Turizm ve otelcilik sektörüne atılacak olan mezunlara öneriler-1

Türkiye Turizmde Kan Kaybı mı Yaşıyor?

Last Updated on 2 Aralık 2020 by Yaşar Çelik

Turizm ve otelcilik sektörüne atılacak olan yeni mezun, turizm & otelcilik meslek lisesi ve turizm & otel işletmeciliği mezunları için öneriler…

Türkiye’de bulunan lise ve üniversitelerdeki İngilizce yabancı dil eğitimi içerik, eğitmenlerin kapasitesi ve yabancı dile ayrılan saat açısından yeterli değildir. Bu yüzden lise ve üniversiteleri bitiren öğrenciler mezun olduklarında bir yabancı dili konuşamamakta ve anlayamamaktadır. Bazı özel lise ve üniversiteler yapmış olduğum bu yorumun dışında kalmaktadır. Örnek vermek gerekirse; Galatasaray Lisesi, Üsküdar Kız Amerikan Lisesi, Robert Koleji, Saint Joseph, Saint Benoit, Saint Michael, Saint Pucheri, Alman Lisesi, Avusturya Lisesi, Tarsus Amerikan Koleji, İtalyan Lisesi, Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Işık Üniversitesi vs. Toplama baktığımızda bu tip okullardan mezun olanlar maalesef azınlıkta kalmaktadır.

İNGİLİZCENİZİ GELİŞTİRİN!

Benim ilk tavsiyem özellikle İngilizcesi yeterli olmayan turizm ve otelcilik mezunlarının, özverili davranarak bu açıklarını İngilizce kurslarına giderek takviye yapmalarıdır. Burada İngilizce dil eğitimi veren kurumların detaylıca araştırılması gerekmektedir. Bünyesinde İngiliz, Amerikalı, Kanadalı, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı eğitmenlerin bulunduğu kurslar tercih edilmelidir. Bu eğitmenlerin hepsinin ‘Yurt dışı otoriteler tarafından onaylı ’ eğitimci sertifikalarına sahip olması ve pedagojik eğitim almış olmaları son derece önemlidir. Maddi açıdan sıkıntısı olmayan kişiler en az üç aylığına İngiltere’deki tanınmış dil okullarından birine giderek, haftada 25 saat yoğunlaştırılmış İngilizce kursuna devam edip, Türkçe konuşmazlarsa İngilizce dil seviyelerini orta veya ortanın üstüne (Intermediate / Upper Intermadiate) çıkarabilirler. Türkiye’de 2 yılda öğrenebilecekleri İngilizceyi 3 ay gibi kısa bir zamanda öğrenebilirler.

#TGilekeşfet önerisi: Öğrenciler için bir rehber: Turizm ile ilgili meslekler

BİR YABANCI DİL DAHA ÖĞRENİN!

Tün dünyada konuşulan ve ticarette & uluslararası iletişimde geçerli olan yabancı dil İngilizce olduğuna göre, İngilizce öğrenmek hayati derecede önem taşımaktadır. Benim şahsi tavsiyem İngilizce öğrendikten sonra ikinci bir yabancı dil öğrenmek turizm ve otelcilik sektöründe yeni mezunlara artılar getirecektir. İş başvurularında sizi birkaç adım daha öne çekecektir. Turizm uluslararası bir sektör olduğu için ne kadar fazla yabancı dil biliyorsanız o kadar rahat yabancı turistlerle iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca Türkçe haricinde iki ayrı yabancı dili biliyor olmak, kariyerinizde daha çabuk terfi ve daha yüksek maaş anlamına gelecektir.

#TGilekeşfet önerisi: Turizmi seçenler neden bu meslekten vazgeçemez?

STAJLARDA KAPASİTENİZİN ÜZERİNE ÇIKIN!

Mezunlara ikinci tavsiyem, Turizm & Otelcilik Liselerinin ve Üniversitelerinin zorunlu tuttuğu sektörel stajlarda kapasitenizin üstüne çıkmak için elinizden geleni yapın. Bağlı olduğunuz süpervizör ve bölüm müdürlerinin gözüne girmek için gerekli olan sıkı çalışmadan kesinlikle kaçınmayın ve stajınız esnasında bilmediğiniz veya anlamadığınız bütün konuları amirlerinize sorun. Özverili ve çalışkan olduğunuz amirleriniz tarafından gözlemlenecektir. Bunun sonucunda, staj dosyanızdaki yorum ve değerlendirmeler pozitif olacak ve daha da önemlisi, staj yapmış olduğunuz otel, mezuniyetiniz sonunda sizi tam zamanlı olarak işbaşı yapmaya davet edebilecektir. Bu da size gümüş tepside sunulmuş bir fırsat anlamına gelir.

Önerilerim bir sonraki makalemde devam edecektir…

#TGilekeşfet önerisi: Turizmde istihdam ve ‘algılanan memnuniyet’

Önceki İçerikKovid-19 aşısı için gönüllü olma rehberi
Sonraki İçerikPark Dedeman Kastamonu Şubat’ta hizmete giriyor
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.