Last Updated on 30 Mayıs 2020 by Turizm Günlüğü
Coronavirus salgını sonrasında bu yaz sezonu için turizmde kurallar yeniden belirleniyor. Turizm hareketlerinin yeniden başlamasından önce ülkeler, birçok farklı önlem ve uygulamalara karar kıldı. İşte önemli tatil ülkelerinin aldıkları kararlar ve uygulayacakları önlemler…
Coronavirus salgını sonrasında, yeni dönemde artık “Turistlerin istediği yere değil, kendilerini kabul eden ülkeye gideceğe” benziyor.
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Mısır’dan İzlanda’ya, İtalya’dan İngiltere’ye farklı birçok ülkenin aldığı kararları, hayata geçirecekleri uygulama ve tedbirleri uluslararası medya organlarından derledi.
İşte bu yıl yurt dışına gitmeyi planlayanları bekleyen kural ve önlemler…
—O—
BU DÖNEMDE TURİST OLMAK ÇOK ZOR!
Turist istediği yere değil, onu kabul eden ülkeye gidecek…
Turizmde 15 Haziran, sezonun miladı olacak gibi gözüküyor. Almanya’nın seyahat yasaklarını kaldırmasıyla turizm yönünü bulacak.
Ancak bu kolay olmayacak; zira tatil ülkeleri Korona sürecinde hem kendi halkını korumak hem de turistlerin sağlığını güvenceye almak için kendi kurallarını koyuyorlar.
Turist artık sadece güneşe, denize ve ödeyeceği paraya değil, öncelikle tatil yapmasının mümkün olduğu ülkelere konsantre olacak.
Zira tatil ülkelerinde farklı uygulamalar var…
Yunanistan’a İngiliz, Fransız ve İtalyanlar gidemiyor;
Danimarka, Kopenhag’a turistin gitmesini istemiyor;
Norveç, sadece Danimarkalılara izin veriyor;
Güney Kıbrıs, Rus ve İngilizleri istemiyor;
Bütün bu ülkeler turist istiyor, ama seçerek alıyor.
Turist istediği yere değil, onu kabul eden ülkeye gidebiliyor. Bu dönemde turist olmak da zor…
Sezonun hareketlenmesine 15 gün kala Avrupa’daki tatil destinasyonlarının aldığı kararlar şimdilik şu şekilde:
🇦🇹 AVUSTURYA: ÇOKTAN HAZIR
İki hafta önce normalleşme sürecini başlatan Avusturya’da, tatilcileri çok büyük sürprizler beklemiyor. Zira kısıtlamalar oldukça azaldı; oteller, restoranlar, cafeler, müzeler ve mağazalar normal sürecini sürdürüyor. Dağ ve yürüyüş turizminde Avrupa’nın gözdesi olan ülkede alınan küçük tedbirlerle, tatilcilere eski imkanlar sunuluyor. Sadece kalabalık konser ve etkinlikler Ağustos ayından itibaren normal işleyişine dönecek.
🇮🇹 İTALYA: KARIŞIK
3 Haziran’dan itibaren AB üyesi ülkelerin vatandaşları tatil sonrasında karantinaya alınmadan ülkeye girebilecek.
Trentino – Güney Tirol Bölgesi özellikle Bavyera’dan gelecek misafirlere göz kırpıyor. Bölge valisi Arno Kompatscher gelen turistlere ücretsiz korona testi yapabileceklerini belirtti.
Veneti Bölgesi “Koronasız Bölge” imajı ile reklam yapıyor.
Sardunya Bölgesi “Korona Belgesi” talep ediyor. Fakat bunun nasıl uygulanacağı henüz belli değil.
Lombardiya Bölgesi en büyük yıkımı yaşayan bölge.
Güney İtalya ise en çok korona vakası olan bölge.
İtalya, turistlerini korona sürecini başarı ile atlatan Yunanistan ve Hırvatistan’a kaptırmaktan endişe ediyor.
İtalya pür dikkat Almanya’nın seyahat yasağının kaldırılmasına kilitlenmiş durumda.
🇨🇭 İSVİÇRE: KONTROLLÜ
Ülkede son dönemde girilen normalleşme süreci devam ediyor. Havuzlar, hayvanat bahçeleri, sinemalar, tiyatrolar hijyen ve koruma tedbirleri ile 15 Haziran’dan itibaren gelecek turistlere hazırlandı.
Yürüyüş ve wellness alternatifleri serbest. 1000 kişilik konser ve festivallere dair karar 24 Haziran’da verilecek.
Otobüs, tren ve diğer ulaşım araçlarının biletlerinin kuyruk ve sıra oluşmasına engel olmak için online alınması tavsiye ediliyor. Maske kullanımı tavsiye ediliyor ancak zorunlu değil. Restoranlarda masaların mesafeli kurulması şartı var. Otellerde havuz, sauna ve hamam her bir kişiye 4 metrekare alan sağlanması koşulu ile serbest.
🇫🇷 FRANSA: ENDİŞELİ BEKLEYİŞ
Ülkenin birçok yerinde turistik işletmeler 2 Haziran’dan itibaren açılıyor. Sadece çok yoğun korona vakalarının görüldüğü Paris, süreyi 2 Haziran’a erteledi. Şimdilik sadece açık alanlardaki faaliyetler serbest. Önümüzdeki hafta ülkedeki bütün restoranlar açılacak.
Ülkedeki sahiller 2 Haziran’dan itibaren açılacak. Müzeler ve ziyaret yerleri de aynı tarihte faaliyete geçecek. Ülkeye 15 Haziran’dan önce turist girişi yasak.
🇪🇸 İSPANYA: BİRAZ DAHA ZAMAN
Uzun süredir devam eden belirsizlik İspanya tatilcileri için biraz olsun netleşiyor. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Temmuz ayından itibaren turistlerin İspanya’ya gelebileceklerini belirtti. Bu süreçle birlikte karantina uygulaması da kalkacak. Bununla birlikte güvenlik ön planda tutuluyor.
“Safety first” sloganı sürekli gündemde tutularak; gerek turistlerin gerekse yerel halkın sağlığının ön planda olacağının altı çiziliyor.
Başbakan bu konuya kendisinin kefil olduğunu ve garanti verdiğini söylüyor. Medyada yer alan haberlere göre İspanya; Almanya, Fransa, İngiltere ve Portekiz ile bir seyahat koridoru oluşturmak için görüşmeleri sürdürüyor.
🇵🇹 PORTEKİZ: ARTIK GELİN
Ülke tatil planlarını topyekûn değil, adım adım hayata geçiriyor. Portekiz Otelciler Federasyonu (Hotelaria de Portugal – AHP) temmuz ortasında bütün otellerin açılmış olacağını bildirdi.
Turizm Bakanlığı, “Clean&Safe” sloganı ile ücretsiz olarak turistik işletmelere sunduğu hijyen tedbirlerini hayata geçirerek bunların sezon boyunca kontrol edileceğini beyan etti.
Portekiz, erken davranarak gerekli tedbirleri aldığı için komşusu İspanya’nın yaşadığı faciaya maruz kalmadı.
Geçtiğimiz sene 29 milyon turistin gittiği Portekiz’de turizm milli gelirin %15’ini oluşturuyor.
🇬🇷 YUNANİSTAN: GELSİN AMA HERKES DEĞİL
Atina, 15 Haziran’dan itibaren 29 ülke vatandaşının karantinaya girmeden ülkeye giriş yapabileceğini bildirdi.
Almanlar için bu konuda bir engel yokken, İngilizler, Fransızlar, İsveçliler, Türkler ülkeye giremeyecek.
1 Temmuz’da bu karar tekrar gözden geçirilecek. Yurt dışından uçuşlar, öncelikle Atina’ya gerçekleşecek.
1 Temmuz’dan itibaren ülkenin diğer havaalanlarının açılması öngörülüyor. Sınır kapılarında örnekleme yöntemi ile korona vakaları kontrol edilecek.
🇳🇱 HOLLANDA: ŞANSA BIRAKMAYIN
Hollanda tatili mümkün olmakla birlikte; bu birtakım kısıtlamalar ve engellerin gölgesinde olacak. Başbakan “Lütfen işi şansa bırakmayın!” çağrısı yaparak halkı uyardı.
Kademe kademe başlayan açılma süreci 1 Temmuz itibarı ile tamamlanmış olacak. Bu tarih itibarı ile sahiller ve parklar açılacak, müzeler, restoranlar ve cafe’ler maksimum 30 kişiye hizmet vermek kaydıyla işletmeye açılacak.
Kamp yerlerindeki duş ve tuvaletler kapalı kalacak. Temmuz’dan itibaren kapasite 100 kişiye çıkarılacak.
🇧🇪 BELÇİKA: ZOR GEÇİYOR
Korona sürecinde ağır darbe alan Belçika artık yoğurdu üfleyerek yiyor. Korona tedbirlerinin yanı sıra ülkeye giriş çıkışlar ve bölgeler arası geçişler zaruri sebep olmadıkça mümkün değil. Özellikle ülkenin doğusu çok ağır bir süreç yaşadı.
Kontrollü süreç 8 Haziran’a kadar devam ediyor. Normalleşme süreci için komşu ülkelerdeki gidişat izlenecek. Avrupa birliği merkezi olan Brüksel ve ülkenin kuzeyindeki sahiller yoğun turistik faaliyetlerin olduğu bölgeler.
🇬🇧 İNGİLTERE: NE SİZ GELİN NE BİZ GELELİM
Kırmızı telefon kulübeleri, Times Köprüsü, çift katlı otobüsler…
İngiltere bugünlerde turistlerin gitmek için en tereddüt edeceği ülkelerin başında geliyor. Ülke yönetimi çalışmalarında ağırlığı şu anda pandemi ile mücadeleye vermiş durumda.
8 Haziran’dan itibaren ülkeye gelenleri 14 günlük karantinaya almayı planlıyorlar. Ülkede bütün oteller ve restoranlar kapalı. Sadece milli parklarda ve sahillerde gezintiler serbest.
🇩🇰 DANİMARKA: KOPENHAG’A GELMEYİN!
Korona sürecinde 14 Mart’ta en erken davranarak sınırlarını kapatan Danimarka; ülkeye giriş çıkışları kapattı. Çok önemli bir sebebi olmayanın ülkeye girişi mümkün değil.
Almanya ile sınırı olan ve yoğun bir turizm akışı olan bu ülkenin irtibatının kesilmesi her iki ülke esnafını ve turistini zora soktu.
Şimdilerde Danimarka; Almanya, İzlanda ve Norveç için en az 6 gece Kopenhag dışında geceleme şartıyla kapılarını açmayı planlıyor. Danimarka’da evi olan Almanlar belgelemeleri koşulu ile geçiş yapabilecekler.
Foreo Adaları da Haziran ortasından itibaren Danimarka; İzlanda ve Grönland’dan turist kabul edecek.
🇸🇪 İSVEÇ: BİZE HER YER İSVEÇ
İsveçliler Danimarka’da turizm alanındaki gelişmelere çok bağımlı. Zira arabayla İsveç’e gitmek isteyen birçok kişi Danimarka’dan geçmek zorunda. Korona sürecinde kendine has bir yöntem izleyen İsveç’in politikasını övenler olduğu kadar rizikolu bulup eleştirenlerde oldu. Ülkeye girişler 15 Haziran’a kadar kapalı.
🇳🇴 NORVEÇ: FİYORDLAR SENEYE DAHA GÜZEL
Norveç’in fiyordlarında gezinti yapmak bu yaz için pek mümkün gözükmüyor. Norveç, iki aydır yurt dışından ülkeye girişleri durdurdu. Yurt dışından dönen Norveçliler de 2 haftalık karantinaya tabi oldular. Bu durumun 20 Ağustos’a kadar süreceği hükümet tarafından açıklandı. Sadece Danimarkalılar 15 Haziran’dan itibaren Norveç’e gidebilecekler. İlerleyen günlerde komşu ülkelerin durumu hakkında karar verilecek.
🇮🇸 İZLANDA: APP YÜKLEYİN
Ekonomisinde turizmin önemli bir konuma sahip olan Kuzey Atlantik ülkesi İzlanda, sınırlamaları 15 Haziran’a kadar kaldırmayı planlıyor.
İzlanda’ya giden herkes 2 haftalık karantina sürecine alınıyor. Hükümet 15 Haziran sonrası girişlerde karantina uygulamasını kaldırıp; sınırda korona testi yapmayı planlıyor. Ayrıca ülkeye gelen turistlerin “tracing-app” uygulaması indirerek enfeksiyon zincirini takip etmeleri planlanıyor.
🇹🇷 TÜRKİYE: HAZIRIZ, BEKLİYORUZ
Hazırlıklarını, Haziran ayının ortasına göre yapan Türkiye havalimanları, sahiller ve oteller konusunda sezona hazır.
Türk Hava Yolları, 10 Haziran’dan itibaren uluslararası uçuşlara başlayacağını duyurdu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, sektör için kapsamlı bir “hijyen kuralları” kataloğu yayınladı. Bu kriterleri yerine getiren kurumların uluslararası kurumlardan sertifika alacaklarını beyan etti.
Bunun yanı sıra halka açık plajlarda da mesafe kuralına yönelik düzenlemeler yapıldı. Otellerde ateş ölçerler ile personel ve turistlerin ateşleri ölçülecek.
🇨🇾 GÜNEY KIBRIS: RUSLAR GELMESİN
Ülkeye karantina sürecine dahil olmadan 20 Haziran’dan itibaren 19 ülkeden giriş izni verildi. Bu ülkelerin 13’ünden gelenler korona testine tabi tutulmayacaklar. Bunlar: Almanya, Avusturya, Malta, Yunanistan, İsrail, Bulgaristan, Finlandiya, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Norveç, Danimarka, Macaristan.
Bunun yanı sıra İsviçre, Çekya, Polonya, Romanya, Hırvatistan ve Macaristan’dan gidecekler korona testine tabi tutulacak. Ruslar ve İngilizler, Güney Kıbrıs’a gidemeyecekler.
🇭🇷 HIRVATİSTAN: BİZDE KORONA YOK
Ülkenin en önemli gelir kaynağı turizm olan Adria Ülkesi’nde hazırlıklar yapıldı. Önceleri ülke girişinde “otel konaklama belgesi” talep edilirken öncelikle 9 AB ülkesi için (Avusturya, Slovenya, Çekya, Slovakya, Polonya, Macaristan, Litvanya, Letonya, Estonya) için bu şart kaldırıldı. Misafirler sadece sınır geçişlerinde nerede kalacaklarını ve iletişim bilgilerini beyan edecekler.
🇸🇮 SLOVENYA: GELİN, GEÇİN
Alpler ile Adria arasındaki bu tatil ülkesi, 26 Mayıs’tan itibaren rezervasyon belgesini gösteren AB ülkeleri vatandaşlarının sınırdan geçişlerine izni verdi. İş gezileri için ve karavan ile girişler de serbest. Ülkeden transit geçişler de serbest.
46 km sahili olan ülkede 1 Haziran’dan itibaren bütün oteller açılacak. Ancak sahilde farklı uygulamalar söz konusu… Yüzmek serbest; sörf yapmak serbest ama güneşlenmek yasak.
🇨🇿 ÇEKYA: ALMANLARI BEKLİYORUZ
Henüz kesinleşmiş kararlar ve uygulamalar yok ancak komşu ülkelerle görüşmeler sürüyor. Başbakan Andrej Babis Haziran ortasında Almanya ve Avusturya sınırlarının açılmasının önemli olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz yıl Alman turistlerin 2 milyon geceleme yaptığı Çekya’da özellikle Prag önemli bir turizm destinasyonu… Korona sürecini az hasarla atlatan ülke bir an önce turizmin başlamasını bekliyor.
🇧🇬 BULGARİSTAN: KARADENİZ BOMBOŞ
Karadeniz kıyılarını 1 Temmuz’da turizme açmayı planlayan Bulgaristan; karantina uygulaması konusunda henüz kararsız. Diğer yandan bu turizme açma kararı, İsveç, İngiltere, Belçika, İrlanda, Portekiz, İspanya, Malta ve İtalya vatandaşlarını kapsamıyor.
Bulgaristan, korona sürecini az vaka ile atlatan nadir ülkelerden birisi. Bununla birlikte dış turizm en önemli gelir kaynaklarından birisi. Ancak uluslararası uçuşlar henüz başlamadı. Yurt dışına bağımlı. Yüksek kapasiteli büyük oteller kapasite sorunu yaşayabilecekleri endişesi ile sezona hiç başlamamayı düşünüyorlar.
Şimdiden uzun sahiller boyu şezlong ve şemsiyeler mesafe kuralına göre hazırlanmış durumda.
🇵🇱 POLONYA: BEKLEYİN
Sınırlar, 12 Haziran’a kadar AB Ülkeleri’nden gelenlere sıkı kontrollerle açık. Bunun dışındakiler için ülkeye giriş izni yok.
Diplomatlar, tır şoförleri ve oturma izni olanlar ülkeye girebiliyor. 4 Mayıs’tan beri alışveriş merkezleri, oteller açık. Restoran ve cafe’ler tekrar açılıyor.
🇪🇬 MISIR: HURGHADA HAZIR
Avrupa olmamakla birlikte Avrupalıların tercih ettiği tatil ülkesi Mısır’daki gözde tatil destinasyonları Hurghada ve Sharm el Sheikh’te normale dönüş süreci belirsiz.
1 Haziran’dan itibaren otellere %50 dolulukla açma izni verildi. Bunun yanı sıra sağlık kontrolleri her yerde sağlanmaya çalışılıyor.
170 otel buna bağlı sertifika aldı. Kahire Havalimanı’nda termal kameralar konuşlandırıldı. Yabancı turistler için sınırlar hala kapalı.