Suriye Savaşı ve pandeminin gölgesinde Hatay EXPO 2021

Last Updated on 28 Aralık 2020 by Yaşar Çelik

✍️ Fatih KARTAL

Secra Danışmanlık & Turizm Kurucusu

—O—

HATAY, EXPO 2021’E HAZIR MI?

Milattan önce 5000 – 4000’den itibaren bu zamana yaşam bulguları olan ve M.Ö. 300 yılında kurulan “Kadim Antakya kenti”, sahip olduğu tarih, farklı kültürlerin bir arada yaşama deneyimi ile Dünya’da örnek kent olduğu gibi tarihte gerçekleşmiş birçok ilklerin ve çalışmaların merkezi olmuştur.

Secra Danışmanlık & Turizm Kurucusu Fatih KARTAL

İLKLERİN KENTİ ANTAKYA

Örneğin ilk akademi, ilk ışıklandırılmış cadde, ilk mağara kilisesi…

M.Ö. II. yüzyılda dünyanın en görkemli olimpiyat oyunlarının düzenlendiği, M.Ö 195 yıllarında olimpiyat niteliğindeki ilk festivalin yapıldığı tarihi bir kent; ANTAKYA.

ANTAKYA’DA EXPO 2021 HEYECANI

15 Mart 2011 tarihinde başlayan Suriye Savaşı ve son bir yılda yaşanan pandemi sürecinden dolayı ayakta durmaya çalışan Hatay (Antakya) kenti, tarihte sahip olduğu ünü, deneyimi, tarih, kültür, doğal zenginliklerini yüzyıllar sonra dünya insanlarına EXPO 2021 ile aktarma heyecanını yaşamaktadır.

EXPO ETKİNLİĞİNİN ÖNEMİ

1851 yılından beri yaklaşık 150 yıldır ilk önce Dünya Fuarı olarak gerçekleşen ve daha sonra Dünya EXPO, ihtisas EXPO, Bahçıvanlık (Bahçe Bitkileri Fuarı) EXPO ve Triennale di Milano olarak 4 farklı kategoride düzenlenmekte olan EXPO’lar birçok şehrin veya ülkenin kültürlerini, güçlerini, mimari ve teknolojik yeteneklerini sergilemelerine olanak sağlamıştır.

EXPO’lar telefon, daktilo veya asansör gibi icatların yanı sıra Eyfel Kulesi veya Özgürlük Heykeli gibi şehirlerin marka değerlerine katkı sağlayacak ürünlerin yaratılmasına neden olmuştur.

EXPO’LARIN BİR KENTE KAZANDIRDIKLARI

EXPO organizasyonları, yenilikçi paylaşımları ve ilerlemeyi teşvik ederek iş birliğini desteklemeyi, halkın eğitim seviyesini artırmayı amaçlayan; bulunduğu şehrin altyapısını, ulaşım ağlarını geliştirerek topyekûn kalkınmayı teşvik eden, ekonomik fırsatlar yaratan, yeni iş alanları yaratarak ülkenin küresel iş ve yatırım çevresini geliştirmesine olanak sağlar.

Dünya liderleri ve karar mercileri ile birlikte milyonlarca ziyaretçinin dikkatini çeken bu fuar ülkenin uluslararası imajını güçlendirmesi için büyük bir fırsattır.

EXPO 2021 VE HATAY

Peki; Hatay’da gerçekleşecek olan Uluslararası Bahçe Bitkileri Fuarı’nın kente katkısı nedir?

Dünya genelinde bu fuarı gerçekleştiren ülkelere baktığımızda; gelişimin yanında ekonomik anlamda önemli getirisi olmuştur.

Yapılan çalışmalarda, 5 ay 20 gün süren bu fuarlara katılım 2 – 15.7 milyon arasında değişiklik göstererek ortalama 5.8 milyon ziyaretçinin geldiği tespit edilmiştir.

Ziyaretçilerin %20’si aynı şehirden, %20 – %65 oranları arasında ülke genelinden, %5 – 50 arası oranda uluslararası ziyaretçilerle birlikte günlük ziyaretçi sayısı 38 bin kişiyi bulduğu tespiti yapılmıştır.

Önceki fuarlardan görülüyor ki ekonomik anlamda kentlere önemli anlamda katkı sağlamaktadır.

158 gün süren bu fuarın sağlamış olduğu ekonomik getiri 527 Milyon Euro civarındadır.

2003 yılında, Almanya Rostock’ta yapılan fuarın toplam yatırım bedeli 88.2 milyon Euro’dur. Gerçekleşen EXPO’nun ekonomiye direkt katkı sağladığı miktar ise 262 milyon Euro’dur.

2010 yılında, Çin Taipei’de gerçekleştirilen Taipei International Flora Expo’nun yatırım bedeli 283.8 Milyon Euro’dur. 8.9 milyon ziyaretçi ile birlikte ekonomiye toplam getirisi 719 milyon Euro’dur.

EXPO alanının turizme direkt katkısı olduğu gibi sonrasında da turizm hareketinin devam etmesi için önemli bir yeri var.

HATAY EXPO 2021 ÜLKEMİZE NELER KAZANDIRIR?

  • Ülkeye olan olumsuz bakış açısını değiştirebilir.
  • Turizmin büyümesini teşvik etmek için turizmi ve önemli başarı stratejilerini uyumlu hale getirir.
  • Gelecekteki turistik ziyaretleri yönlendirecek. Daha önce EXPO şehrini veya ülkeyi gezmeye gelmeyen turistlerin ilgisini çekecektir. Gelecekte tekrar ziyaret etme olasılıklarını artıracak ve destinasyonu başkalarına tavsiye etme etkisi vardır.
  • Uluslararası Bahçe Bitkileri Fuarı (AIPH), güzelliği ve yaratıcılığı sergilemek için oluşturulmuş; ziyaretçi deneyimini büyük ölçüde etkileyecek yeni bir destinasyon var etmektedir. Örneğin; sadece Birleşik Krallık’ta bahçecilik turizmi 2014’ten bu yana çarpıcı bir şekilde artış göstermiştir. 2017 yılında 2.2 milyar Sterlin turizm geliri, GSYİH’a etkisi 2.9 milyar Sterlin dolayında olmuş ve 60 bin 500 istihdam sağladı.

Bu fuar, sadece önemli bir etkinlik olarak kalmayacak… EXPO 2021, Hatay’ın yerel ekonomisini kısa ve uzun vadede canlandıracak; ödüllendirici bir deneyim yaratacaktır.

Diğer ülkelerin ev sahipliği yapmak için kıyasıya mücadele verdikleri EXPO’yu biz doğru bir şekilde yönetmeliyiz.

TURİZM STK’LARINA İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Ülkemizin ve kentimizin tanıtılması noktasında önemli bir araç olan bu fuarın gerçek anlamda yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanı sıra, turizm endüstrisinin önemli STK’larının bir araya gelerek Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu çalışmalara rehberlik ve destek vermeleri gerekmektedir.

EXPO 2021 İÇİN HATAY’DA YAPILMASI GEREKENLER

Alt ve üst yapının EXPO kenti için uygun olmadığı, şehrin birçok ilçesinde içme suyunun dahi akmadığı, beklenen ziyaretçi sayısının yakalanması halinde gelecek olan misafirleri ağırlayacak yatak kapasitenin bulunmadığı, kentin tarih, inanç, kültür turistik alanlarının turizme uygun peyzaj ve düzenlemenin yapılmadığı, yerleşim alanlarındaki yolların ve sokakların günümüz dünyasına uygun olmadığı, Hatay halkına EXPO ile ilgili yeterli bilgilendirmenin yapılmadığı bir ortamda bu fuarın gerçekleştirilmesi ülke ve kentin tanıtımı için büyük risk söz konusu olabilir.

HATAY EXPO 2021 KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMEK İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

EXPO şansını, pandemi ile birlikte ülkenin tanıtımı için kullanarak krizi fırsata çevirmemiz için tespit edilen eksikliklerin ve yanlış uygulamaların çözümlenmesi elzemdir.

Aksi halde Ülkemiz ve Hatay kenti kötü bir durum ile karşı karşıya kalabilir.

EXPO 2021 HATAY İÇİN TARİHİ BİR FIRSAT

Suriye Savaşı nedeniyle sınır kapılarının kapalı olmasından dolayı kötü durumda olan Hatay ekonomisini tekrar canlandırmak, kentin sahip olduğu turizm potansiyelinin doğru pazarlanması için EXPO 2021 tarihi fırsat olacaktır.

Turizm endüstrimizin gelişimi ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlamak için bütün bileşenlerin siyasi çıkar gözetmeksizin aynıdan ziyade doğru paydada buluşması dileğiyle.


KAYNAKÇA

  • Oxford Economics – Birleşik Krallık’ta süs bahçeciliği ve peyzajın ekonomik etkisi – Ekim 2018
  • www.bie-paris.org/site/en
  • www.oecd-ilibrary.org
  • expo2021hatay.com
  • http://aiph.org/
  • wikipedia.org
  • antakya.com
  • dw.com