HalalBooking.com CMO’su Ufuk Seçgin, İslami turizm sektörü krizden etkilenmedi!

HalalBooking.com CMO’su Ufuk Seçgin

Last Updated on 31 Ağustos 2017 by Yaşar Çelik

Seyahat endüstrisinin en genç ve dinamik sektörlerinden biri olan İslami tatil veya muhafazakar tatil kavramlarının altını en iyi dolduran sitelerden biri olan HalalBooking.com’un CMO’su Ufuk Seçgin, “Türkiye’nin helal seyahat sektöründe ekosistem açısından dünyada ilk 3’e girdiğini ve Türkiye’de tatil yapan müslümanların 2014’te sahil beldelerinde yaklaşık 28 milyar dolar harcadıklarını” söyledi.

Dünya genelinde 2021 yılına kadar İslami tatil pazardaki seyahat harcamalarının 243 milyar dolara ulaşması bekleniyor. HalalBooking.com’un genç CMO’su Ufuk Seçgin, sektör hakkında Turizm Günlüğü’nün sorularını yanıtladı.

• İslami tatil veya muhafazakar tatil kavramlarını bize açıklar mısınız? Aralarında farklar var mı?

İngilizcede ‘halal-friendly travel’ olarak adlandırılan bu sektör Türkçe’de birçok terimle tarif edilmektedir. ‘İslami tatil’, ‘muhafazakâr tatil’, ‘helal tatil’, ‘alternatif tatil’ veya ‘tesettür otel’ gibi terimler kullanılmaktadır ve helal bilincine sahip seyahat severlerin ihtiyaçlarına uygun hazırlanmış bir tatil konseptidir. İslami tatil hem Türkiye’de hem de dünyada hızla gelişen bir sektör. Bu sektörde hizmet veren tatil tesislerinin genel özellikleri: helal yiyecekler, alkol servis edilmemesi, bay ve bayanlara ayrı özel havuzları, spa merkezleri ve plajların yanı sıra, ailelere uygun plajlar, çocuklara uygun aktiviteler ve eğlence programları, otelde mescit, misafirlerin odalarında kıble işareti, seccade ve Kuran’ı Kerim’in bulundurulması misafirlere sunulanlardan sadece bazıları…

Bu helal özellikler otel kategorilerine ve otel işletmelerine göre değişebiliyor. Örneğin Türkiye’deki termal oteller tatil köylerine benzer seviyede helal özelliklere sahipler. Şehir otellerinin özellikleri genelde sunulan yemeklerle, içeceklerle ve misafir odalarında bulundurulan seccade ve kıble işaretleriyle sınırlı oluyor. Türkiye dışındaki ülkelere baktığımızda islami tatil sektörü henüz yeni geliştiği için helal özellikler daha az olabiliyor. Dolaysıyla otellerin helal hizmetleri otelden otele, kategoriden kategoriye ve ülkeden ülkeye değişebiliyor.

Misafirlerimiz HalalBooking.com’da her otelin spesifik helal hizmetlerini görebiliyor ve değişik filtre ve arama fonksiyonlarını kullanarak istedikleri destinasyonda kendi ihtiyaçlarına göre uygun bir otel bulma imkânını elde ediyorlar.

• Türkiye’nin pazar payının arttırması için otelcilere ve acentelere neler önerirsiniz?

Thomson Reuters ve DinarStandards’ın ‘2016/17 Küresel İslami Ekonomi Durumu Raporu’ toplam küresel Müslümanların seyahat harcamalarının 2021’de 243 milyar dolara ulaşmasını öngörmekte. Bu yıllık %8,2 gibi bir ortalama büyüme oranına tekabül etmekte. Yani küresel toplam turizm pazarıyla kıyasladığımızda çok hızlı büyüyen bir sektörden bahsetmekteyiz. Türkiye’miz ülke olarak helal seyahat sektöründe en iyi gelişmiş ekosistem açısından dünyada ilk 3’e girdiğini düşünüyorum. Müslümanların 2014’te sahil beldelerinde yaklaşık 28 milyar dolar harcadıkları tahmin ediliyor. Şirketimizin kendi pazar tecrübesinden yola çıkarak plaj tatil köylerini ve otellerini yüksek büyüme segmanı olarak sınıflandırabiliriz.

Türkiye genelinde 50’den fazla tesis bu konseptte hizmet vermektedir. Sadece Antalya bölgesinde helal hassasiyeti olan gezginlere yönelik 20’den fazla tesis bulunmaktadır. Dolaysıyla Türkiye ve özellikle Antalya-Alanya bölgesi islami tatil otelleri için dünyanın önde gelen destinasyonudur. Sadece yüksek otel sayısından dolayı değil, sunulan hizmet ve tesislerin helal özelliklerinden dolayı da Türkiye’nin islami plaj tatil sektörü dünya çapında bir başarı öyküsü haline gelmiştir. Türkiye’deki oteller bu konuda eşsiz bir helal hizmet paketi sunmaktalar ve bundan dolayı bu sektörümüz küresel pazarda bir avantaj yakalamış durumda.

HalalBooking.com olarak 6 dilde düzenlediğimiz pazarlama çalışmalarımızla bu sektörü ve Türkiye’yi tüm dünyaya tanıtmaktayız ve şu ana kadar web sitemiz üzerinden 70’den fazla ülkeden on binlerce turistlerin bu otellerde tatil geçirmelerine vesile olabildik.

Pazar payımızı artırabilmek için kısaca şu konularda otelcilerimizin dikkat etmeleri gerektiğini düşünüyorum.
1. Yabancı dil (İngilizce, Fransızca, Arapça) bilen personelin mutlaka kadroya alınması.
2. Bayanlara ve baylara özel havuzların yanı sıra karma aile havuzların sunulması.
3. Bayanlara özel plajların yapılması.
4. Animasyon ekiplerinin bu misafir kitlesinin hassasiyetlerine göre programlar düzenlemeleri.
5. Havuz başında ve otel tesisinin genelinde çalınan müziğinin ses yüksekliğinin asgariye düşürülmesi ve çocuklu ailelere uygun içerikli parçaların seçilmesi (özellikle yabancı parçaların şarkı sözleri şiddet içerikli ve edebe aykırı olabiliyor).
6. Tesis ve oda temizliğine özen gösterilmesi.
7. Açık büfelerde zengin Türk mutfağına has yemeklerin dışında uluslararası yemek türlerinin ikram edilmesi.
Bu konulara dikkat edildiğinde otelcilerimiz ciddi manada avantaj yakalamış olacak ve böylelikle Türkiye’nin pazar payının artmasına vesile olacaklardır.

• Bu sektörün uluslararası lideri olarak sizi (HalalBooking.com) gösteriyorlar. Gerçekten durum böyle mi? Bize verilerle, Pazar payınızla, var olduğunuz ülkelerle durumu açıklar mısınız?

Sadece islami tatil sektörüne odaklanmış, altı dilde uluslararası arama ve rezervasyon hizmeti sunan tek web sitesi olarak birkaç kez uluslararası ödül kazanma gururunu yaşadık. Örneğin 2015’de Abu Dabi’de düzenlenen ‘World Halal Travel Awards’ programında ‘Dünyanın En İyi Helal Tatil Web Sitesi’ ödülüne laik görüldük. Yine 2016’da Dubai’de turizm kategorisinde ‘İslami Ekonomi Ödülü 2016’yı kazandık. Şu ana kadar 70’den fazla ülkeden on binlerce misafir HalalBooking.com üzerinden rezervasyon yapmış oldu. Burada en çok talebi Türkiye dışında Batı Avrupa’dan (Almanya, İngiltere, Fransa, Belçika ve Hollanda) almaktayız. Bunun dışında gün geçtikçe Körfez ülkelerinden ve eski Rus Federasyon’dan talep artmakta. Son olarak tüm dünyadan 950 seyahat acentesi HalalBooking.com’un Acente Programına üyedir. Satışlarımızı son beş yıl boyunca her yıl ikiye katladık ve 2017’de de bu trendi devam ettirmekteyiz.

• HalalBooking.com’un başarısı nereden geliyor?

Bu başarıyı kurum içerisinde yüksek teknoloji kapasitemizin ve müşteri odaklı çalışmalarımızın sayesinde başardık. Öncelikle şirketin yönetimi müşterilerimizin hassasiyetini paylaştığı için misafirlerin isteklerini çok iyi anlamakta. Ayrıca tüm ekip kendi alanlarında uzman olan ve gerçekten çok yetenekli kişilerden oluşmakta. Yazılımın yüzde yüzünü kurum içerisinde yapmaktayız ve tüm projelerin merkezinde ‘misafirlerimize nasıl daha kolaylık gösterebiliriz’ odaklı çalışma anlayışı hakimdir. Sitemizde şu an 28 ülkede 200’den fazla tesis yer almakta ve bu ay sonuçlandıracağımız bir proje sayesinde bu rakamı 2018’de hızlı bir şekilde 2000’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla misafirlerimize sunduğumuz helal özellikli tesislerin yelpazesi çok daha genişlemiş olacak.

• Türkiye de İslami turizm sektörü 2016’da krizden etkilenmedi. Sizin bunda payınız var mı?

Maalesef 2016 Türkiye’miz için çok sıkıntılı bir yıl idi ve hamdolsun bu zorlukları başarılı bir grafik çizerek atlatıyor. Elbette turizm sektörü ciddi manada olumsuz etkilenmişti, fakat biz bunu İslami tatil sektöründe görmedik. Bilakis, satışlarımız 2016’da da yine %100 arttı. Bunda birkaç faktörün etkili olduğunu düşünüyoruz.

Birincisi, tüm uluslararası pazarlama ve satış çalışmalarımızda Türkiye’nin ve özellikle sahil tatil beldelerin güvenli olduğunu iyi anlatmış olmamız.

İkincisi, misafirlerimizin 2009’dan beri istikrarlı çalışmalarımızdan dolayı bize karşı kazandıkları güvenden dolayı geçtiğimiz yıl yaptığımız açıklamalarımıza güvenmeleri.

Üçüncüsü, İslami hassasiyetli olan seyahat severlerin bazı uluslararası medya organlarının karalama propagandalarına kulak asmamaları.

Kısacası misafirlerimiz daha bilinçliler ve daha duyarlı hareket ediyorlar ve bize güveniyorlar. Dolaysıyla İslami turizm sektörün krizden etkilenmemesinde bizim de HalalBooking.com olarak ciddi katkımızın olduğunu düşünüyoruz.

• Krizde olan turizm sektörüne destek olmak için daha fazla turisti Türkiye’ye göndermeyi düşünüyor musunuz? Bu yönde çalışmalarınız var mı?

Az evvel ifade ettiğim gibi Türkiye’deki İslami turizm sektörü krizden etkilenmedi. Tam tersine, altın çağını yaşamaktadır ve hızla büyümektedir. Örneğin 2017’de yine yeni tesislerin bu sektörde hizmete açıldığını müşahede edebildik. Bunlardan bazıları sıfırdan inşa edilen ve yine bazıları konsept değiştirerek bu müşteri kitlesine hizmet vermeye başlayan tesislerdir. Yaz sezonun yavaş yavaş sona ermesiyle kış sezonuna hazırlık olarak Türkiye’nin bazı bölgelerinde yeni termal ve kış tatil otellerini portföyümüze eklemekteyiz. Böylelikle yaz ayları dışında da yüksek oranlarda yurt dışından turistlerin gelmesini hedefliyoruz.

• Dünyanın en iyi Helal destinasyonları sırasıyla sizce hangileri ve nedenleri?

1. Türkiye (turizm ve ulaşım altyapısı, misafirperverliği, helal özellikli tesislerin bayanlar için sundukları olanaklar, yüksek kalitesi, helal gıda teminatı, zengin doğası, İslami tarihi ve kültürel eserleri)
2. Malezya (turizm ve ulaşım altyapısı, helal gıda teminatı, zengin doğası, İslami tarihi ve kültürel eserleri)
3. Birleşik Arap Emirlikleri (turizm ve ulaşım altyapısı, otellerin yüksek kalitesi, helal gıda teminatı, eğlence ve alışveriş imkanları).

• Şu an sitenizde kaç farklı ülkeden, kaç otel yer alıyor? Bu sayı 2020’de kaç olacak? Yeni Pazar arayışlarınız var mı?

Şu an HalalBooking.com platformunda 28 ülkeden 200’den fazla tesis yer almakta. 2020’de bu rakamın 10 bin üzerinde olmasını hedefliyoruz. Nihai hedefimiz helal bilince sahip seyahatçilerin istedikleri her destinasyonda isteklerine uygun otel sunabilmek.

• 2017 sonu yaklaşırken sitenizden yapılan rezervasyon sayısını geçen yılla kıyaslayabilir misiniz?

2017 rezervasyon sayısı yıl başından Ağustos ayına kadar 2016 Ocak-Ağustos periyoduyla kıyasladığımızda iki kat artmıştır. Bu %100 artış trendini istikrarlı bir şekilde son beş yıldır devam ettirmekteyiz ve inşallah yıl sonuna kadar ve gelecek yıllarda da bu şekilde devam etmesini öngörmekteyiz. Hatta asıl hedefimiz yıl sonuna kadar almayı hedeflediğimiz ‘Series A round’ yatırımla beraber bu %100 büyüme oranını 2018’de daha da arttırmak. Bu konuda belirli Venture Capital şirketlerle görüşmelerimiz başlamıştır.