Last Updated on 24 Mayıs 2022 by Yaşar Çelik
Birçoğumuzun hayranı olduğu dünyaca ünlü yıldızlarla tanıştım! Tom Cruise ile aksiyon dolu motorsiklet macerası, Karayiplerin deli dolu kaptanı Johnny Depp ile poz heyecanı, Steven Spielberg ile gişede hasılat rekoru kırmaya hazırlandığımız yeni filmimizin kamera arkası… Tüm bunların hepsini siz de yapabilirsiniz. Nasıl mı? Tabi ki Madame Tussauds İstanbul’a giderek. 😊
Dönemin önde gelen balmumu sanatçılarından Dr. Philippe Curtius’ın balmumu modelleme eğitimi verdiği Marie Tussaud (1761-1850) tarafından kurulan müzenin İstanbul şubesini sizin için gezdim. Mizahla karışık kaleme aldığım Madame Tussauds İstanbul gezi rehberini #TGilekeşfet ‘meye başlayabilirsiniz.
Yazıdaki Başlıklar
1 – MİZAHİ ANLATIMLA MADAME TUSSAUDS İSTANBUL
Hoş buldum
Eğlenceli bir gün geçirdiğim müzenin kapısından içeri girer girmez son dönemde elde ettiği başarılarla adını yurt dışında da duyurmaya başlayan Aleyna Tilki ile bir araya geldim. ‘Neredesin sen, yeni klipler ne zaman çıkıyor’ diye sorguladığım Pop ve R&B Kraliçesi “Kötü kız Riri” Rihanna ile kısa bir sohbetin ardından beni Aksiyon filmlerinin ünlü yıldızı Bruce Willis karşıladı. Ay bir ‘hoş geldiniz’ler bir ‘hoş geldiniz’ler, inanamazsınız. Meğersem benimle tanışmayı çok istiyormuş. Neyse gönlü kırılmasın diye biraz muhabbet edip ‘benim gitmem lazım daha sırada görüşeceğim birçok ünlü var’ diyerek yanından ayrıldım. 😊
Saygıyla…
Müze bileti…vs. giriş işlemlerinin sonrasında ilk önce tarihi liderler ile görüştüm. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk‘ün önünde saygıyla eğildim ve sırasıyla Kanuni Sultan Süleyman ile Fatih Sultan Mehmet‘in huzurlarına çıktım. (Bu arada Kanuni Sultan Süleyman’ı Muhteşem Yüzyıl dizisinde Halit Ergenç ile özdeşleştirmiş olduğumu da o anda fark ettim. Gerçekten o role ve tarihi şahsiyete çok yakışmış ve oturmuş.)
Ne olacak bu ülkedeki kadına şiddet olayları?
Türkiye siyasi tarihindeki ilk ve tek kadın başbakanımız Tansu Çiller Hanımefendiyle biraz ‘Türkiye’de kadına şiddet’ konusunu hasbihâl ettik. Bilim ve Kültür dünyasından Mimar Sinan, Albert Einstein, Leonardo da Vinci ve Steve Jobs‘tan ise uzman oldukları alanlara dair küçük tüyolar, Klasik Batı Müziği’nin en ünlü bestekarlarından Wolfgang Amadeus Mozart’tan da ufak bir piyano dersi aldım.
Yaşayan tarih
Türkiye edebiyatına damgasını vurmuş ünlü yazarımız Yaşar Kemal Beyefendi ile de güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. Daha çok geçmiş dönemin Türkiye’sini öğrenmek, birebir yaşayan kendisinden dinlemek istedim. Harika şeyler öğrendim. Minnettarım… 🙏🏻
Gurur dolu anlar
Türkiye’nin ilk kadın pilotlarından biri olmakla beraber, dünyanın da ilk kadın savaş uçağı pilotu olan Sabiha Gökçen Hanımefendiyi uçağın üzerinde göklere bakarken görmek, hem güzelliğine hem de bir kadın olarak hemcinslerimin böylesi başarılara imza atması beni çok mutlu etti.
Ah nerede…
Sadece Yeşilçam Sineması’nın değil hepimizin anası olan Hafize Ana yani Adile Naşit‘i ve “Damat Ferit” olarak kalbimizde yer eden Tarık Akan‘ı görür görmez ikilinin birlikte oynadığı Ah Nerede filmindeki şu replik aklıma geldi:
“Siz hanımefendi beyefendiyi eşliğe kabul ediyor musunuz? -Nasıl kabul etmem memur bey? Sevişiyoruz.”
Tabii bir de Adile Naşit’in meşhur gülmesi. 😊
Spor dünyasının devleri
Spor dünyasının birbirinden değerli isimleri Muhammed Ali, Usain Bolt, Hidayet Türkoğlu ve Arda Turan ile de kazanmanın gücünü, karşılaşmanın da heyecanını yaşadık doğrusu.
Yıldızlar geçidi
Her adımda farklı bir dünyaya yolculuk yaptığım bu bölümde ilk karşılaştığım ve büyük hayranı olduğum Michael Jackson oldu. Kendine özgü dans figürlerininin püf noktalarını öğreten Michael’a bir kez daha hayran oldum açıkçası. Ardından Lady Gaga ile biraz boy muhabbeti yaptık. Hanımefendinin boyu benden de kısaymış haberim yokmuş doğrusu. Konuyu aramızda tartışırken uzaktan birinin dik dik bana baktığını gördüm. Kim dersiniz Justin Bieber. (Heykeller arasında bakışlarıyla herhalde beni en çok etkileyen Justin Bieber olmuştur. Tanrım bu ne gerçekçilik. 😱) Şu yıldızlar arasında bir Beyonce göremedim. Kendisi güzellik bakımındaymış. Ay kız çık birazda biz bakım yaptıralım. 😀 Birlikte bir Reggae müziği patlattığımız Bob Marley ile de özgürlük savaşının ruhunu içimizde hissettik.
Sanat Güneşi’miz Zeki Müren, babalar babası Müslüm Baba, Efsane Grup MFÖ ile müzik türlerinin arasında adeta zaman yolculuğuna çıktım. Türkçe pop’un iz bırakan ismi Murat Boz da aman Allah’ım bir sıcak kanlı, bir sıcak kanlı anlatamam. ‘Sahra, Sahraa bi selfie çekilebilir miyiz?’ diye bağırıyor. Baktım böyle olmayacak ‘tabii ki’ dedim. O selfie ömür boyu yeter herhalde. 😂 İki sarışın bomba ise efsane. Birisi Sen Çal Kapımı dizisinin yakışıklısı Kerem Bürsin diğeri Aşk-ı Memnu’nun çapkın Behlül’ü Kıvanç Tatlıtuğ.
Şaka bir yana balmumu da olsa tüm bu isimleri yakından görmek çok heyecan verici bir deneyimdi. Siz de sevdiklerinizle birlikte Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde yer alan Madame Tussauds İstanbul’da keyifli anlar yaşayabilirsiniz. 😉 Bu arada Marilyn Monroe, Beren Saat ve Angelina Jolie‘nin balmumu heykellerini gerçeklerine pek benzetemedim. Sizin görüşlerinizi de yorumlarda bekliyorum.
2 – MADAME TUSSAUDS HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
250 yıllık bir geçmişe sahip Madame Tussauds markasının İstanbul merkezinde geçmişten bugüne sanat, spor, müzik, bilim, tarih ve siyaset dünyasından yaklaşık 60 ünlü isme ev sahipliği yapıyor.
Merkezi Londra’da yer alan balmumu heykel müzesinin aralarında Amsterdam, Berlin, Hong Kong, İstanbul, New York, Sidney ve Tokyo’nun da bulunduğu 24 şehirde şubesi bulunuyor.
Müze balmumundan heykel ustası Marie Tussaud (1761-1850) tarafından kurulmuştur. Fransız sanatçı, balmumundan anatomik heykeller yapan Dr. Philippe Curtius’un evinde 17 yaşına kadar kendisinden balmumundan heykel yapmayı öğrenir. Marie Tussaud, bu dönemde Voltaire ve Benjamin Franklin gibi ünlülerin büstlerini yapmıştır. 1780’de Versailles Sarayı’nda Kral XVI. Louis’nin kız kardeşi Elisabeth’in sanat öğretmeni olur. 14 Temmuz 1789’da, Paris’de Fransız İhtilali’nin başladığı sırada öldürülen hapishane müdürünün kellesi Marie Tussaud’a ulaşır. Tussaud’dan büstün yapılması istenir. Daha sonraki yıllarda giyotin ile kesilen başlardan ünlülerin balmumundan büstlerini yapmaya devam etmek durumunda kalır. Hatta bunların içlerinde Kral XVI. Louis ve kraliçe Marie Antoinette dahil, saraydaki günlerinden tanıdığı asiller de bulunmaktadır.
Kucağına aldığı bu başların ifadesiz yüzlerine plaster yayıp kalıplarını alan ve büst haline getiren Tussaud, geçmişte asillerle olan ilişkisi nedeniyle yakalanarak hapse atılır. Boynu giyotine hazırlandığı sırada Dr. Philippe Curtius onu serbest bıraktırmayı başarır. Marie, 1794’te ölen Curtius’un iki balmumu müzesini ve çok borcu olan stüdyosunu devralır. Marie ailesini geçindirebilmek için Curtius’un arkadaşı Paul de Philstal adlı bir işadamından yapıtlarının İngiltere’ye götürülerek orada bir sergi açma teklifi alır. Londra’daki Lyceum tiyatrosunda “Sihirli Fener” isimli gösterisi ile birlikte sergilenen yapıtlar anında ünlenerek para kazanmaya başlayınca Philstal kârın yarısını ister. Bunun üzerine Marie Tussaud sergisini gezgin hale getirmeye karar verir. İngiltere şehir, kasaba ve köylerinde toplantı salonları kiralayarak yapıtlarını sergiler. Marie, iki oğlu ile birlikte 33 yıl sergiyi seyyar olarak yürütür.
1835 yılında 74 yaşındayken Londra‘da Baker Street’teki sürekli yerine yerleşen Marie Tussaud’un en son yaptığı eseri kendi büstü olur. (1842) Marie Tussaud, 16 Nisan 1850 tarihinde Londra’da 89 yaşında ölmüştür.
3 – MADAME TUSSAUDS İSTANBUL’DA KİMLERİN BALMUMU HEYKELİ VAR?
Alanında dünya çapında üne sahip müzenin buradaki şubesinde 6 ana ziyaret alanı bulunuyor. Kategoriler ve yer alan ünlü isimler şöyle:
- Müzik: Madonna, Beyonce, Rihanna, Demi Lovato, Lady Gaga, Taylor Swift, Bob Marley, Justin Bieber, Michael Jackson, Barış Manço, Murat Boz, MFÖ, Müslüm Gürses, Zeki Müren, Aleyna Tilki.
- Spor: Maria Sharapova, Rafael Nadal, Lionel Messi, Hidayet Türkoğlu, Muhammed Ali, Usain Bolt, Arda Turan
- Tarih & Liderler: Mustafa Kemal Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Kanun-i Sultan Süleyman, Mimar Sinan, Tansu Çiller
- Bilim ve Kültür: Marie Tussaud, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Wolfgang Amadeus Mozart, Sabiha Gökçen, Steve Jobs, Yaşar Kemal
- Film: E.T, Marilyn Monroe, Spider-Man, Shrek, Jennifer Lawrence, Steven Spielberg, Tom Cruise, Tarık Akan, Adile Naşit
- VIP Parti: Angelina Jolie, Brad Pitt, Johnny Depp, Julia Roberts, Leonardo DiCaprio, Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, Tolga Çevik, Kerem Bürsin
4 – MADAME TUSSAUDS İSTANBUL NEREDE, NASIL GİDİLİR?
İstanbul’un gözbebeği semti Beyoğlu Taksim’de yer alan müzeye herhangi bir toplu taşıma aracı ile şehrin her yerinden rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. İsterseniz bulunduğunuz lokasyondan size en rahat gelen toplu taşıma aracını seçerek ya da rotanız üzerindeki İstanbul’un diğer semtlerini kısa kısa turlayarak müzeye gelebilirsiniz. Gişe işlemlerinin hemen ardından karşınıza çıkacak asansörle -2’ye inip tüm ünlü isimlerin dünyasına yolculuk yapabilirsiniz.
5 – MADAME TUSSAUDS İSTANBUL GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR?
- Müzeye giriş ücretleri dönem dönem kampanyaya girdiği için online’dan takip etmenizde fayda var. Ancak kafanızda bir fiyat skalası belirmesi açısından şu anda online’da günlük tekil biletin fiyatı 62 TL.
- LEGOLAND Discovery Centre + Madame Tussauds İstanbul’u kapsayan 2’li ortak biletin fiyatı yine şu anda online üzerinde 95 TL.
- Sea Life + LEGOLAND Discovery Centre + Madame Tussauds İstanbul’u kapsayan 3’lü ortak biletin fiyatı online üzerinde Yetişkin: 127,00 TL – Çocuk: 95,00 TL.
- Madame Tussauds İstanbul’da arkadaşınız ya da sevdikleriniz ile birlikte eğlence dolu bir gün geçirmek için İkili Paketin fiyat avantajlarından yararlanabilirsiniz. İkili Paket’in fiyatı ise şöyle: (2 yetişkin + 1 Guidebook) – 152.00 TL.
6 – MADAME TUSSAUDS İSTANBUL ÇALIŞMA SAATLERİ
Haftanın 7 günü hizmet veren müzeyi 12:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye son giriş saati 17:00’dır, gezi sürenizi bu saatlere uygun olarak planlamanızda fayda var. Ortalama ziyaret süresinin de 1-1,5 saat olduğunu da ekleyeyim.
İletişim Bilgileri
Adres: Hüseyinağa, Grand Pera, İstiklal Cd. no: 56 D:58, 34440 Beyoğlu/İstanbul
Çağrı Merkezi: 444 3 253
7 – Deneyim dolu diğer İstanbul keşif yazılarıma da göz atın!
- Pandemide İstanbul’da safari yaptık
- Sualtı severler için İstanbul Akvaryum gezi rehberi
- İstanbul’un en iyi yürüyüş-koşu ve bisiklet yolları
- İstanbul’da sonbahar rotası önerisi: Atatürk Arboretumu
- İstanbul’un alışveriş için en ideal 5 semti
- İstanbul’un en iyi 10 piknik & mesire alanı
- İstanbul’un tarihi müzeleri