İstanbul otelleri depreme hazırlıklı mı?

Otel Ruhsatı Sayısında Düşüş

Last Updated on 14 Şubat 2023 by Turizm Günlüğü

Kültür ve Turizm Bakanlığı vakit geçirmeden, İstanbul ve fay hatları üzerinde bulunan konaklama tesisleri başta olmak üzere turizm amaçlı kullanılan tüm yapılar için depreme dayanıklılığı belirten güvenli bina sertifikasını almayı zorunlu tutmalı.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde olan ve 10 ili etkileyen iki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları ve depremzedelere yardım çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki depremin ardından 10 ilde arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor.

Daha Kahramanmaraş depreminin yaraları sarmadan deprem uzmanlarınca ortaya atılan “İstanbul depremi de yakın” teorileri gözleri bu seferde 16 milyondan fazla insanın yaşadığı mega kente cevirdi. Türkiye ekonomisin yüzde 55’i üreten İstanbul’un Kahramanmaraş benzeri bir deprem yaşamasının Türkiye’yi ekonomik olarak felakete götüreceği de ayrıca konuşulan konular arasında yer alıyor.

Turizm bakanlığı güvenli bina sertifikası almayı zorunlu tutmalı

Deneyimli turizmci Deniz Emin Tüfekçi, “Depremin Turizme Etkisi” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Tüfekçi yazısında özetle; Güneydoğu Anadolu bölgesinde bu sene turizmin yıkılan ve zarar gören otellerden dolayı yapılamayacağı belirttikten sonra Adıyaman Grand Isias Hotel’in enkazında kalan rehber ve KKTC’li genç sporcular sonrası otellerin depreme dayanıklılığının da gündeme geldiğine dikkat çekti. “Yarın bu otele benzer bir şekilde otellerimizin yıkılmayacağını belgelememiz” gerektiğini belirten Tüfekçi, acilen kültür ve Turizm Bakanlığını göreve çağırdı.

İşte Deniz Emin Tüfekçi’nin o yazısı…

“DEPREMİN TURİZME ETKİSİ

Deprem nedeniyle Güneydoğu Anadolu’nun büyük ölçüde etkileneceğini öngörmek zor değil. Gezgin için kalacak ne yer kaldı, ne yiyecek içecek, gezecek yer kaldı. İnsan da kalmadı işin doğrusu. Halk göç ediyor bulabildiği neresi varsa. Turizmden uzun bir süre ekmek yenemeyecek deprem bölgelerinde.

GÜVENLİK

Şimdi asıl sorun güvenlik. Yarın ülkemize gelecek turistlerin kafasında deprem değil, olası bir depremde kalacakları binaların, otellerin depreme dayanıklılıkları konusunda güvence.
Adıyaman’da koca otel içinde KKTC vatandaşı sporcuları, rehberleri ve rehber adaylarını yuttu.

Yarın bu otele benzer bir şekilde otellerimizin yıkılmayacağını belgelememiz gerekiyor. Herkesin kafasında bu soru oluşacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı vakit geçirmeden, İstanbul ve bilinen deprem fay hatları üzerinde bulunan kentlerimizdeki konaklama tesisleri başta olmak üzere turizm amaçlı kullanılan ülkemizdeki tüm yapılar için depreme dayanıklılığı belirten güvenli bina sertifikasını almayı zorunlu tutmalı, belli bir süre içinde bu belgeyi almayanların çalışmaları durdurulmalıdır. Bunu tüm oteller için yapmak zorundayız.

Nasıl güvenli turizm belgesini otellerimiz sağlık amaçlı alarak yapılması gerekeni en iyi şekilde yaptı, bunu da yapmalıyız.

Mikrotremor tekniği ile zemin ve yapı tekniği ile zemin ve yapı titreşim periyodunu ölçerek yapının kaç şiddetinde depreme dayanabileceği, binaya hasar vermeden, Karot ile delmeden, betona zarar vermeden artık hızlıca ölçülebiliyor.

Japonya depremin her an yaşandığı bir ülke ama hiçbir turist bu nedenle seyahat etmekten korkmuyor, vaz geçmiyor Japonya’yı görmekten. Biliyorlar ki binalar yeterince güvenli.

Kim yapar bilmiyorum ama, birileri pek yakında bu deprem korkusunu ülkemizin üzerine şal gibi atıp, turist potansiyelini kendilerine çekmeye çalışacak.

Turizm bu ülkenin can simididir. Korumak öncelikle turizmcilerin görevidir.

Deniz Emin Tüfekçi”