Last Updated on 26 Ekim 2017 by Yaşar Çelik
Boeing, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde kazanç ve faaliyet nakit akışını, güçlü teslimatlar, servis teslimat ve genel faaliyet uygulamalarına göre açıkladı.
Üçüncü çeyrekte kazanç 24,3 milyar dolar, GKGMİ hisse başına kazancı 3,06 dolar ve hisse başına esas faaliyet kazancı (GKGMİ dışı) 2,72 dolar olarak açıklandı.
Hisse Başına Kazanç ve Nakit Akışı Beklentisi Arttı
• Kazanç, rekor sayıda 202 ticari uçak teslimatı ile 24,3 milyar dolar olarak yansıdı.
• GKGMİ hisse başına kazanç 3,06 dolar ve hisse başına esas faaliyet kazancı GKGMİ dışı 2,72 dolar olarak gerçekleşti.
• Güçlü faaliyet nakit akışı 3,4 milyar dolar olurken 11 milyon hisseyi 2,5 milyar dolara geri satın aldı.
• Yaklaşık 5.700 net ticari uçak siparişi ile birlikte rezerv değeri 474 milyar dolar seviyesinde güçlü kalmaya devam etti.
• Faaliyet nakit akışına ve sermaye harcamalarına ilişkin beklenti artarken segment beklentileri güncellendi.
Faaliyet nakit akışına ilişkin beklenti, artan faaliyet performansı sebebiyle 12,25 milyar dolardan 12,5 milyar dolara yükseldi. Tüm yıl için, GKGMİ hisse başına kazanç beklentisi, beklenilenden daha düşük vergi oranı sebebiyle, 11,10 ila 11,30 dolardan 11,20 ila 11,40 dolar aralığına ve hisse başına esas kazanç (GKGMİ dışı) beklentisi 9,80 ila 10,00 dolardan 9,90 ila 10,10 dolar aralığına yükseldi. Ayrıca, tüm yıl için segment beklentisi şirketin hizmet faaliyetlerinin Boeing Küresel Hizmetler (Boeing Global Services) alanında yeniden düzenlenmesi ile yenilendi.
Boeing Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan ve CEO’su Dennis Muilenburg, “Ekiplerimiz üç faaliyet alanımızın hepsinde de üretim ve büyüme odağıyla uygulamalarını sürdürüyorlar, bu da Boeing’in güçlü çeyrek sonuçları, nakit akışı büyümesi ve 2017 tahminin yükselmesini sağlamaktadır” dedi.
Muilenburg, “Üçüncü çeyrekte, bizim eşsiz Tek Boeing (One Boeing) avantajlarımızı artıran ve ticari uçak, savunma ve uzay sektörlerinde yaşam boyu destek sunan en yeni faaliyet alanımız Boeing Küresel Servisleri’ni başarılı bir şekilde başlatmış bulunmaktayız. Yılın üçüncü çeyreğinde üretimi düzgün bir şekilde devam eden 24 adet 737 MAX dahil olmak üzere rekor sayıda 202 ticari uçak teslimatı ile önemli dönüm noktalarına ulaştık. Savunma alanında, Kara Stratejik Caydırma Programının ilk sözleşmesi ve ABD Deniz Kuvvetleri’nden 14 F / A-18 Süper Hornet uçağı için verilen sözleşme de dahil olmak üzere yeni siparişlerimiz 6 milyar dolar olarak alındı. Üretkenlik, kalite ve güvenlik alanlarındaki iyileştirmeleri hızlandırmak, geliştirme programlarımızı uygulamak ve yeni işler yaratmak sürekli büyümemizi sağlamak için her zaman odağımızda olmaya devam edecek.” diye belirtti.
Bu çeyrekteki 3,4 milyar dolarlık faaliyet nakit akışı, sağlam faaliyet performansı, tahsilat ve giderlerin doğru planlanması sayesinde gerçekleşti. Bu çeyrek boyunca, şirket 6,5 milyar doları mevcut geri satın alma yetkisine ayırdı ve 11 milyon hisseyi 2,5 milyar dolara geri satın aldı. Şirket aynı zamanda 0,9 milyar dolarlık temettü ödemesi gerçekleştirdi. Geçen yıl bu zamanla kıyaslandığında hisse başına temettüde yüzde 30’luk bir artış görüldü.
Bu çeyrekte 16 milyar dolarlık net sipariş içermekte olan toplam şirket rezervi çeyrek başında 480 milyar dolardan, çeyrek sonunda 474 milyar dolara geriledi.
Segment Sonuçları
Ticari Uçaklar
Ticari Uçaklar biriminin kazancı, üçüncü çeyrekte, planlanmış üretim oranları ve teslimat zamanlamaları sebebiyle 15 milyar dolar oldu.
İleri testler ve sertifikasyon sürecinde ilerleme kaydedilmesiyle, KC-46 Tanker programındaki uçakların ilk üretimlerindeki değişikliklerden kaynaklanan 256 milyon dolarlık artan maliyet kısmen offset, 787 yüksek karları ve üretim programlarındaki güçlü işletme performansı ile üçüncü çeyrekteki faaliyet karı yüzde 9.9’a yükseldi.
Üçüncü çeyrek boyunca, Ticari Uçaklar Birimi 24 adet 737 MAX 8 da dahil olmak üzere 202 uçak teslimatı gerçekleştirerek bir rekor kırdı. 737 programında üretim ayda 47 adete yükseldi ve 2019’da 787 üretim ayda 14 adete çıkarma planları teyit edildi. Yapısal test için ilk tam kanat üretimi başladığı için 777X seviyesinde geliştirme planlandığı gibi devam etmektedir.
Ticari Uçaklar Birimi bu çeyrekte 117 adet net sipariş aldı. Birim, 412 milyar dolar değerinde yaklaşık 5.700 adet uçakla rezerv gücünü korumaktadır.
Savunma, Uzay ve Güvenlik
Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik Biriminin üçüncü çeyrekteki geliri 5,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Üçüncü çeyrekte faaliyet karı, güçlü performans ile KC-46 Tanker’in 73 milyon dolarlık artan maliyeti kısmen offset ile yüzde 10,2’ye yükseldi.
Üçüncü çeyrek boyunca, Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik Birimi yeni Hava Üssü Stratejik Koruma Savunma sistemi tasarımı ve bir sonraki başkanlık uçağının ön tasarımı için ABD Hava Kuvvetleri ile sözleşmeler imzaladı. ABD Deniz Kuvvetleri üçüncü çeyrekte 14 F / A-18 Süper Hornet için Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik Birimi ile sözleşme imzaladı. Ayrıca, Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik Birimi SES için yedi adet orta yörünge uydusu tasarımı ve üretimi için seçildi.
Savunma, Uzay ve Güvenlik rezervi yüzde 35’i uluslararası müşterilerin siparişleri olmak üzere 46 milyar dolardır.
Küresel Hizmetler
Küresel Hizmetler üçüncü çeyrek geliri, devlet hizmetlerinin zamanlanmasında kısmen offset ile özellikle yüksek ticari hizmet gelirlerinin etkisiyle 3,6 milyar dolara yükseldi. Üçüncü çeyrek faaliyet karı, üretim ve hizmetler karması ile yüzde 14,2 oldu.
Çeyrek boyunca Küresel Hizmetler Birimi, Savunma Lojistik Ajansı’ndan F/A-18 E/F için yedek parça tedarik etmek ve KC-767A tankerini desteklemek için performansa dayalı lojistik hizmetleri sunmak üzere İtalyan Hava Kuvvetleri ile sözleşme imzaladı. Çeyrek boyunca dijital navigasyon uygulamalarımıza 40’dan fazla ticari havayolu kaydoldu. Buna ek olarak, Küresel Hizmetler, Boeing AnalytX tarafından desteklenenler de dahil olmak üzere, genişletilmiş tekliflerle yeni ticari ve devlet müşterileri almaya devam etmektedir.
Ek Finansal Bilgiler
Boeing Capital’in net portföy bilançosu çeyrek sonunda 3,4 milyar dolar oldu. Önceki yılın aynı döneminde 453 milyon dolar olan toplam emeklilik masrafı bu çeyrekte 100 milyon dolar oldu.
Diğer tahsis edilmemiş varlıklarda ve mahsuplarda kazanç, özellikle faaliyet kiralama kapsamında muhasebeleştirilenler de dahil olmak üzere, şirketler arası uçak teslimatlarının mahsup edilmesinin zamanlaması nedeniyle artmıştır.
Diğer tahsis edilmemiş varlıklar ve mahsup gelirleri, yüksek vadeli tazminatı içeren offset ile özellikle şirketler arası uçak teslimatlarının mahsup edilme zamanlaması nedeniyle geriledi.
Üçüncü çeyreğe ilişkin geçerli vergi oranı, özellikle önceki yıl kaydedilen münferit vergilerden dolayı yüzde 30’a yükselmiştir.