ATOR Türkiye’de MIR kartı kullanma kılavuzu yayınladı

Mir kart
Mir kart

Last Updated on 28 Haziran 2022 by Turizm Günlüğü

ATOR, Ruslar için Türkiye’de MIR kartı kullanma kılavuzu yayınladı.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Türkiye’yi ziyaret edecek turistler için resmi internet sayfasında paylaştığı bilgilendirme mesajında, Rus ulusal kredi kartı MIR’in Türkiye’de kullanımı hakkında açıklamalarda bulundu.

Haziran sonu itibariyle Türkiye’de MIR logolu Rus kredi kartının geçerli olduğu Türk bankası sayısını beşe yükseldiğini hatırlatan ATOR, Rus turistlerin tatil yerlerinde MIR logolu kartlarıyla daha sık ödeme yapabildiğinin gözlemlendiğini vurguladı.

Türkiye’deki eczanelerde de aynı durumun yaşandığı ifade edilirken, bu tür noktalarda tatil bölgelerinde genellikle birkaç POS cihazı olduğu, turistlerin bu cihazlardan en az birinin Rus kredi kartı MIR’i kabul ettiğini paylaştığı bildirildi.

ATOR, Türkiye’yi ziyaret eden Rus turistlerin gerekli mağazaların listesini ezberlemesini, alışveriş yapmak istediği mağazalardaki POS cihazlarında Rus ulusal kredi kartı MIR logosu aramasını ve mağazanın hangi Türk bankasıyla çalıştığına dair bilgi edinmesini tavsiye ederken, bunu yapmak için en kolay seçeneğin mağaza görevlilerine danışmak olduğuna işaret etti.

Alışveriş anında ödeme işleminin reddedilmesi durumunda farklı bankaların POS cihazlarının denenebileceğini yazan ATOR, Bununla birlikte Rusların farklı Rus bankalarına ait MIR kartlarıyla ödemeyi denemesini isterken, yaptırım kapsamındaki bazı bankaların MIR kredi kartlarının çalışmayabileceği konusunda uyardı.

MIR kartlarını kabul eden kredi kuruluşları arasında Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank ile devlete ait üç bankanın yanında İş Bankası ve Denizbank gibi iki özel bankanın olduğunu aktaran ATOR, toplamda, ülkedeki 53 bin ATM’nin yaklaşık yarısının (25 bin 200 ATM) bu bankalara ait olduğunu, bu durumda Türkiye’nin hemen her yerinde ve özellikle turistik yerlerde MIR kartlarını kabul eden bir ATM’nin mutlaka bulunabileceğini yazdı.

MIR kredi kartlarının kabul edildiği mağazalar hakkındaki bilgileri belirlemenin çok daha zor olduğunun altını çizen birlik, açıklamasında, “Türkiye’de 2019 ve 2020 yılı verilerine göre perakende mağazalarının yüzde 60’ında belirtilen bankaların POS cihazlarının mevcut olduğu kaydedilmiştir. Ancak Türkiye’de, Rusya’daki sistemden farklı olarak mağazalarda farklı bankaların bir veya birden çok POS cihazına rastlanabilmektedir. Farklı bankaların terminalleri aynı ağdaki mağazalarda olabilir. Ayrıca, farklı ödeme noktalarındaki POS cihazları bile farklılık gösterebilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: gazetemru.com