Last Updated on 23 Mayıs 2023 by Turizm Günlüğü
9-13 Mayıs tarihlerinde Şırnak, trekking için gelen önemli bir ekibi karşıladı. Şırnak’ta 2-3 yıldır oluşturulmaya çalışılan kültür, inanç, ve trekking rotaları her geçen gün daha fazla ziyaretçi çekiyor. İşte Türkiye’nin Yeni Trekking Rotası: Şırnak (Şehr-i Nuh) hakkında bilinmeyenler.
Birçok farklı toplumun ve inancın bir arada yaşadığı Nuh’un Şehri omuzlarında tarihi yükü ve kültürel zenginliği günümüze kadar taşıyan ender yerlerden birisidir. Kuşkusuz bu zenginlik kültür ve inanç turizminin gelişmesi için oldukça önemli çekicilikler sunmaktadır. Bu çekiciliklerle birlikte son yıllarda gelen profesyonel tur gruplarına katılan yerli turist sayısı ile 2021 ve 2022’de 3 binden fazla kişi Şırnak’ı ziyaret etmek, gezmek için gelmiştir.
Şırnak’a yerli turistin ilgisi her yıl artıyor
Dikkatinizi çekeyim, bunlar iş amaçlı gelen pazarlamacılar veya geçerken uğrayan ziyaretçiler değil, farklı nedenlerle seyahat acentaları veya tur operatörleri ile profesyonel turist rehberleri eşliğinde gelip görmek isteyenlerin sayısı (5 yıldızlı otel ve yerli acentalar ile yaptığım görüşmelerle en düşük tahmini rakamdır, bu rakamlar münferit gelen veya 5 yıldızlı otel dışında kalanlar hariçtir).
Kültür, inanç ve yürüyüş grupları Şırnak’ı tercih ediyor
Bunlar daha çok Beit-Zabde Kültür ve İnanç Rotası, Anabasis Trekking rotaları ve Ters Lale Kültür ve Doğa Rotası’nı gezmektedirler.
Kültür ve inanç rotalarının yanında son zamanlarda yürüyüş gruplarının Şırnak’ı tercih ettiğini görmekteyiz. Trekking için gelen bu grupların büyük çoğunluğu çevre illerden (Batman, Mardin, Diyarbakır, Van ..) gelmektedir.
TrekinTurkey Şırnak’ta 5 günlük bir tur gerçekleştirdi
9-13 Mayıs tarihlerinde Şırnak’ın trekking rotaları için gelen önemli bir ekibi karşıladı Şırnak. Bu alanda ülkemizde önemli gruplardan olan TrekinTurkey Şırnak’ta 5 günlük bir tur gerçekleştirdi. Tur lideri Argun Baydan 15 kişilik ekibi Şırnak’ı görmek, havasını solumak, kültürünü tanımak, doğasında yürümek için 5 gününü Şırnak’a ayırdı. Yerelde Rıdvan Başkurt’un kılavuzluğunda Cehennem Deresi-Dicle Nehri Trekking rotasını, Anabasis Trekking Rotalarından Akdizgin-Kırkağaç Vadisi etabını ve Elo Dino Kalesi’ni gezdiler. Bunun yanında Ters Lale Doğa ve Kültür Rotasında ters laleleri gören misafirler Şırnak’ın doğasına hayran kaldıklarını belirttiler.
El değmemiş doğası ve misafirperver halkı ile Şırnak, sizi bekliyor!
Son zamanlarda insanların doğaya ve kırsala olan ilgisi doğa turizminin gelişmesine ciddi katkı sunmaktadır. El değmemiş doğası ve misafirperver halkı ile Şırnak kültür, inanç ve doğa turizmindeki payını ileri ki zamanlarda alacaktır. Ulusal-uluslararası tur organizasyonu yapanların niş pazar olarak Şırnak’ı dikkate almaları hem kendilerine hem Şırnak ve çevresine katkı sunacaktır.
Doç. Dr. Sedat ÇELİK/ Öğretim Üyesi/Şırnak Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu