Last Updated on 4 Kasım 2020 by Yaşar Çelik
AFAD Başkanı Güllüoğlu, 6.6 büyüklüğünde depremin yaşandığı İzmir’de arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarını tamamladığını söyledi. İzmir’deki depremde can kaybı 114’e yükseldi. 137 kişinin tedavisi ise sürüyor.
4 KASIM ÇARŞAMBA GÜNCELLEME
AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, İzmir açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrası büyüklüğü 4’ün üzerinde 44 artçı olmak üzere, toplam bin 621 artçı sarsıntı meydana geldi.
AFAD Başkanı Güllüoğlu, 6.6 büyüklüğünde depremin yaşandığı İzmir’de arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarını tamamladığını söyledi. İzmir’deki depremde can kaybı 114’e yükseldi. 137 kişinin tedavisi ise sürüyor.
Bu arada depremle ilgili çalışmalar için çeşitli kamu kurumlarının 8 bin personeli ve 1200 aracı İzmir’de görevlendirildi.
5 kişinin durumu ağır
Deprem anının hemen ardından devletin tüm imkanları ve ekipleriyle İzmirlilerin imdadına koştuğunu dile getiren Erdoğan, 5’i ağır ve 12’si yoğun bakımda olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremde hayatını kaybedenlerinin sayısının 110’a, yaralıların ise 1027’ye çıktığını duyurdu.
Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Erdoğan, İzmir depremine ilişkin son bilgileri “Yükselen deniz suyuyla birlikte boğulan bir vatandaşımızla birlikte 110 vatandaşımızın cansız bedeni çıkarılmıştır. Enkaz altından sağ çıkarılan vatandaşımız sayısı şu an itibarıyla 107’dir” ifadeleriyle açıkladı. Türkiye genelinde 1,5 milyon konutun acil dönüşümünün hedeflendiğini belirten Erdoğan, “Vatandaşlarımızdan kendi oturdukları binaların depreme dayanaklılığı ve gerekirse dönüştürülmesi konusunda daha fazla gayret bekliyoruz. Güçlü bir acil durum altyapısı kurmamız gerekiyor” şeklinde açıkladı.
3 KASIM SALI SON GÜNCELLEME
Erdoğan’ın açıklamaları şu şekilde:
– 110 kişinin enkaz altından cansız bedeni çıkarıldı, yaralıların sayısı 1027.
– Arama kurtarma çalışmalarıyla enkaz altından sağ çıkarılan kişi sayısı şu an itibarıyla 107’dir. Arama-kurtarma çalışmalarında enkaz altındaki son kişiye de ulaşılana kadar umudumuzu kaybetmeyeceğiz.
– Bayraklı’da konteynerkent 20 gün içinde hazır olacak.
– Yargı, yıkılan ve ağır hasar gören binalarla ilgili soruşturmalara başlamıştır
– İzmir depreminde iş yeri yıkılan, ağır hasar gören esnafımıza 50 bin liraya kadar hibe desteği verilecektir
– Kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırarak, denetimleri sıkılaştırarak, binalarımızı sağlama almak mecburiyetindeyiz.
– 5 yılda 1.5 milyon konutun dönüşümünü hedefliyoruz.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre ise depremde bu sabah itibariyle can kaybı 105’e yükseldi. Yaralanan 1.027 kişiden 883’si taburcu edilirken, 144 depremzedenin tedavisi devam ediyor.
Arama ve kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 12’sinde çalışmalar tamamlanırken, 5 binada çalışmalar sürüyor.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir’deki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 105’ye yükseldiğini bildirdi.
AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, saat 08.00 itibarıyla, 30 Ekim’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası 44’ünün büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere toplam 1464 artçı sarsıntı kaydedildi.
Sağlık Afet Koordinasyon Merkezinden (SAKOM) alınan bilgiye göre, depremde 102 kişi hayatını kaybetti, yaralanan 994 kişiden 847’si taburcu edildi, 147 kişinin tedavisi devam ediyor.
İzmir’de arama ve kurtarma çalışmaları 17 binadan 12’sinde tamamlanırken, 5 binada sürüyor.
Açıklamada, bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi uyarısı yapıldı.
2 KASIM PAZARTESİ SON GÜNCELLEME
-11.00 İzmir’deki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 83’e yükseldiğini bildiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, “Acil, ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 58’e ulaştı. Az hasarlı 397 bina, orta hasarlı 66 binamız var” ifadelerini kullandı.
- 09.00 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, İzmir depreminde 79 vatandaşın hayatını kaybettiği, 962 vatandaşın yaralandığı belirtilirken, 219 kişinin tedavisinin devam ettiği bilgisi verildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, “Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde 43 artçı olmak üzere, toplam 1120 artçı sarsıntı yaşanmıştır. SAKOM’dan alınan bilgilere göre 79 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaralanan 962 vatandaşımızdan 743’ü taburcu edilmiş olup, 219 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir” denildi.
Ayrıca İzmir’de halen 8 binada arama kurtarma çalışması yürütüldüğü aktarıldı.
İzmir’de cuma günü yaşanan 6.6’lık depremin ardından can kaybı 76, yaralı sayısı ise 962 olarak açıklandı. 8 binada arama kurtarma çalışmaları devam ederken, depremin 58. saatinde enkaz altında kalan iki kızkardeşten biri kurtarıldı.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir’deki depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 76’ya yükseldiğini duyurdu. Yaralananların sayısının ise 962 olduğu belirtildi.
Yaralananlardan 743’ünün tedavilerinin ardından taburcu edildiği, 219’unun ise tedavisinin sürdüğü bildirilen açıklamada, İzmir’de 8 binada arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.
Çalışmalar sırasında Bayraklı ilçesinde bulunan 8 katlı Emrah Apartmanı’nın depremin 58. saatinde iyi haber geldi. 14 yaşındaki İdil Şirin enkazdan yaralı olarak kurtarıldı.
DEPREM 30 EKİM 2020 SAAT: 14.51’DE MEYDANA GELDİ
AFAD’ın internet sitesinde yer alan bilgilere göre Ege Denizi’nde İzmir’in Seferihisar ilçesinde 30 Ekim 2020 saat 14.51’de 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
1 KASIM PAZAR SON GÜNCELLEME
14.41 Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, artçı sarsıntılar nedeniyle Kuşadası ilçesinde eğitime 2 gün ara verildiğini açıkladı.
14.38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İzmir’deki depremde 58 vefat, 896 yaralımız var
14.35 Tsunami ile sürüklenen tekneler denizden çıkartılıyor
31 EKİM CUMARTESİ SON GÜNCELLEME
İzmir’de Seferihisar merkezli 6.6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 39’e çıktı. 885 kişi ise yaralandı. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Ege Bölgesi, dünden beri art arda depremlerle sarsılıyor. İlk deprem dün, İzmir’in Seferihisar ilçesinde meydana geldi. Büyüklüğü 6.6 olarak açıklanan depremde ilk belirlemelere göre 39 kişinin hayatını kaybettiği, 885 kişinin yaralandığı duyuruldu.
AFAD, JAK, STK’lar ve belediyelerden 5.106 personel, 20 arama kurtarma köpeği ile 754 araç görevlendirildiğini duyurdu.
Ege Bölgesi’nde bugün yaşanan gelişmeler şöyle:
-23.02 Bayraklı ilçesinde 8 katlı Rıza Bey Apartmanı’nda 30 saat sonra enkazdan yaralı olarak çıkarıldığı değerlendirilen kadının hayatını kaybettiği belirlendi.
-22.15 AFAD, İzmir’deki depremde can kaybının 39’a yükseldiğini bildirdi.
AFAD’dan saat 22.15 itibarıyla yapılan açıklamada, deprem sonrasında büyüklüğü 4’ün üzerinde 40 olan, 658 artçı sarsıntı yaşandığı belirtildi.
Açıklamada, biri boğulma sonucu, 39 kişinin hayatını kaybettiği, 885 kişinin yaralandığı ve İzmir’de halen 9 binada arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği aktarıldı.
30 saat sonra kurtarıldı
-22.10 Rıza Bey sitesi enkazından 30 saat sonra yaralı olarak bir kişi çıkarıldı.
-20.55: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bornova ilçesinde kriz merkezindeki basın toplantısının ardından, depremin en büyük hasarı verdiği Bayraklı ilçesine geçti.
-20.13: AFAD, İzmir’deki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 36 olduğunu açıkladı.
-19.37: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere Van’daki temaslarının ardından İzmir’e geldi.
– 18.27: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ege Üniversitesi Hastanesinde tedavileri devam eden hastaları ziyaretinin ardından gazetecilere son durumla ilgili bilgi verdi.
Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa, vefat edenlerin yakınlarına sabır dileyen Koca, hastanelerde yatan hastaları ziyaret ederek yapılan uygulamaları yerinde görmek istediklerini belirtti.
DEPREMİN İLK GÜNÜ YAŞANANLAR
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada depremin yerin 16.5 kilometre derinlikte meydana geldiği öğrenildi. AFAD tarafından 6,6 olarak açıklanan depremin büyüklüğünü Kandilli Rasathanesi 6,8, ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi ise 7.0 olarak kaydetti.
Merkez üssü Seferihisar açıkları olan deprem İzmir çevre illeri olmak üzere İstanbul dahil tüm Marmara’da hissedildi. İlk sarsıntının ardından Ege bölgesinde en büyüğü 4,8 olmak üzere çok sayıda artçı deprem daha meydana geldi. Ege denizinde ise küçük çaplı tsunami olduğu da kaydedilenler arasında. Ege Denizi açıklarında meydana gelen deprem İstanbul, Bursa, Manisa, Balıkesir, Eskişehir gibi birçok ilde etkilerini gösterdi. Etkilenen ülkeler arasında ise Yunanistan, Bulgaristan ve Makedonya bulunuyor.
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan İzmir açıklarında meydana gelen deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerektiği yönünde uyarılar devam ediyor. AFAD’dan yapılan diğer uyarılar şöyle:
“TSK tarafından havadan tarama çalışmaları yürütülüyor. Hasarlı yapılara girilmemeli, yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra ortamda herhangi bir doğalgaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır.”
İzmir’in Buca ve Bayraklı ilçesinde yıkılan binaların altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları sürüyor.
AFAD’ın web sitesinde yer alan İzmir’deki toplanma alanlarını öğrenmek için linke tıklayın.
#Deprem
Büyüklük : 6.6 (Mw)
Yer : Ege Denizi, 17.26 km. Seferihisar (Izmir)
Tarih-Saat : 30.10.2020, 14:51:24 TSİ
Enlem : 37.8881 N
Boylam : 26.7770 E
Derinlik : 16.54 km
Detay : https://t.co/cjTZU5M6PT@afadbaskanlik @trthaber @anadoluajansi— AFAD Deprem (@DepremDairesi) October 30, 2020
ÖNEMLİ İSİMLERDEN AÇIKLAMALAR
İzmir’de gerçekleşen depremin ardından yetkililer ve resmi otoriteler tarafından da açıklamalar geldi. İşte o açıklamalardan bazıları:
İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer: Çok sayıda hasarlı binamız var. 20’ye yakın yıkım ihbarı var. Bayraklı dışında büyük merkez ilçelerimizde yıkım yok. Bayraklı bölgesinde enkaza ulaşım ve yaralı nakli için ana arterleri boş bırakalım. Seferihisar Sığacık’ta denizin yükselmesi nedeniyle su baskınları yaşandı. Ekiplerimiz görevlerinin başında.
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal: Şu an hasar gören binalarımız çöken binalarımızdan söz ediliyor. Çok sayıda hasarlı binamız var. 10’a yakın ihbarını aldığımız binamız var. Birçok binamızda çatlama hasar var.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: AFAD verilerine göre; saat 14.51’de merkez üssü Ege Denizi- Seferihisar olan 6.6 büyüklüğünde #deprem meydana gelmiştir. İstanbul’da da hissedilen depremle ilgili olarak herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir. Tüm vatandaşlarımıza ve İzmir’e geçmiş olsun.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Şu ana kadar İzmir Bornova ve Bayraklı’da 6 bina yıkılma ihbarı geldi Uşak, Denizli, Manisa, Balikesir, Aydın ve Muğla’da ufak çatlaklar dışında ve can kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar gelmemiştir Ekiplerimiz sahada tarama ve müdahalelerine devam etmektedir Geçmiş olsun.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri İzmir’e yönlendirildi. Hızlı bir şekilde olay yerine intikal ediyoruz. Vatandaşlarımızı enkaz altından kurtarmak için seferber olacağız.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: İzmir’deki depremde ne yazık ki 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplamda 120 vatandaşımız depremden etkilendi. 38 ambulansımız, 35 UMKE ekibimiz ve 2 ambulans helikopterimiz olay yerinde. Tüm desteğimizle İzmir halkının yanındayız. Başımız sağ olsun.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: İzmir’de meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Devletimiz tüm imkanlarıyla depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanındayız. İlgili tüm kurumlarımızla, bakanlarımızla bölgede gerekli çalışmalara başlamak için harekete geçtik.
Twitter kullanıcıları tarafından İzmir’deki depremle ilişkin yayınlanan görüntüler ise şöyle:
İzmir’de arama kurtarma ekipleri vatandaşlara “sessiz olun” çağrısı yapıyor!#deprem #izmir pic.twitter.com/14kjsHjoF5
— solcugazete (@solcugazete) October 30, 2020
İzmir Sığacık; #deprem #izmir pic.twitter.com/sCsFJrTv1d
— solcugazete (@solcugazete) October 30, 2020
Yaşanan depremlerin saatini ve büyüklüğünü anlık olarak Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nden (BDTİM) ve AFAD’dan takip edebilirsiniz. Linkler şöyle:
KRDAE – BDTİM son depremler & AFAD son depremler
Turizm Günlüğü ailesi olarak merkez üssü İzmir Seferihisar olan deprem sonrası tüm İzmirlilere ve etkilenen civar illerdeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyoruz.
DEPREM SIRASINDA KESİNTİSİZ İLETİŞİM İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
DEPREM ANINDA YAPILMASI GEREKENLER
DEPREM ANINDA YAŞAM ÜÇGENİ OLUŞTURUN
(ÇÖK-KAPAN-TUTUN)!
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durulmalıdır.
- Okulda sınıfta ya da büroda sağlam sıra, masa altlarında veya yanında; koridorda duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.
- Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa yanına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.
- Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap gibi) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.
- Kısacası, güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖKÜNÜZ, başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde KAPANINIZ, düşmemek için sabit bir yere TUTUNUNUZ.
DEPREM DURUNCA YAPILMASI GEREKENLER
DEPREM ANINDA BİNA İÇERİSİNDEYSENİZ;
Kesinlikle panik yapılmamalıdır.
- Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır.
- Balkona çıkılmamalıdır.
- Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.
- Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır.
- Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır.
- Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.
- Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır.
- Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve benzeri cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır.
- Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanaları kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir.
- Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulmalıdır.
- Gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak daha önce tespit edilen yoldan binayı derhal terk ederek toplanma bölgesine gidilmelidir.
DEPREM ANINDA AÇIK ALANDAYSANIZ;
- Enerji hatları ve direklerinden, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşılmalıdır. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olunmalıdır.
- Toprak kayması olabilecek, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunulmamalıdır. Böyle bir ortamda bulunuluyorsa seri şekilde güvenli bir ortama geçilmelidir.
- Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olunmalıdır.
- Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olunmalıdır.
- Deniz kıyısından uzaklaşılmalıdır.
DEPREM ANINDA ARAÇ KULLANIYORSANIZ;
- Elektrik direklerinin yanında ve köprü üstü gibi yerlerde araç durdurulmalı, diğer yerlerde anahtar kontak üzerinde bırakılarak terk edilmeli ve trafikten uzak açık alanlara gidilmelidir.
- Sarsıntı sırasında bir tünelin içindeyseniz ve çıkışa yakın değilseniz; araç durdurulup aşağıya inilmeli ve yanına yan yatarak ayaklar karına çekilip, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. (ÇÖK-KAPAN-TUTUN)
- Kapalı bir otoparkta iseniz; araç dışına çıkılıp, yanına yan yatarak, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. Yukarıdan düşebilecek tavan, tünel gibi büyük kitleler aracı belki ezecek ama yok etmeyecektir. Araç içinde olduğunuz takdirde, aracın üzerine düşen bir parça ile aracın içinde ezilebilirsiniz.
METRODA VEYA DİĞER TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDAYSANIZ;
- Gerekmedikçe, kesinlikle metro ve trenden inilmemelidir. Elektriğe kapılabilirsiniz veya diğer hattan gelen başka bir metro ya da tren size çarpabilir.
- Sarsıntı bitinceye kadar metro ya da trenin içinde, sıkıca tutturulmuş askı, korkuluk veya herhangi bir yere tutunmalı, metro veya tren personeli tarafından verilen talimatlara uyulmalıdır.
DEPREM SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
KAPALI ALANDAYSANIZ;
- Önce kendi emniyetinizden emin olun.
- Sonra çevrenizde yardım edebileceğiniz kimse olup olmadığını kontrol edin.
- Depremlerden sonra çıkan yangınlar oldukça sık görülen ikincil afetlerdir. Bu nedenle eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları açın. Hemen binayı terk edin.
- Dökülen tehlikeli maddeleri temizleyin.
- Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun üstüne koyun.
- Acil durum çantanızı yanınıza alın, mahalle buluşma noktanıza doğru harekete geçin.
- Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla size yapılacak uyarıları dinleyin.
- Cadde ve sokakları acil yardım araçları için boş bırakın.
- Her büyük depremden sonra mutlaka artçı depremler olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemelidir. Artçı depremler sırasında da ana depremde yapılması gerekenler yapılmalıdır.
AÇIK ALANDAYSANIZ;
- Çevrenizdeki hasara dikkat ederek bunları not edin.
- Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durun.
- Önce yakın çevrenizde acil yardıma gerek duyanlara yardım edin.
- Sonra toplanma noktanıza gidin.
- Yardım çalışmalarına katılın. Özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere -yaşlılar, bebekler, hamileler, engelliler- yardımcı olun.
YIKINTI ALTINDA MAHSUR KALDIYSANIZ;
- Paniklemeden durumunuzu kontrol edin.
- Hareket kabiliyetiniz kısıtlanmışsa çıkış için hayatınızı riske atacak hareketlere kalkışmayın. Biliniz ki kurtarma ekipleri en kısa zamanda size ulaşmak için çaba gösterecektir.
- Enerjinizi en tasarruflu şekilde kullanmak için hareketlerinizi kontrol altında tutun.
- El ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız su, kalorifer, gaz tesisatlarına, zemine vurmak suretiyle varlığınızı duyurmaya çalışın.
- Sesinizi kullanabiliyorsanız kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya ve onlara seslenmeye çalışınız. Ancak enerjinizi kontrollü kullanın.
KAYNAK: Boğaziçi Üniversitesi AFAD Birimi