Ege Denizi’nde yüzen müze: İzmir Deniz Müzesi

Last Updated on 22 Ağustos 2022 by Yaşar Çelik

Ziyaretçilerine Türk Deniz Tarihini ve Kültürünü aşılamak, genç neslin denizciliği sevmesi, benimsemesi ve denizciliğe teşvik edilmesini sağlamak için İzmir Deniz Müzesi kapılarını açtı.   

İzmir, kültürel ve sosyal faaliyetlere olan yaklaşımıyla birbirinden farklı çok sayıda müzeye de ev sahipliği yapıyor. Hepsinin birbirinden eşsiz olmasının yanı sıra en göze çarpan istisnasız İzmir Deniz Müzesi oluyor.

İnciraltı İskelesi’nde konumlanan müze, görkemi ile görenleri hayrete düşürüyor. Bu kadar görkemli bir müze ister istemez sizleri içeriye davet ediyor. Harp gemilerimizin görev alanları, yaşam mahalleri, gemilerde mevcut cihazlar, malzemeler, eçhizeler orijinal olarak muhafaza edilmiş, manken, maket, şilt ve pano gibi objelerle ve sergi salonları ile gelen ziyaretçilere anlatılması maksadıyla Müze Gemilere dönüştürülmüş ve hizmete açılmıştır.

Başlangıçta müzede Ege fırkateyni ve Pirireis denizaltısı sergilenmekteydi. 22 Mayıs 2014’ten itibaren Ege fırkateyninin üzerindeki platformda TCB-36 numaralı AB 212 sınıfı bir helikopter sergilenmeye başladı. Çanakkale Savaşı’nın 100. yıl dönümü olan 18 Mart 2015’te, Kasırga hücumbotu müze envanterine eklendi.

Müzede toplam üç gemi ve bir helikopter sergilenmektedir. Bu gemilerde ziyaretçilere, savaş harekat merkezinden seyir odasına pek çok farklı noktayı görme olanağı sunulmaktadır. İzmir Körfezi’nin tarihi simgelerinden olan İzmir kayıkları, gemilerin karşısındaki platformda sergileniyor.

Ege Bölgesinin ilk müze gemileri olma özelliğini taşıyan gemiler, ilk açıldığı günden bu yana yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilmiş. Müze gezi turu yaklaşık 45 dakika sürüyor. Turlar gruplar halinde ve görevliler eşliğinde gerçekleştiriliyor.

Deniz Müzesi’nde ziyaretçileri en çok etkileyen şey, özellikle denizaltı gezisi sırasında yaşam alanlarının kısıtlı olması nedeniyle denizciliğin zorluklarını bizzat görmeleri oluyor. Ziyaretçiler müze ziyaretlerinde, gemi ve denizaltının nasıl sevk ve idare edildiği, ne tür görevler yapıldığı hakkında bilgilenmenin yanında, yeterli istirahat alanı olmadığı için denizaltılarda uygulanan ”sıcak yatak” uygulaması gibi ilginç bilgileri de bu geziyle öğreniyor.

Ege Fırkateyni (TCG EGE)

Ege Fırkateyni (TCG EGE)

ABD donanmasın da göreve başlamış ve aktif görevini 24 yıl sürdürmüş ve USS AINSWORTH Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızca satın alınarak 28 Temmuz 1994 tarihinde TCG EGE ismi ile Gölcük’te yapılan törenle donanmamıza katılmıştır. TCG EGE 11 yılı aşan süre boyunca donanmamızda yurt içi ve yurt dışı tatbikat ve eğitimlerde gösterdiği üstün başarılardan sonra 25 Mart 2005 tarihinde aktif görevi sona ermiştir.

TCG Ege’nin müze gemiye dönüştürülme çalışmaları kapsamında, İzmir Tersanesi Komutanlığı tarafından geminin bazı bölümlerinde sergi ve konferans salonları için uygun alanlar oluşturulmuş, geminin diğer bölümleri ise orijinal olarak muhafaza edilmiş.

Pirireis denizaltısı (TCG PİRİREİS)

Pirireis denizaltısı (TCG PİRİREİS)

ABD donanmasında 29 yıl aktif görevini tamamladıktan sonra Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından satın alınmış ve 8 Şubat 1980 tarihinde TCG PİRİREİS adını alarak donanmamıza törenle katılışı yapılmıştır. TCG PİRİREİS denizaltısı donanmamızda 24 yıl aktif görevini sürdürmüş ve 9 Ağustos 2004 tarihinde hizmet dışına ayrılarak EGE Müze Gemisi ile PİRİREİS Müze Gemisi olarak İnciraltı iskelesinde görevlerini sürdürmektedirler. 

TCG Pirireis Denizaltısının tamamına yakını aslına uygun olarak sergileniyor. Denizaltıya ziyaretçilerin rahat giriş/çıkış yapabilmesi için iskeleler hazırlanmış ve gerekli alanlarda yenileme işlemleri yapılarak müze gemi haline dönüştürülmüş.

Kasırga hücumbotu (TCG KASIRGA)

Kasırga hücumbotu (TCG KASIRGA)

15 Kasım 1967 tarihinde Gölcük’te yapılan törenle Türk Deniz Kuvvetlerindeki görevine başlayan gemiye 1978 yılında yapılan revizyon ile hücumbot vasfı kazandırılmış. Başarılarla dolu bir geçmişin ardından 30 Haziran 2014 tarihinde aktif görevini sonlandıran TCG Kasırga, 16 Mart 2015 tarihinden beri Müze Gemiler Müdürlüğü İnciraltı iskelesinde müze gemi olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Azami sürati 39 deniz mili yani 72 kilometre olan hücumbotu, 42,5 metre boyunda ve 7 metre eninde. 4 adet pervanesi ve 2 adet dümen yelpazesi bulunuyor.

AB 212 Helikopteri

AB 212 Helikopteri

AB 212, bir su üstü keşif ve denizaltı arama helikopteri. Hizmet dışına ayrılıp müzede sergilenene kadar tam 6942 saat 55 dakika uçuş gerçekleştirmiş. Helikopter denizaltılara ve su üstü vasıtalara karşı keşif ve taarruz, ayrıca arama kurtarma görevlerinde kullanılmış. kokpite maket pilot konulması suretiyle desteklenerek aslına uygun olarak 22 Mayıs 2014 tarihinden bu yana Ege Müzesi helikopter platformunda sergileniyor.

Birbirinden farklı bilinmeyen konular

Ziyaretçiler “Osmanlıdan Günümüze Gemilerimiz” sergi salonunda Türk denizcilik tarihinde iz bırakan gemilerle ilgili bilgilere sahip olurken, “Denizcilik Hakkında 100 Bilinmeyen Konu” isimli sergi salonunda denizcilik konusunda çok fazla bilinmeyen birbirinden ilgi çekici konulara vakıf oluyor.

Türk savaş gemilerinde neden her pazartesi kuru fasulye yendiği, gemilerin isminin başında neden ”TCG” ibaresinin yer aldığı ve denizci kıyafetlerinde neden 8 düğme bulunduğu gibi birçok ilginç denizcilik bilgileriyle karşılaşıyorsunuz.

Denizin büyüleyen tarihi

TCG Ege’de bulunan “Ertuğrul Firkateyni” Sergi Salonunda, 1889 tarihinde Osmanlı Sultanının hediyelerini Japon imparatoruna götürmek için görevlendirilen “Ertuğrul Firkateyni”nin dönüş yolunda Pasifik Okyanusunda batışına tanık olurken, denizcilik tarihimizde yaşanan bu olayın tüm ayrıntılarını görebiliyorsunuz.

18 Mart Çanakkale Zaferi Sergi Salonunda ise Çanakkale Deniz Müzesinden getirilen obje, silah ve mühimmatları görebiliyor, duvardaki resimler ile kendinizi tarihimizin en büyük deniz savaşlarından birini yaşarken buluyorsunuz.

Bilet Fiyatları

  • 65 yaş üzeri – T.C. vatandaşları : Ücretsiz
  • 0 – 8 yaş – yabancı uyruklu çocuklar : 25.00TL
  • 0-18 yaş – Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar : 25.00TL
  • Öğrenci(Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) : Ücretsiz
  • Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) : 25.00TL

Ziyaret Saatleri

  • Yaz : 11:00 – 19:00 / Gişe Kapanış : 19:00
  • Kış : 09:00 – 17:00 / Gişe Kapanış : 17:00

Ufak bir not: Müze pazartesi günleri kapalı.

Adres : İzmir Deniz Müzesi İnciraltı, Başak Sk., 35330 Balçova/İzmir