Fotoğraflı anlatım: E-Devlet’ten seyahat izin belgesine nasıl başvurulur?

Last Updated on 23 Nisan 2020 by Turizm Günlüğü

Şehirler arası otobüs seyahatlerinde kısıtlama uygulaması kapsamında getirilen seyahat izin belgesi www.turkiye.gov.tr üzerinden nasıl alınır? İşte seyahat izin belgesine başvuru adımları fotoğraflı anlatım ile haberimizde.

Corona virüsü nedeniyle Curmhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile birlikte şehir dışına seyahat kısıtlaması getirildiğini belirtmişti. 30 Mart’ta Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden yapılan açıklamalarda E-Devlet üzerinden seyahat izni başvurusu yapılacağı ifade edildi.

Tüm bu işlemlere başlamadan önce bilmeniz gereken şey; başvuru sahibine ait bir E-devlet şifresinin olması gerektiğidir. Eğer E-devlet şifreniz yoksa en yakın postaneden alabilirsiniz. E-devlet şifreniz ile İnternet’e bağlı bir bilgisayara başına geçin ve fotoğraflı adımları izleyerek seyahat izin belgesine başvuru adımlarını tamamlayınız.

Seyahat izni başvuruları bulunduğunuz şehrin valiliği ve kaymakamlığı tarafından değerlendirilecek ve izin çıkması için üç şart bulunuyor.

Seyahat izni için gereken şartlar:

1. Birinci dereceden akrabaları vefat eden veya ağır hastalığı olan vatandaşlar.
2. Tedavi sebebiyle doktor kararı vasıtasıyla sevk edilen vatandaşlar.
3. Son 15 gün içinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri olmayan vatandaşlar.

Türkiye’nin 81 ili için seyahat izin belgesi nereden ve nasıl alınır? öğrenmek için bkz: İstanbul’da seyahat izin belgesi nereden alınır?

1. Türkiye.gov.te sitesine gidin ve sol üsteki giriş yap tuşuna basın.

www.turkiye.gov.tr

2. Açılan sayfada “T.C. Kimlik No” ve “e-Devlet Şifresi” yazan yerlere bilgilerinizi dikkatlice girin. Sonra sağ alttaki “Sisteme Giriş Yap” botununa tıklayın.

3. Ardından arama kısmına ‘seyahat izin belgesi’ yazıp ara butonuna tıklayın.

4. Karşınıza “İç İşleri Bakanlığı E-başvuru” şeklinde seçenek çıkacak. Bu seçeneğe tıklayın.

5. Bu sayfada varsa daha önce yaptığınız başvurular görüntülenir. Yeni başvuruda bulunmak için yukarıdaki “Yeni Başvuru” düğmesine tıklayınız.

6. “Başvuru Türü Seçimi” kısmında “Seyahat İzin İşlemleri” seçili gelecektir. Onun altında yer alan “Belge Türü” butonuna tıkladığında size seyahat için iki seçenek sunulmaktadır. Bu seçenekler; “Otobüs Seyahat İzin Belgesi Verilmesi” ve “Özel Araç Seyahat İzin Belgesi Verilmesi”dir. Fakat hemen belirtmeliyiz ki 30 büyük şehre ve Zonguldak’a otobüsle gitmek için buradan izin verilmemektedir. 81 ilden ancak 50’si için bu adımdan izin alabilirsiniz fakat bu izni almanız içinde 30 büyük şehir ve Zonguldak dışında olmanız gerekmektedir. Örneğin İstanbul’da iseniz değer 80 ile otobüsle gitmek için izin alamazsınız çünkü İstanbul’da otobüsler çalışmıyor.

7. Bu izni almak için aslında elinizde tek seçenek bulunuyor. O da “Özel Araç Seyahat İzin Belgesi Verilmesi” seçeneğidir. Önce “Özel Araç Seyahat İzin Belgesi Verilmesi” seçeneğini sonra ise “Bulunduğunuz İl” valiliğini seçip seçin. “Devam Et” butonuna tıklayın.

8. Bu son sayfa 5 adımdan oluşmaktadır. İlk adım seçili gelen iletişim bilgilerinizi içermektedir. Buradaki bilgileri güncellemek için profil sayfanızı gitmeniz gerekmektedir. Eğer 1 adımda karşınıza çıkan “İletişim Bilgileriniz” kısmında bir düzeltme yapmayacaksanız. 2 adıma “Başvuru Bilgileri‘”ne geçin. “Başvurulacak Taşra Teşkilatı” kısmından bağlı bulunduğunuz ilçenin kaymakamlığını seçin. Konu kısmına “Özel Araçla Seyahat İzin Belgesi Hakkında” yazın. Onun altındaki “Standart Başvuru Metni” bölümde istenen bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde girin.

3’üncü adımda Dosya Ekleme bölümü bulunuyor. Buraya eğer elinizde gideceğiniz yerden size gönderilmiş hastane raporu, cenaze belgesi gibi resmi evraklar varsa onu eklemeniz gerekmektedir. “Başvuru Belgeniz” kısmına tıklayıp. Başvuru Nedeninizle İlgili Gereken Belgeyi Yükleyiniz. (Ölüm Belgesi, Sağlık Raporu vs) Bir dosya boyutu en fazla 1 MB olabilir. Desteklenen Dosya Formatı: .pdf, .jpg, .png, .doc, .docx… Eğer elinizde böyle bir belge yoksa 2’inci adımda yer alan “Standart Başvuru Metni” içine gidiş sebebinizi ayrıntılı olarak yazın.

4’üncü adımda “Detay Bilgi Listesi” bölümde sizden istenen “Şu an Bulunduğunuz İl”, “Şu an Bulunduğunuz Adres”, “Gidilecek İl”, “Gidilecek Adres”, “Seyahat Gerekçesi”, Gidiş ve Dönüş Tarihi” adımlarını eksiksiz seçin.

5’inci adımda Başvuru Onayı kısmında “Yukarıda Belirtilen Durumları / Uyarıları Okuyup Kabul Ettiğinizi Onaylıyor Musunuz?” kutucuğuna İşlemi onaylamak için “EVET” yazıp alttaki Başvur butonuna tıklayın.

9. Başvurunun sonucu SMS ile telefonunuza gelecek. Eğer onaylandıysa, başvurduğunuz kaymakamlıkta bulunan Seyahat İzni Başvuru masasına giderek TC kimlik no ile izin belgenizi alabilirsiniz.