Last Updated on 11 Nisan 2022 by Yaşar Çelik
Yurt dışına seyahat planı yapmadan önce yaptırmanız gereken seyahat aşıları bulunuyor. Peki bu aşılar neler, seyahat aşıları nerede yaptırılır, evcil hayvanlara yaptırılması gereken aşılar hangileri? İşte yanıtı…
Seyahat rotanızda Afrika, Güney Amerika veya Asya ülkeleri mi var? Vizeniz, pasaportunuz, valiziniz tamam ama sanki bir şey eksik gibi duruyor. O da sağlığınızı çok yakından ilgilendiren seyahat aşıları…
Belirli hastalıklara karşı bağışıklık kazanmak için damar ya da ağız yoluyla verilen, gücü azaltılmış mikrop ve bakterilerden oluşan eriyiklere dediğimiz aşı, çocuk yaşta yapılabildiği gibi seyahatlerden önce yetişkinlere de yapılmaktadır. Özellikle yurt dışı seyahatlerinden önce bulaşıcı hastalık riski taşıyan bölgelere gidecek olanlara uygulanan aşı türleri olan seyahat aşıları, çoğunlukla seyahatten en az 4-6 hafta önce yapılması gerekir. Bunun nedeni hastalıkların bulaşabileceği ülkelere seyahat edecek kişilerin ülkeye giriş yapmadan önce bağışıklık kazanabilmesi içindir.
Seyahat aşıları, gideceğiniz ülkeye ve kıtaya göre yaptırılması zorunlu olan aşılar ve isteğe bağlı tavsiye edilen aşılar olarak değerlendirildiğinden, sağlık durumu yönünden risk taşıyan ülkelere giderken bu tür aşıları mutlaka yaptırmanızı öneriyoruz.
ÖNCELİK GİDECEĞİNİZ ÜLKEYİ ARAŞTIRMAK
Yurt dışına çıkmayı düşünüyorsanız ilk yapmanız gereken şey gideceğiniz ülke hakkında araştırma yapmak. Ve ardından yakalanabileceğiniz hastalıklara karşı uygun aşıları olmak.
Seyahat Hastalıkları Listesi için tıklayın.
SONRA AŞINIZI YAPTIRIN
Afrika, Güney Amerika, Asya ülkelerinin yanı sıra hac ve umre için Suudi Arabistan’a gidecek olanlar, diğer Orta Doğu ülkelerini ziyaret edecekler, tropikal bölgelere seyahat planlayanlar, seyahat sağlığı merkezlerine gidip danışmanlık alarak aşılarını yaptırabilirler.
Bulaşıcı hastalıklara karşı yapılacak aşılar için danışmanlık, hangi ülkeyi ziyaret edeceğiniz, gezinizin ne kadar süreceği, şimdiye kadar olduğunuz aşılar ve kalacağınız yere göre şekillenmektedir. Şimdi seyahat aşılarını #TGilekeşfet ‘meye geçelim.
Yurt dışına çıkarken yapılması gereken seyahat aşıları nelerdir?
Aşılama gerekliliği ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de genellikle yaptırılması gereken aşılar şöyledir:
- Sarıhumma (Zorunlu)
- Meningokok (Zorunlu)
- Tifo
- Kolera
- Hepatit A
- Hepatit B
- Kuduz
- Japon ensefaliti
- Kene kaynaklı ensefalit
- Mevsimlik grip (Influenza)
- H.influenza tip B
Rutin aşılama programında bulunan aşıların bazıları:
- MMR (kızamık, kızamıkçık ve kabakulak -KKK )
- Difteri,
- Boğmaca,
- Tetanoz+polio (çocuk felci)
Seyahat aşıları hakkında daha detaylı bilgilere Seyahat Sağlığı Merkezi linki üzerinden ulaşabilirsiniz. Ülkelerin önerdiği seyahat aşılarına ve sağlık koşullarına ulaşmak için ise Ülke Listesi linkine tıklayın.
Seyahat öncesi yapılması gereken aşı şeması kişiye özgü olduğundan risk değerlendirmesinde bazı özellikler göz önünde bulundurulur. Bunlar;
Kişiye ait özellikler:
- Yaş (çocuk ve yaşlılarda bazı aşılar yapılamayabilir veya etkinlikleri ve yan etkileri farklı olabilir)
- Sağlık durumu (Diyabet gibi bazı kronik hastalıkların olması hastalıklara daha duyarlı olunmasına neden olabilir, bazı hastalıklarda birtakım aşılar yapılamayabilir)
- Hamilelik ve emzirme durumu (Bazı aşılar yapılamayabilir)
- Bağışıklık sistemi yetmezliği ( Bazı aşılar yapılmamalıdır)
- Alerji öyküsü
- Aşılama geçmişi
Yolculuğa ait özellikler:
- Gidilen ülke (Bazı hastalıklar bazı ülkelerde daha sık olabilir)
- Yolculuğun zamanı (Bazı hastalıklar yılın belli döneminde görülebilir. Örneğin yağışlı dönemde)
- Süre (Kalınan sürenin artması riski artırır)
- Kalınan yer ( Kırsal bölgede hastalık riskleri daha fazla olabilir, kamp alanında konaklamada risk otele göre fazladır)
- Seyahatte yapılan aktiviteler (Kırsal alanda çalışmak, doğa yürüyüşü yapmak gibi aktiviteler riski artırabilir)
Seyahat aşıları nerede yaptırılır?
Seyahat aşılarınızı Sağlık Bakanlığı, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Aşıların yanı sıra koruyucu ilaçlar da verilmektedir. Seyahat Sağlığı Merkezleri İletişim Bilgilerine link üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattından da bilgi alabilirsiniz.
Evcil hayvana yaptırılması gereken aşılar
Evcil hayvanları da kapsayan seyahat aşıları gideceğiniz ülkenin yasalarına bağlı olarak gelişir. Bu konuyla ilgili gerekli bilgiyi, gideceğiniz ülkenin seyahat edecek evcil hayvan kurallarını araştırarak edinmeniz gerekiyor.
Yurt içinde ise evcil hayvanla seyahat edecekseniz tüm aşılarının yapıldığını belgeleyen sağlık karnesi ve sağlık raporu yeterli olmaktadır.