Hırvatistan’da havaalanları Schengen uygulamasına geçti

Hırvatistan / Hvar

Last Updated on 8 Nisan 2023 by Turizm Günlüğü

Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının havayoluyla Hırvatistan’a vizesiz ve sınır kontrolü olmadan yolculukları pazar günü başladı.

Yeni uygulamayla Hırvatistan turizm gelirlerinde önemli bir artış bekliyor.

Hırvatistan’ın turizm gelirleri bu ülkenin gayri safi yurt içi milli hasılasının yüzde 20’sini teşkil ediyor.

Başkent Zagreb’deki havalimanının, Schengen kurallarına uygun hale getirilmesi için son aylarda milyonlarca euro tutarında yatırım yapıldı.

Hırvatistan’ın, 1 Ocak’ta resmen üyeliğiyle Schengen’e katılan ülke sayısı 27’ye çıktı. Hükümet, 1 Ocak’tan itibaren ülke sınırlarını kara yolu, demir yolu ve deniz yoluyla yapılan ulaşım ve taşımacılıkta Schengen kurallarına uygun hale getirmişti.

Ancak AB’den gelen yolcular için havalimanlarının tam olarak hazır hale gelmesi için 26 Mart 2023 tarihi işaret edilmişti.

Hırvatistan, AB’ye katıldığı 2013’ten beri Schengen kurallarını parça parça uygulamaya soktu.

Hırvatistan, Schengen bölgesine dahil olmanın mallar ve hizmetlerin serbest, hızlı ve daha ucuz dolaşımı sayesinde ülke ekonomisine katkı getireceği ve rekabet gücünü artıracağı beklentisi içinde.

Bulgaristan ve Romanya’ya engel

AB Komisyonu, Hırvatistan’ın yanı sıra üye ülkelerden Romanya ve Bulgaristan’ın da Schengen katılmasını istiyor ancak bazı üyeler Romanya ve Bulgaristan’a engel çıkarıyor.