Last Updated on 11 Mart 2023 by Turizm Günlüğü
Malatya’nın büyük mirası Arslantepe Höyüğü Unesco Dünya Mirası listesinde!
Malatya, bugünlerde kıymetli tarihi olan Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya mirası kalıcı listesine girmesinin mutluluğunu yaşıyor. Binlerce yıllık geçmişiyle UNESCO Dünya Miras Geçici listesinde yer almaktaydı. Malatya’ya 7km mesafede bulunan tarihi alan insanoğluna kucak açmış mekanlar arasında bulunuyor ve birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Şimdi tarih fışkıran bu höyüğü biraz inceleyelim.
Anadolu’nun bilinen en eski şehir devletinin kurulduğu Malatya’daki Arslantepe höyüğü, tarihiyle büyülüyor.
Arslantepe Höyüğü nerede?
Geç Kalkolitik dönemden demir çağına kadar geçen tarihsel sürecin izleri hala gözlemlenebiliyor. Konum olarak Malatya ilinin Battalgazi ilçesinde bulunuyor. Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir mekandır.
Arslantepe Höyüğü’nün tarihçesi
Tarihi höyükte, Dünyanın ilk yağmur drenaj hattı gibi şehir alt yapıları bulunmaktadır. Bünyesinde Dünya’nın en eski Kerpiçten yapılmış sarayını bulunduruyor olması Arslantepe’nin en ayırt edici özelliklerinden biridir.
Anadolu’daki ilk şehir devleti
Kazı çalışmalarında Anadolu’daki “İlk Şehir Devletinin Yapıları” ortaya çıkarıldı. Ayrıca kazı çalışmaları sırasında ilk olarak 5500 yıllık bir tapınak bulunuyor, ardından saray ortaya çıkarılıyor.
Duvarlarında siyasi gücün tasvir edildiği renkli figürler bulunmaktadır. Mezopotamya ile benzerlik gösteren birçok çanak ve çömlek de kazı çalışmalarında çıkan eserler arasında yer almaktadır.
Dünyada bulunmuş en eski kılıçlar
Dünya’da bulunmuş en eski kılıçlar burada yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır.
Mutlaka ziyaret edilmesi gereken bu kıymetli höyükte hala yaklaşık 5 bin yıllık izler gözlemlenebiliyor. Buraya Anadolu’nun ilk kent devleti denilmesinin asıl gerekçesi çalışmalarda bulunan mühürlerdir.
Komite online toplantı ile Arslantepe Höyüğü’nü listeye aldı
Arslantepe Höyüğü, çevrimiçi düzenlenen 44’üncü Dünya Mirası Komitesi toplantısında alınan kararla Dünya Mirası olmuştur. Ülkemizin büyük bir değeri olan bu höyüğe ziyaretlerin artması beklenmektedir. Tarihi herkesi büyüleyecektir.
Arslantepe Açık Hava Müzesi
Kültür ve turizm Bakanlığı web sitesinde ise Arslantepe Höyüğü hakkında şu bilgiler yer alıyor; UNESCO Dünya Kalıcı Kültür Mirası Listesi’ne 2021 yılında giren Arslantepe Höyüğü, Malatya şehir merkezinden 6 kilometre uzakta yer alıyor.
M.Ö. 5 bin yıllarından M.S. 11. yüzyıla kadar yerleşim gören höyük, M.S. 5.-6. yüzyıllar arasında Roma köyü olarak kullanılmış ve daha sonra Bizans nekropülü olarak ömrünü tamamlamıştır. 1932 yılından beri kazı çalışmalarının yürütüldüğü Arslantepe Malatya’nın en önemli arkeolojik alanı olarak kabul edilmektedir ve 2011 yılında açık hava müzesine dönüştürülüp ziyarete açılmıştır.
Höyükte yapılan kazılar sonucunda M.Ö. 3 bin 300-3 bin yıllarına ait “dünyada bilinen en eski kerpiç saray”, M.Ö. 3 bin 600-3 bin 500 yıllarına ait bir tapınak, 2 bini aşkın mühür baskısı, koridor bezemeleri, kral mezarı ve “dünyada bilinen en eski 9 kılıç, 12 mızrak ucu” ile daha pek çok eser ortaya çıkarılmıştır.
Müze girişine 1900-1932’li yıllarda bulunup Ankara’ya götürülmüş olan Malatya Kralı Tarhunza ile 2 aslan heykeli ve duvar kabartmalarının aynı malzemeden yapılmış birebir kopyaları yerleştirilmiştir.
Ziyaretçiler kazı alanındaki kerpiç saray ile duvar bezemeleri ve diğer kalıntıları görebilmektedir.
Arslantepe’de koruma ve sergileme olanağı bulunmayan buluntular Malatya Müzesi’nde sergilenmektedir.