda olduğunu kimlerin hayatını gösterdiği bir örnek. Herkesin şu dönemde kendisini şüpheli görüp izole etmesini istiyoruz. Bulaştıran kişi ise hayatta ve hastaneye bile yatmadı. 3 kişinin hayatını kaybettiğini ve 12 kişinin de onun yüzünden pozitif olduğunu görüyoruz. Virüs çok kolay bulaşıyor ve diğer hastalıklarda görmediğimiz şekilde yayılıyor. İzolasyonun ve hareketsizliğin önemli olduğunun altını tekrar çizmek istiyorum. Bu virüsün tüm dünyaya yayılımı 3 ayda oldu.
VİRÜSTE 3 HAYATİ TEDBİR: TEMASTAN KAÇIN, MESAFE KOY, İZOLE ET
Dünya, koronavirüse karşı şu ana kadar ne başarı göstermişse, bunu izolasyona borçludur. Biz de hastalığın ülkemize girmesini bu yolla öteledik. Hastalık, Türkiye’ye girdiğinde, bu mücadelede asıl silahımızın izolasyon olduğunu söyledik. Temas, mesafe, izolasyon! Bu üç kelime hayati önemde. Temas içinde olmayacağız, araya mesafe koyacağız, kendimizi izole edeceğiz. Tıp şunu diyor, temastan kaçın, araya mesafe koy, kendini izole et. Eğer bu temel kural uygulanmazsa diğer tedbirler bizi koruyamaz. Tehdit herkes için ortak, tehdide karşı davranış ortak olmalıdır. Uyguladığınız tedbiri başkasından talep etme hakkınız var. Yakınlarınızı, çevrenizi uyarmak gibi bir sorumluluğunuz var.
BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE BÖLGESEL SIKI TEDBİRLER ALINABİLİR
İl Pandemi Kurulları dahil olmak üzere bölgesel daha sıkı tedbirler alınabilir. Önemli olan hareketliliği azaltmak, zorunlu olmadıkça evden çıkılmaması. Tek önleyici tedbirin bu olduğu çok net görülüyor. Eğer gerçekten kendimizi izole edebilirsek, teması minimalize edebilirsek zorunlu olmadıkça evden çıkmazsak bu tedbirlerle, grafiğin daha aşağıda kapanacağını çok rahat söyleyebiliriz. Tersine hiçbir şekilde izolasyon kurallarına uyulmazsa önlenme şansı olmaz. O nedenle bütün toplum olarak birlik, beraberlik içinde, hatta birbirimizi uyararak evlerimizde kendimizi izole etme çabası içerisinde olmalıyız.
BÜTÜN SORUMLULUK SAĞLIK ÇALIŞANLARININ OMUZUNDA
DSÖ Avrupa Direktörünün Avrupa’da görülen vakaların yüzde 10’unun sağlık çalışanları olduğunu ifade etti. Bizde böyle bir oran yok ama her geçen gün pozitif çıkan vaka sayımızın fazla olduğunu, hem hekim arkadaşlarımızdan hem hemşire arkadaşlarımızdan hem sağlık çalışanlarımızdan hem de yardımcı personelde, söylemek istiyorum. Bunun sayısını vermek çok içimden gelmiyor, 601 kişi. Bütün sorumluluk, sahada bu arkadaşlarımızın omzunda.
Özellikle koruyucu malzeme noktasında, eksiklik oluşturmama noktasında her türlü gayret içerisinde olduğumuzdan emin olun. Eğer bu anlamda herhangi birileri ‘ben malzemeye ulaşamıyorum’ diyorsa, lütfen bize ulaşsın. Bütün birimleri aşarak bize ulaşsın. Bu anlamda hiçbir eksiklik oluşturmayacağız. Sadece son bir haftada bizim dağıttığımız N-95 maske yaklaşık 4 milyon oldu. Daha fazlasını veririz. İhtiyaç neyse… Bu anlamda hiçbir kısıtlamaya gitmek istemiyoruz. Onun için yurt dışında ihracatı kestik. Öncelikli olarak sağlık çalışanlarımızın ihtiyacını gidermek için çalışıyoruz.
HASTANELERİN YETERLİLİĞİNDE ŞU AN BİR SORUN YOK
Başından beri birlik ve beraberlik içinde mücadele ortamı oluşması için gayret gösteriyoruz. Bu mücadelede tek ferdin bile farklı davranma hakkının olmadığını özellikle ifade ediyoruz. İmkanlarımızı olabildiğince artırmaya ve B planı, C planı, D planı gibi hangi durumlarda ne yapmamız gerektiğinin planlamasını yapıyoruz. Şu an hastanelerimizdeki yoğun bakımlardaki doluluk oranımız yüzde 63. Yatak doluluk oranımız Anadolu’da yüzde 40’larda. İstanbul’da yüzde 58’de. Yoğun bakım için demiyorum, servis için söylüyorum. Bu süreçte özel hastanelerin de daha kısmen devrede olduğunu, özel hastanelerin sağlık kuruluşlarının da önümüzdeki günlerde daha yoğun girebileceklerini ve bu anlamda şu an herhangi bir sorunun olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum. Yaklaşımların ve önerilerin yapıcı olması gerektiğinin de altını çizmek istiyorum.
ÜCRET TALEP EDİLMEMESİ YAKLAŞIMINDAYIZ
Basın mensubu: Pandemi hastanesi ilan edilen özel hastanelerde olası tanı ve tedavi sürecinde ücret talep edilecek mi?
Pandemi hastaneleriyle ilgili bir düzenleme yapılıyor olacak, önümüzdeki günlerde. Özellikle vatandaşımızdan bu anlamda ücret talep edilmemesi noktasında bir yaklaşım içindeyiz. Önümüzdeki günlerde de üç beş günü bulmaz, bu anlamda bir düzenleme ve yaklaşım söz konusu.
SEYAHAT KISITLAMASI DAHA DA YOĞUNLAŞTIRILACAK
Basın mensubu: Seyahat kısıtlamasına karşın vatandaşların özel araçlarla seyahat ettiklerine” dikkat çekilerek, “Bununla ilgili bir düzenleme olacak mı?
Özellikle seyahat kısıtlamasının daha yoğun yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda da İçişleri Bakanlığımız zaten daha yoğunlaştırdığı bir döneme girmiş oldu. Önümüzdeki günlerde bu kısıtlamanın, izne bağlı biliyorsunuz, bunu daha da yoğunlaştırarak, sürdüreceklerini biliyoruz.
ŞEHİRLERE GİRİŞ ÇIKIŞLAR DAHA YOĞUN ŞEKİLDE UYGULANACAK
Basın mensubu: Bilim Kurulu sokağa çıkma yasağı önerdi mi?
Kurulun geçen toplantıda aldığı kararları biliyoruz. Bu kararların ne olduğu da belli. Özellikle bazı şehirler özelinde genel giriş çıkışların kontrolü istenmişti. Bu bütün Türkiye’de uygulandı. Önümüzdeki günlerde bunun daha yoğun şekilde, zaten İçişleri Bakanlığı bu anlamda yetkili, daha yoğun şekilde uygulanmış olacak.
TG NOTU: Hastaneye gitmeden de ALO 184 hattından veya Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan “online coronavirus testinin” yapılabildiği http://koronaonlem.saglik.gov.tr sitesinden belirtilerinizi sağlık çalışanlarına iletebilirsiniz. Bu sayede hastanelerde gereksiz yoğunluğun önüne geçerek durumu acil olan hastalar için bir şans yaratabilirsiniz. Ayrıca çocuk, genç, yaşlı demeden hepimiz ilk önce kendimiz, ardından başkalarının sağlığı için lütfen #EVDEKAL çağrısına kulak verelim. Korkunun ve cehaletin hayatımızın önüne geçmesine izin vermeyelim. Kanıtlanmış bilimsel veriler ışığında yetkili kesimlerce söylenen bilgi ve önerilere mutlaka uyalım.