Last Updated on 7 Ekim 2022 by Turizm Günlüğü
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Habertürk TV’de Hülya Hökenek’in sorularını yanıtladı.
Konuşmasının ağırlıklı bölümünü kültür yolu projelerine ayıran Bakan Ersoy, projenin 9 ille devam edeceğini anlattı. Ersoy, yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerle ilgili verilen mücadeleden örnekler sunarak, alınan önlemler sayesinde artık sınırlarımızın dışındaki alıcıların bu işe cesaret edemeyeceklerini söyledi. Devletin festival yasaklamak gibi bir politikasının olmadığını altını çizen Bakan Ersoy, konuşmasının son bölümünü turizme ayırdı. Ersoy, “Türkiye bu süreci en az hasarla atlattı. 2022 yılını rekor yılın çok çok üzerinde kapatacak inşallah. Şu an için turizmde yükselişte Türkiye. Gerekli altyapıları oluşturduk. Şu anda artık hızlı bir şekilde çıkış sürecini başlattı Türkiye. Rakamlar da zaten bunu destekliyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye genelinde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan kültür yolu festivalleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy şöyle konuştu:
Öncelikli amacımız halkımızı, kültür sanatla, yoğun ve en ulaşılabilir bir şekilde buluşturmak. Pandemiden en çok etkilenen kesim kültür sanat ve turizm oldu. Sanata destek atmak açısından da bir dizi etkinliğin peşpeşe gelmesi amacımızdı. Şehirlerin birliğini arttırmak, başta yurt içi, sonrasında yurt dışında tanırlılığını arttırmak. Bunu sağladığınız zaman turizmde de çok pozitif etki yaratıyorsunuz. O şehirlere turizmden çok ciddi akış başlıyor. Turizmde bir yere gelmek istiyorsanız, dünyada ayrışmak istiyorsanız kültür ve sanatınızla ayrışıyorsunuz. Onu iyi parlatıp, avantajları su üstüne çıkarttığınızda ziyaretçi sayılarınız artıyor. O bize tanıtım olarak geri geliyor, turizmimize katkı sağlıyor, bir eko sistem oluşuyor. Eskiden Beyoğlu’nda trafik vardı. Biz elektrikli treleybüsleri hatırlarız. Ben Alman lisesi mezunuyum. Sokak sokak bilirim Beyoğlu’nu. Göreve geldikten sonra bu dönüşümü ‘nasıl geriye getiririz’e konsantre olduk.
Bakan Ersoy’un konuşmalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
“Kültür Yolu Festivali’ni 10’a çıkaracağız”
Kültür yolu festivalleriyle ilgili bütün şehirlerimizden talep geldi. Önce kültür yolu rotasını oluşturuyorsunuz. Biz kültür ve sanatın o bölgede kalıcı olmasını istiyoruz. Sadece festival süresiyle sınırlı kalarak başarılı olamazsınız. Tescilli ve tarihi yapılar olmak üzere kamu binalardan başlayıp rotayı belirliyorsunuz. Hazırlık süresi ortalama 3 yıl sürüyor. Bu binaların restorasyon ve renovasyon çalışmalarını yürütüyorsunuz. Bedeni tamamladıktan sonra iş ruh vermeye geliyor. O da Kültür Yolu Festivali şeklinde oluyor. Şimdi herkes bizden festival talep ediyor. Başkent Kültür Yolu Festivali’ni yaptık. Çanakkale’yi dahil edelim dedik. Konya Mistik Festivali’ni himayemize aldık.8 Ekim’de Diyarbakır Sur Festivali olacak. Bu sene 5, gelecek sene 10’a çıkacağız. İzmir’de Efes Kültür Yolu başlatıyoruz, Nisan’da gerçekleşecek. Gaziantep’de Gastro Festivali’ni kültür yolu haline getireceğiz. İki şehrimiz daha var.
“Çanakkale halkına teşekkür ediyorum”
Çanakkale’de tabyalar, kaleler var. Kilitbahir, Seddülbahir kalesi, Hamidiye tabyası var. Bunları tespit ettik. Restorasyon çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamladık. Çanakkale’yi bu sene kültür yolu festivalleri programına dahil ettik. Festival olması demek kültür sanat konusunda her kültür sanat etkinliğine hitap ediyor olması lazım. En küçük yaştan en ileri yaşa kadar kavrayıcı olması lazım. Spor etkinliklerini de birleştirmeniz lazım. Etkinlikle festivali karıştırmamak lazım. Bir dizi konser etkinlik oluyor, festival olmuyor. Çanakkale’de Troya ile başladık. Özellikle Çanakkale halkına teşekkür etmek istiyorum. Çok sahip çıktılar. 25 bin kişi ilk etkinlikte tıklım tıklım doluydu. Kapanış konserimize 35 bin kişi geldi, 5-6 bin kişi de yer bulamadığı için geri döndü. İçinde sergiler, konserler, modern sanatla ilgili etkinlik vardı. Çanakkale’ye özgü maraton yaptık. Bisiklet yarışmamız vardı. 112 etkinliğe binden fazla sanatçı katıldı. Çok da iyi sonuç alındı. Çanakkale bitti derken Konya Mistik Festivali’ni başlattık.
“Özel kurumların da desteğini alacağız”
Konya’nın uluslararası özelliğini genişlettik. Seneye oradaki etkinlik sayısını iki katına çıkaracağız. Büyükşehir belediyesiyle koordineli çalışma fırsatı bulduk. İlk başladığımızda yılda iki kere demiştik, şimdi yılda teke çektik. İstanbul’da 23 güne çıkarttık, süreyi uzattık. Diğer illerde organizasyonları 9 güne çektik. Çok önceden uluslararası özelliği kazandırmak istiyorsanız 1 yıl önceden sanatçılarla rezervasyonları halletmeniz gerekiyor. Bu rotaların içinde amacımız özel kurumların da desteğini zaman içinde sağlamak. Biz olmadan da sistem devam edebilmeli. Beyoğlu Kültür Yolu, birçok yerde hazırlık yapıldı. Galata Kulesi restore edildi. İçinde kafeterya, restoran, personel çalışma odaları vardı. Daha da trajikomiği boğaz manzaralı tuvaletler vardı. Şu anda Topkapı Sarayı’ndan sonra en çok ziyaret edilen yer oldu. Tarık Zafer Kültür Merkezi A’dan Z’ye restore edildi. Bir tiyatro bir de sinema salonu konuldu. Hemen ileride Narmanlı Han var. Alkazar, Mehmet Akif Evi, Atlas Pasajı ve sinema müzesi. Kültür ve Turizm Bakanı
“CSO’nun inşaatı 26 yıl sonra bitirebildi”
Türkiye dizi ihracatında ABD’den sonra ikinci sırada. Bir sinema müzesi yoktu. Emektarlara vefa borcumuzu ödüyoruz. Bu binayı aldık A’dan Z’ye restore ettik. Binanın kendisi zaten apayrı müze. İçinden bir hazine çıktı. Oradan devam ediyorsunuz, Taksim Camii ve altındaki kültür merkezi var. Son durak Atatürk Kültür Merkezi. 2 bin kişilik opera salonu var. 800 kişilik çok amaçlı salonu var. Kültür sokakları var. Bunları tamamladıktan sonra ancak bu tarz bir organizasyonu, kültür yolu festivali getirebiliyorsunuz. Başkent’in arkasında Cumhurbaşkanı Senfoni Orkestrası binası vardır. 26 yıldır bitmeyen bir süreçti, orada bitmeyen inşaat vardı. Senfoni orkestrası binasını bir ada haline getirdik. Eski binayı restorasyona aldık. Bahçeyi birleştirdik. Etkinlik alanların içiçe çalıştığı, metro bağlantılarıyla her şeyiyle tam çözülmüş bir ortam yarattık.
“Bedeni tamir ediyor sonra ruh veriyoruz”
AKM’de dünyanın en iyi teknoloji sahne sistemleri kullanıldı. Dünyanın en iyi ve en pahalı teknolojisi kullanıldı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası mimari şaheserdir. Resim Heykel Müzesi, Etnoğrafya Müzesi’nin restorasyonunu tamamladık. Roma hamamının eksikliklerini tamamladık. İşte bunlar tamamlandıktan sonra bir rota oluşturuyorsunuz 4.7 kilometrelik bir rota. Bedeni tamir ediyorsunuz, organları yapıp, içine ruh veriyorsunuz. Bütün festivallerin içine gastronomi dahil edilor. Farkındalık yaratınca Michelin’in radarına yakalıyorsunuz. Gelip yıldızı veriyorlar. Kültür ve Turizm Bakanı
“Devletin müzik yasağı diye bir politikası yok”
Müzik yasağı diye bir devlet politikası yok. İçişleri Bakanlığımızdan rakam istedim. 5 bin etkinlik gerçekleşmiş. 20 tanesi iptal olmuş. Ama bunun 13 tanesi kaymakamlık, 7 tanesi organizatörler tarafından iptal edilmiş. Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak misyon ve vizyonumuz sınırsız sayıda etkinlik olsun, kültür sanat faaliyeti gerçekleştirilsin ve biz de destekleyelim. Bazen hassasiyetler oluşabiliyor. Kaymakamlıklarca iptaller verilebiliyor. Toplamda 20 tane iptal olmuş. Gerekçeler farklı olabilir. Kaymakamlık ilk mercidir, son merci hukuktur. Haksız bir şey düşünülüyorsa idari işlemin iptali talebiyle başvurulabilir.
“Türkiye’de en çok ziyaretçisi olan kütüphane”
Rami Kışlası 1826 yılında askeri kışla şeklinde yapılmış. 50 bin metrekarelik orta avlusu var. Çok büyük kısmı zaman içinde yok olmuş. Biz hem restorasyon hem rekonstriksiyon yapıyoruz, projeler yapıyoruz. Bittiği zaman İstanbul’un en büyük kütüphanesi, Türkiye’nin en çok ziyaretçi alan kütüphanesi olacak. İçinde her yaş grubuna hitap eden kütüphaneler olacak. 0-3 yaş grubundan yetişkinlere kadar halk kütüphaneleri var. İçinde ihtisas kütüphaneleri olacak. Atatürk İhtisas Kütüphanesi var. Atatürk’le ilgili birçok kitap var. Yurt dışından Türk Tarih Kurumu kitap satın almalarına devam ediyor. Bunların hepsi kütüphaneye yerleşecek. Yazma eserler bölümünü de buraya kaydırıyoruz. Açık mutfak stratejisi ile yapıyoruz. Camları koyuyoruz araya, nasıl restore edildiğini siz gezerken görebileceksiniz. Sergi ve etkinlik alanları olacak. 51 bin metrekarelik çok büyük millet bahçesi olacak. Amerika, İngiltere’deki gibi tamamen organik malzemeden yapımış bahçe olacak. Alanın dışında da Eyüp Belediyesi tarafından bir millet bahçesi yapılacak. Yıl sonunda inşaatını tamamlıyoruz. Ocak ayının herhangi bir gününde açılışını gerçekleştirebiliriz.
“Kaçakçılık Daire Başkanlığı’nı kurduk”
9 bin 36 eser yurt dışından kaçırılan eser getirilmiş. Son zamanlarda daha çok eser geliyor. Son 20 yılda çok hızlanmış. Biz değişikliğe gittik. Kaçakçılık Daire Başkanlığı statüsüne getirdik. Eleman kapasitesi 3 katına çıktı, daha rütbeli insanlar getirdik. Hem finansal gücünü, hem insan kaynağı gücünü arttırıyorsunuz. Bir alıcı ülkeler iki geçiş yolundaki ülkeler statüsü var. Biz bu ülkelerle olan protokollerimizi hızlandırdık. Alıcı ülkeler, ABD, Çin, İsviçre ile yaptık. Transfer ülkeler, Romanya, Bulgaristan, Sırbistan, İran, Özbekistan, Peru gibi ülkelerle protokolleri yaptık. Amerika’dan bir eser yakaladığınızda normal şartlarda 9-10 yıl sürüyor. Bu protokol varsa 3-4 ay sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanı
“2022 yılını rekor yılın üstünde kapatacağız”
20 yılda 9 bin eser getirmişiz ülkeye, 800 bini içeride yakalamışız. Bu savaşta iyi mesafe kat ettik. Halkımız bilincine vardı. En ufak bir şeyde güvenlik güçlerimize bildiriliyor. Kaçak kazılara müdahil oluyoruz. Yurt dışında potansiye alıcıların, Türk hükümeti fark edecek, peşine bırakmayacağını bilidiği için ilgisini kesmeyi başardık. Türkiye bu süreci en az hasarla atlattı. 2022 yılını rekor yılın çok çok üzerinde kapatacak inşallah. Şu an için turizmde yükselişte Türkiye. Gerekli altyapıları oluşturduk. Şu anda artık hızlı bir şekilde çıkış sürecini başlattı Türkiye. Rakamlar da zaten bunu destekliyor.