Last Updated on 1 Kasım 2021 by Yaşar Çelik
Gezi olaylarından sonra Mart 2018’de yeniden yapılmak üzere yıkılan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 98. Yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla görkemli bir törenle kapılarını açtı.
AKM’nin açılış törenine başta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanvekili Celal Adan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu olmak üzere TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, önemli davetliler ve yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubu katılım gösterdi.
Güvenlik önlemlerinin üst düzeye çıkarıldığı AKM’nin çevresinde Taksim Meydanı ve çevresindeki yollarda çok sayıda vatandaş, töreni meydana kurulan dev ekranlardan izledi.
ERDOĞAN: YENİ AKM’DEKİ HER KÜLTÜR & SANAT FAALİYETİ, BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE’NİN İNŞASI YOLUNDA ATILACAK ADIMDIR!
Atatürk Kültür Merkezi’nin açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve kurdele kesimi yaparak AKM’nin açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu açıklamalarda bulundular:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Binlerce yıllık devletler silsilemizin coğrafyamızdaki en son halkası olan cumhuriyetimizi, bize armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm milli mücadele kahramanlarımızı rahmet ve şükranla yâd ediyorum. Cumhuriyeti kuranlara borcumuzu 2023 hedeflerini ortaya koyarak, bunları gerçekleştirmek için gece gündüz çalışarak ödemenin gayreti içindeyiz. Hiçbir engelin, tuzağın bizi cumhuriyetimizin 100. yılı için belirlediğimiz hedeflere ulaştırmaktan alıkoymasına izin vermeyeceğiz. İstanbul’un bu sembol yapısını yeni baştan inşa etmek için uzun yıllar önce harekete geçtik. Ancak attığımız her adımda engellerle karşılaştık. Eski Türkiye’nin köhnemiş yüzü olan, her tarafı dökülen, kendisinden beklenen işlevleri yerine getiremeyen AKM binasını yıktırmamak için yapılan kampanyaları hepiniz hatırlıyorsunuz. Halbuki biz en başından burada yerine çok daha güzelini, çok daha estetiğini, çok daha kullanışlısını yapacağımızı söylüyorduk. Buna rağmen mesele kimi çevrelerce ideolojik saplantı, kimi çevrelerce siyasi hesaplaşma, kimi çevrelerce kaos çıkarma vesilesi haline dönüştürülerek bize ve ülkemize vakit kaybettirildi. Gezi olayları sırasında o binanın nasıl terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine dönüştürüldüğünü unutmadık. İstanbul’a ve dünyaya unutulmaz kültür-sanat hizmetleri sunacak abidevi bir eser ortaya çıkardık. Uzun yıllar boyunca AKM’nin yenilenmesi projesine karşı çıkan, bunun için akla hayale gelmeyen yalanlara, iftiralara başvuran kesimlerin, ortaya çıkan eser karşısında bir parça da olsa mahcubiyet duyacaklarını ümit ediyorum. Türkiye ve İstanbul’un 2023 hedeflerine uygun böyle bir eseri şehrimize kazandırmakla bizden sonraki nesillere en büyük hediyelerden birini verdiğimize inanıyorum. Burada yürütülecek her kültür ve sanat faaliyeti, büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası yolunda atılacak adımdır. İstanbul’un 1453’teki fethinden beri bu şehre vurduğumuz mühürlerin son halkası olarak gördüğüm Atatürk Kültür Merkezi’miz, ülkemizin kültür sanat nabzının attığı yer olarak inşallah asırlar boyunca ayakta kalacaktır. Bu açılışla birlikte 4 Kasım’a kadar sürecek Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’ni de başlatmış oluyoruz. Bugünden itibaren 5 gün boyunca 40’ı kapalı, 24’ü açık olmak üzere 64 farklı noktada yürütülecek sergi, konser, atölye çalışması, edebiyat sohbetleri, video gösterisi gibi etkinliklere başta gençler olmak üzere herkesi davet ediyoruz.
ERSOY: DÜNYADAKİ EMSALLERİYLE KIYASLANAMAYACAK BİR PROJE OLDU
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Sanatta milli ve yerli olmanın taşıdığı değeri daima vurguluyoruz. Sanatın evrenselliğine kendi özgünlüğümüzü eklemek en önemli hedeflerimizden biridir. Öz kültürümüz bunu hak edecek zenginliğine sahiptir. Bugüne kadar ilmek ilmek işlediğimiz Türk kültür hayatına değer katacağınızdan şüphemiz yoktur. Toplam maliyeti yaklaşık 2 milyar lira olan yeni Atatürk Kültür Merkezi için ‘kapsamlı’ ifadesi oldukça yetersiz kalıyor diye düşünüyorum. Biz teknoloji olarak en son teknolojiyi kullanıyoruz. Dünyanın sahne teknolojileri konusunda en ileri teknolojisini kullanan firma ile anlaştık. Dünyadaki emsalleriyle kıyaslanamayacak kadar uygun şartlarla mal etmeyi başardık. Son olarak Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin de açılışını hatırlatmak istiyorum. 17 gün boyunca binden fazla sanatçının katılımı ile 64 farklı noktada etkinlikler düzenleyeceğiz. Halkımızı bu kültür ve sanat şölenine özellikle davet ediyorum. Bu festivaller ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kez düzenleyeceğiz. Turizmde marka şehir olmak istiyorsanız kültür ve sanatınızı desteklemek, uluslararası markalaşmış etkinlikleri sergilemek gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız yeni AKM’nin temelinde iradedir. Bize destek oldunuz, önümüzü açtınız, size tekrar şükranlarımı arz ediyorum. Herkese en kalbi şükranlarımla teşekkür ediyor, aramızda olmayan büyüklerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum. Cumhuriyetimiz daim, bayramımız kutlu, yeni Atatürk Kültür Merkezi’miz hayırlı olsun.
İŞTE YENİ AKM’NİN ÖZELLİKLERİ
- Erdoğan tarafından ‘zafer anıtı’ olarak nitelendirilen ve toplam alanı 95 bin metrekareyi bulan AKM, TOKİ tarafından salgın şartlarına rağmen yaklaşık 2,5 yılda tamamlandı.
- Merkezin yapımında yüzde 70 yerli malzeme kullanıldı.
- Çevresinde 6 bin 100 metrekare alanda peyzaj çalışması yapıldı, QQX4 bin 700 metrekare alana sahip ‘yeşil çatı’ sistemi uygulandı.
- Bina içerisinde 2 bin 40 kişilik opera salonu, 802 kişilik tiyatro salonu, kültür sokağı, iki katlı kütüphane, çocuk sanat merkezi, sinema ve sergi salonu, müzik platformu, kafeler, tasarım dükkanı ve restoranlar bulunuyor.
- Kültür sokağında; sanat galerisi, sinema, restoran, kafe, kitap kafe, çocuk sanat merkezi, müzik platformu, kütüphane, tasarım dükkanı ve çok amaçlı salon yer alıyor.
- 48 bin 705 metrekare büyüklüğünde 4 bodrum, sahne, kulis odaları, fuaye alanları, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonları, solist ve orkestra çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve prova salonları, sanat galerileri, sergi salonları ve millet kıraathanelerinin olduğu AKM’de yer alan sahne mekaniği ve sistemleri de dünyanın en önde gelen teknolojisine sahip olmasıyla dikkat çekiyor.
- 65 metre sahne derinliğinde, 4 ana sahne asansörü yan ve arka sahnelerde 13 kompansatör asansörü ve üzerlerinde yer alacak 4 hareketli vagondan oluşuyor.
- Ayrıca ana sahne üzerinde 1 adet döner sahne vagonu yer alıyor. AKM’nin bütün salonları akustik, ses, ışık ve görüntü sistemleri olarak en üst seviyede malzemelerle donatıldı.
- 4 çalışma odasının yer aldığı çocuklara özel bölümde bir de sahne bulunuyor. Renkli koltuklar ve renkli tavan aydınlatmalarıyla süslenen alanda çocukların yer alacağı çalışmalar yapılacak.
- Babası Hayati Tabanlıoğlu’nun eski binadaki merdivenleri andıran bir tasarım kullanan Mimar Murat Tabanlıoğlu salonun balkonlarına çıkan merdivenlerde eski tasarımı andıran bir tasarım kullandı. Böylece AKM’nin içinde yer alan ikonik doku korunmuş oldu.
- Büyük salondaki sahne çukuru 118 kişilik bir orkestrayı alacak büyüklükte. Sahne ve sahne gerisi ise en büyük prodüksiyonlara yetecek hacme sahip olarak tasarlandı.
- Tiyatro salonunda krem rengi koltuklar kullanılırken opera salonunda ise bordo renk tercih edildi.
- AKM’nin “kalbi” olarak nitelendirilen opera binası ise 14 katlı ve 49 bin metrekarelik alana sahip.