Rusya – Ukrayna Savaşı’nın turizm ülkelerine faturası

Last Updated on 16 Haziran 2022 by Turizm Günlüğü

Rusya – Ukrayna Savaşı’nın turizm ülkelerine faturası… Turizmci Recep Yavuz, Rusya – Ukrayna Savaşı’nın Avrupa ülkelerinin turizminde yol açtığı kayıp ve zararın boyutları mercek altına aldı.

Turizmci Recep Yavuz, blog’unda “Savaş Avrupa turizmini sarstı” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Recep Yavuz, bu yazısında Rusya – Ukrayna Savaşı’nın Avrupa ülkelerinin turizminde yol açtığı kayıpları ve zararı mercek altına aldı.

İşte Recep Yavuz’un kaleme aldığı yazı:

SAVAŞ AVRUPA TURİZMİNİ SARSTI

Ne kadar kaygan ve kırılgan bir zemin üzerinde ilerliyor dünya turizmi… Yanlış bir hareket yapıp düşmemek için çok çaba harcamak gerekiyor.

Artık turizmi belirleyen sadece modern ve güzel oteller, uçsuz bucaksız sahiller, her köşesinden tarih, kültür fışkıran zenginlikler değil.

Maalesef ve ne yazık ki değil!

Artık dünya genelindeki siyasi gelişmeler turizmin yönünü doğrudan belirliyor. Bu yüzden biz turizmciler, turizmden ziyade dünya genelindeki siyasi ve ekonomik gelişmelere konsantre oluyoruz.

Dünyadaki gelişmeleri günlük takip ederek, ülkeleri tek tek inceleyerek, kendi verilerimiz doğrultusunda tutarlı ve mantıklı öngörülerde bulunmaya çalışıyoruz.

Hepimizin malumu; turizmde bu yılın kaderini, Rusya ile olan krizin yönetilebilmesi oluşturuyor.

Dünya çapında 45 milyon turist göndererek, 36 milyar dolar katma değer üreten Rusya dengeleri değiştirebilecek kapasiteye sahip.

Tayland’dan Meksika’ya, İtalya’dan Tanzanya’ya dünyanın önemli bütün turizm destinasyonlarında Rus turistleri ve hatta onların yatırımlarını görmek mümkün.

Savaşın yaptırımlara dönüşmesi, bunun da AB ülkelerini kapsaması ile birlikte Şubat ayından beri tek bir uçak Rusya’dan kalkıp, Avrupa’nın herhangi bir havaalanına inmedi. Bunun AB ülkelerine verdiği hasar azımsanacak gibi değil.

“Bize ne bundan?” demeyin, bunun birtakım sonuçları olacaktır: (Tabi bugünlerde yaşanan ödeme, banka, hesap konularındaki sıkıntıların bertaraf edilmesiyle)

  • Türkiye’ye hiç gelmemiş Rus turistlerin Türkiye’yi tanımasına vesile olacaktır
  • Kitle turizmine yönelmiş Antalya’nın ürününü özel ve farklı konseptlerde geliştirmesine katkı sağlayacaktır
  • Farklı portföylerdeki, ödeme gücü olan Rus turist kişi başı turizm gelirinin artmasını sağlayabilir
  • Antalya dışındaki bölgelerin, Batı Akdeniz ve Ege’nin devreye girmesine katkı verir
  • Kültürel ziyaretlerin artmasına vesile olur.

O zaman kısa bir durum değerlendirmesi yapmakta fayda var:

24 Şubat 2022 tarihinde AB, Rusya’ya karşı yaptırımları karara bağladı. Bu yaptırımlardan bir tanesi de bir liste ile belirtilen Rusya vatandaşlarının AB’ye seyahat yasağını ve AB ülkelerindeki hesapları ile mal varlıklarının dondurulması konusunu kapsıyor.

Ayrıca Şubat ayı içinde AB ülkeleri Rus uçaklarına hava sahasını kapadı. Böylelikle Rusya – Avrupa arasındaki havayolu trafiği tamamen kesilmiş oldu.

Bu durum AB ülkelerinin turizm gelirlerini derinden etkiledi. Zira Rus turistler tercih edilen ve önemli ekonomik katkı sağlayan turistlerdi. Ruslara bel bağlamış, ancak yaptırımlar nedeni ile Rusların gidemediği Avrupa ülkeleri uyguladıkları ambargo ile bir kıskaca girdiler.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan ambargo yüzünden Rus turistlerin gelmemesinden en çok etkilenen ülkeler oldular.

GÜNEY KIBRIS

Pandemi öncesi yılda yaklaşık 600 bin turist ile Güney Kıbrıs turizminde ikinci büyük pazarı oluşturan Rusların eksikliği boş kalan oteller, iş yapamayan dükkânlar, kapısına kilit vurulmuş villalar ve yatlarda kendini gösterdi.

Güney Kıbrıs turizm potansiyelinin %25’ini oluşturan Rusların gelmemesi, GSMH’da %2’lik bir düşüş anlamına geliyor.

YUNANİSTAN

Yunanistan’da da Adalar ve anakaraya pandemi öncesi gelen 800 bin Rus turistin eksikliği her yerde ciddi bir şekilde hissediliyor.

BULGARİSTAN

Bulgaristan’da yazlıkları olan 350 bin Rus turistin ülkeye giriş şansı yok, aynı zamanda Ukraynalıların da gelmemesinin bu yaz Bulgaristan sahillerini boş bırakacağına benziyor.

KARADAĞ

Karadağ, Rusların yazlıklarının yoğun olduğu ülkelerden, ancak ülkeye gidemeyen Ruslar yüzünden on binlerce yazlığın boş kalacağı düşünülüyor. Tivat Limanı’na demirlemiş sahiplerini bekleyen lüks yatlar da cabası.

İTALYA

2022 yılına 37 milyon turist hedefi ile başlayan İtalya’da Ruslar %2.5’lik bir paya sahip. İtalya, Milano gibi yüksek segment destinasyonlarda alışveriş yapan, konaklayan turistleri mumla arıyor. Pandemi öncesi sadece Roma’ya 1 milyon Rus turist giderken; bu yıl ambargodan dolayı gelemeyen Rus turistlerden kaynaklanan ekonomik kaybın sadece Roma’da 150 milyon Euro olacağı bekleniyor.

Ruslara konan ambargo ile birlikte lüks villalar, yatlar, zeytin bağları adeta çürümeye terk edildi. Varlıklarını yurt dışına çıkarabilen oligarklar yıllardır yaşadıkları İtalya’ya belki de bir daha geri gelmemek üzere “Arrivederci” diyerek veda ediyorlar.

ÇEKYA

Dünya’nın en önemli kaplıcalarından biri olan ve adeta bir Rus şehri olarak bilinen Çekya’nın Karlsbad (Karlovy Vary) kaplıcaları da bu yıl boş kaldı. Zengin Rus turistlerin Pandemi öncesi bölgeye gelerek, ortalama 3 hafta kaplıcalarda geçirmesi, bölgenin en önemli gelir kaynağıydı. Yaklaşık 30 yıldır devam eden bu yoğunluk savaş ile birlikte tamamen bitti.

Sadece kaplıca ve konaklama değil, şehrin esnafı için büyük önem taşıyan Rus turistlerin gelmemesi ile şehir ıssız bir hal aldı. Mayıs ayının sonunda bile şehirde yaklaşık 40 dükkan boş kaldı. Oteller günlük birkaç oda ile günü geçirdiler.

İSPANYA

Pandemi ve savaş öncesi 1.3 milyon Rus ve Ukraynalı turistin tatile gittiği İspanya, savaştan nasibini fazlasıyla aldı. Günlük 175 € harcamayla İspanya’nın en tercih ettiği turistlerin başında gelen Rusların olmaması İspanya ekonomisini olumsuz etkileyecek. Bir dönem Ruslara “Gelmeyin artık!” diye bayraklar asan İspanyollar, şimdilerde Rus turistleri mumla arıyorlar.

TÜRKİYE’DE SON DURUM

Akdeniz’de Ruslar artık neredeyse sadece Antalya sahillerindeler…

Mayıs ayının ortasından itibaren Rusya’dan Türkiye’ye uçuşlar artmaya başladı.

Mayıs ayında ortalama günde 40 olan uçuş sayısı, Haziran ile birlikte ortalama 65’e çıktı.

Haziran ayının ilk haftasında Antalya’ya 452 uçuşla 100 bin Rus turist geldi.

Türk Hava Yolları’nın da dahil olduğu 10 uçak şirketi Rusya’nın çeşitli şehirlerinden turistleri Türkiye’ye getiriyor.

Yılın ilk beş ayında 378 bin Rus turist Antalya’ya geldi.

Geçtiğimiz yıl aynı dönemde 300 bin olan gelişler, pandemi yılı olan 2020 yılında 145 bin idi.

Yıl sonuna kadar Antalya’ya 2 milyonun üzerinde Rus misafirin geleceği öngörülüyor.

Daha da önemlisi bugünlerde Avrupalılar ile Rusların yoğun bir şekilde tatil yaptıkları tek yer neredeyse Antalya oldu.

Hedef Rusları kaybetmeden, Avrupa’yı tekrar kazanmak…