İş hayatında güven ve güvensizlik

Last Updated on 21 Ağustos 2020 by Yaşar Çelik

Yotelair İstanbul Havalimanı Gelir Direktörü Özden Türkoğlu, iş yaşamında güven duygusunun nasıl inşa edileceğini kaleme aldı. İşte Türkoğlu’nun o yazısı:

“Sadece bir yönetici ve çalışanı arasında değil özel ilişkilerimizde de büyük önem taşıyan güven konusunda söylenecek çok şey var ancak güvenin olmadığı iletişimlerin veya ilişkilerin çok uzun süremeyeceğinden başlayarak yola çıkabiliriz.

Etrafınızda size sadık ve dilinizden anlayan tabiri caizse siz leb demeden leblebiyi kavurup önünüze getiren biri varsa onu kaybetmeyin derim. Unutmayın güven duygusunu oluşturmak ne kadar zorsa, ufak bir hamleyle yıkmakta mümkündür.

Özden Türkoğlu
Özden Türkoğlu

Peki iş hayatında güven duygusunun yıkılmasına neler sebep olur?

Söz verip yerine getirmiyorsanız, sandığı kişi olmaktan uzak hareket ediyorsanız ve sürekli hayal kırıklığına sebep oluyorsanız tamir etmeye bir yerden başlamalısınız. Dürüstlüğün olmaması, yalan, aldatma, mevcut olanı saklama, gerçeği erteleme güven duygusunu zedelediği gibi kişinin şirkete bağlılığını da azaltır.

 

Peki güven duygusunu tekrar inşa etmek mümkün mü?

Elbette mümkün ama normalden daha fazla efor harcamanız, daha fazla yol yürümeniz gereklidir. Bunu başaran yöneticiler her yönden kazanırken, başaramayan yöneticiler ellerindeki mücevheri kaybetmeye mahkumdur.

İletişim kurmanız şart. Nedenlerini paylaşmalı, izleyeceğiniz yolu açık bir şekilde anlatmalısınız. Artık aynı hatayı tekrarlama şansınız yok. Bu nedenle hamlelerinizi dikkatli atmalısınız.

Fikirlerine önem verdiğinizi sadece dile getirmekle kalmamalı, projelerinizde bu fikirlere yer vererek desteklemelisiniz. Dinlemeyi bilmeli ve iletişime açık olmalısınız. Karşımızdaki kişiye duyduğumuz güveni göstermekten korkmamalıyız.

Sağlam bir güven duygusu kişinin ve takımın performansını da olumlu yönde etkiler. Takımlarınıza sorumluluk verin ve onlara güvendiğinizi gösterin. Gözlemleyin ve gerektiğinde yanınızda olduğunuzu hissettirin.

Hata yaptıysanız kabul etmeli, kendinizi rahatlatmak için olumlu bir taraf bulmaya çalışmamalı, kendinizi haklı çıkarmak için içsel bir savaşa girmemelisiniz zira bu işe yaramaz.

Dürüst olmanız yapılan hatayı daha çabuk tamir etmeye başlayacaktır. Eğer güveni zedeleyen bir olay yaşadıysanız, yokmuş gibi davranmamalı, empati kurmalı ve karşınızdaki insanın duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmalısınız.

Unutmayın anlatmaya çalıştığınız şey karşı tarafa aynı anlamda geçmeyebilir. Bu nedenle açık ve dürüst iletişim şekli seçmelisiniz. Herkes hata yapabilir. Lider olmak kişiyi hatasız yapmaz. Bunu bilerek hareket etmeli ve takımlarınıza bu özgüveni aşılamalısınız.
Olumsuz sonuçları paylaştığımız gibi olumlu sonuçları da paylaşmalıyız. Başarısızlıklardan kendimizi geliştirecek yeni bir planla çıkmalı, başarıyı ödüllendirmeliyiz. Karşılaştığımız sorunlarda bunun nasıl oluştuğundan çok nasıl çözebileceğimize odaklanmalı ve çözüm sürecine takım üyelerini de dahil etmeliyiz.

Yapıyı anlamayan yönetici olmayın. Sistemi ve oluşumu bilmeyen yöneticiler güven duygusunu sallamaya başlar. Çalışan yöneticisine, işi bildiğine, doğru yönlendireceğine ve sonuçları paylaşacağına güvenmek ister. Aslında bu çift yönlü her türlü iletişim için gereklidir.

Sabırlı olun! Herkesin kapasitesi ve iyileşme süreci farklıdır. Yıkılan güven duygusunu tamir etmek zaman ister. Hem kendinize hem de karşınızdaki insana bu zamanı verin.

Unutmayın doğamız gereği herkesin güvenmeye ihtiyacı vardır.”

Özden Türkoğlu
YOTEL ve YOTELAIR Istanbul Airport
Gelirler Direktörü